BREAKING Legile Educației au fost votate în Senat, cameră decizională, în prima zi de grevă generală din Învățământ

8.318 vizualizări
Dezbatere și vot în plenul Senatului pentru legile educației, la Palatul Parlamentului din București, luni 22 mai 2023. Inquam Photos / George Călin
Parlamentarii au votat în Senat, cameră decizională, proiectele legilor Educației. La proiectul legii învățământului Preuniversitar au fost 82 de voturi pentru și 28 împotrivă, iar la proiectul legii învățământului Superior au fost 79 de voturi pentru și 28 împotrivă.
Amintim, USR a demarat vineri o campanie prin care politicienii din Opoziție au făcut apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației.
  • Proiectele de legi urmează să meargă la promulgare la șeful statului.
  • Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Proiectele de legi ale Educației au fost trecute pe lista de vot final la Senat, cameră decizională, în prima zi de grevă generală în Învățământ, luni, 22 mai 2023.

Pentru proiectul legii Învățământului Preuniversitar au fost 81 de voturi pentru și 28 împotrivă.

Pentru proiectul legii Învățământului Superior au fost 78 de voturi pentru și 28 de voturi împotrivă.

Vineri, USR a demarat o campanie prin care politicienii din Opoziție au făcut apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației. Într-un clip, prezintă Educația ca pe o mamă agresată de un bărbat, în fața copiilor, și pentru care nimeni nu intervine.

PSD şi PNL vor să voteze astăzi controversatele legi ale educației, sub acoperirea mediatică a grevei profesorilor – acuzau studenții din Iași, care le cereau senatorilor să amâne votul final pe proiectele Deca, iar sindicatelor din învățământ le solicitau să ia o poziție clară împotriva legilor.

Cele mai importante modificări din Legile Educației

Admiterea la liceu este un subiect care a stârnit controverse în spațiul public. Parlamentarii au decis ca un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, va fi introdus în noua lege a Educației, pentru 50% dintre locuri.

Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Religia, impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării

Banii pentru materialele profesorilor și posiblitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună, amendamente eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar.

Obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“.

Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.

Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii.

Hotărârile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu două treimi, cum este acum.

Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.

Educația elevelor gravide și a elevilor părinți, introdusă pentru prima dată în legea învățământului. Măsuri propuse: consiliere școlară și psihologică, sprijin financiar, posibilitatea de a amâna examenele, dacă sunt în perioada de naștere.

Exmatricularea elevilor a fost introdusă în proiectul de lege a învățământului, printr-o serie de amendamente susținute de Ministerul Educației, PSD, PNL, UDMR și AUR.

Citește și:
DOCUMENTE Proiectele de legi ale Educației, pe lista de vot final la Senat, cameră decizională, în prima zi de grevă generală în Învățământ
Campanie a USR prin care politicienii din Opoziție fac apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației / Într-un clip, prezintă Educația ca pe o mamă agresată de un bărbat, în fața copiilor, și pentru care nimeni nu intervine
Politicienii legiferează ca la piață, în Senat, pentru admiterea la liceu a elevilor. De ce examen pe 50% din locuri? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: A fost decis de Camera Deputaților, nu pot să dau studii pentru cei 50% / USR s-a retras de la dezbateri
UPDATE Proiectele de legi ale Educației au fost adoptate în Camera Deputaților. Nu a fost votată nicio modificare susținută de deputați

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Campusul pentru învăţământul dual din Oradea, primul din ţară, îşi începe activitatea în septembrie. În cadrul liceului ar urma să înveţe 140 de elevi care vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului

Campusul dual din Oradea, primul proiect pentru susţinerea învăţământului dual finalizat în ţară, îşi va începe activitatea în septembrie, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, potrivit Agerpres.…
Vezi articolul

Programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, publicată în Monitorul Oficial. Elevii de clasa a XI-a vor putea face un e-book și audiobook cu conținuturi precum „Povestea unei personalități” / Recomandări pentru profesori

Programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 5.344 din 9 august 2023. Miercuri, Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat…
Vezi articolul

Serbările din prima zi de școală, transmise online, potrivit ministrului Educației: Directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online, pentru a diminua aceste aglomerări de persoane

Serbările din prima zi de școală vor fi transmise online de școli, „directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online, pentru…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor, despre restructurarea ARACIP: Actul de evaluare a calității din școli nu va mai fi unul autonom și obiectiv, ci va depinde exclusiv de credințele unor membri cu niciun fel de expertiză în sfera ARACIP

Consiliul Național al Elevilor “se opune cu fermitate modificărilor aduse asupra structurii organizatorice a ARACIP în această formă”, transmite organizația într-un comunicat de presă, ca răspuns la proiectul de hotărâre…
Vezi articolul