BREAKING Legea prin care Ministerul Educației va asigura „la cerere” fiecărui elev și profesor laptop sau tabletă pentru educația online, promulgată de Klaus Iohannis. Guvernul a dat aviz negativ inițiativei

14.309 vizualizări
FOTO: presidency.ro
Legea prin care Ministerul Educației va asigura „la cerere” fiecărui elev și profesor laptop sau tabletă pentru educația online a fonst promulgată de președintele României, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Promulgarea vine în contextul în care Guvernul și implicit Ministerul Educației nu susțin acest act normativ.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 3 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 126/01.04.2020)”.

Actul normativ modifică și completează două articole din Legea nr 1/2011 și prevede următoarele:

”Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale,
Platformei școlare de eleaning și a altor platforme educaționale agreate.”

Amendamentul a fost scris de senatorii PSD Mihnea Costoiu și Ecaterina Andronescu, foști miniștri ai Educației și Cercetării, potrivit raportului de la Senat. Unul dintre inițiatorii legii este Roxana Mânzatu, fost ministru al fondurilor europene în Guvernul Dăncilă.

Pe lângă dispozitivele pentru accesarea platformelor, ministerul primește prin modificarea legii Educației și sarcina de a asigura „la cerere” profesorilor și elevilor care solicită astfel de dispozitive.

„Asigura, la cerere, fiecarui cadru didactic și fiecarui elev un dispozitiv – laptop sau tableta-, conectat la internet, pentru a putea participa la activitațiile de elearning,” prevede un alt articol introdus în Legea 1/2011.

Actul normativ a avut un traseu fulger prin Parlament, a fost înregistrate pe 1.04.2020 și a fost aprobat pe 23.06.2020. În punctul de vedere la inițiativa legislativă Guvernul a transmis că nu susține această lege.

„Inițiativa legislativă are un impact semnificativ asupra bugetului general consolidat, iar în expunerea de motive nu este indicată nici o sumă de bani care ar intra în mod suplimentar la buget, în situația în care noile reglementări adoptate”, scrie Executivul în punctul său de vedere.

”Menționăm că, în contextul actual, Guvernul României a luat o serie de măsuri urgente, cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, precum și măsurile asistență socială necesară siguranței sociale și economice a populației, măsuri care au efect și asupra mediului de afaceri, iar deficitul bugetar rezultat ca urmare a măsurilor stabilite ajuns la 6,7% din Produsul Intern Brut. Având în vedere aspectele semnalate nu considerăm necesară completările aduse art 70 și art 94 alineatul doi din legea educației naționale”, explică Guvernul.

Promulgarea vine la câteva zile de la primirea legii, după ce 20 de organizații au trimis o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis, toate fiind implicate în cadrul proiectul prezidențial România educată, scrisoare prin care îi cereau promulgarea acestui act normativ.

Reamintim că promulgarea actului normativ vine după ce Ministerul Educației a lansat în luna mai, prin Oficiul Naționl de Achiziții Centralizate, de la Ministerul Finanțelor, o licitație de echipamente pentru școala online, tablete care ar trebui să ajungă la cei 250 de mii de elevi și profesori fără dispozitive, identificați de inspectorate. Dispozitivele vor intra în baza materială a școlilor și vor fi predate de elevi sau profesori la terminarea perioadei de folosire.

Foto: presidency.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației anunță că este în discuții cu „niște profesioniști” care „știu să facă evaluări standardizate la limba română și matematică”. Primele ar putea avea loc în vară și la toamnă

Evaluări standardizate computerizate ar putea fi făcute la finalul acestui an școlar, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a spus la Digi24 că ar vrea să facă „un parteneriat cu niște…
Vezi articolul

Marcel Ciolacu: Cred că a fost o greșeală să se accepte demisia lui Sorin Cîmpeanu. Nu prea am înțeles ce anume a plagiat, când a plagiat, de ce / Eu personal mă consider unul dintre prietenii lui

Demisia lui Sorin Cîmpeanu de la conducerea Ministerului Educației a fost o greșeală, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD și co-președintele coaliției de guvernare. Acesta spune despre scandalul plagiatului fostului…
Vezi articolul

Burse decembrie 2024. Elevii primesc 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de lei bursa de reziliență și tehnologică – estimări de la școli / Banii pentru plăți au ajuns la inspectoratele școlare – surse

Plata burselor școlare în decembrie 2024. Elevii primesc la finalul săptămânii, înainte să intre în vacanța de iarnă, 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de…
Vezi articolul

Ministrul Muncii: “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază

„“Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75%…
Vezi articolul