“Începând de luni, cand începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală”, a anunțat oficial președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută marți la ora 17:00 la Palatul Cotroceni.
Redeschiderea va avea loc după anumite scenarii, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate și se va face parțial descentralizat pentru toate cele 17.656 de unități de învățământ din România, conform declarației. Președintele a anunțat după întâlnirea cu premierul Florin Cîțu, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu că “în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, cand începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală”.
“În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de gradiniță merg fizic la gradiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii de clasa a VIII-a fizic la școală, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc de bacalaureat. În localitățile unde din păcate sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV, restul făcând școala online. (…) În localitățile care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Deci, pe scurt, grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină“, a anunțat Klaus Iohannis marți, 2 februarie 2021.
Declarațiile integrale ale președintelui Klaus Iohannis:
“Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți, și consilieri de la Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.
Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic – avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.
Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.
În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.
Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu.
În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.
În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.
Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.
Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII-XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.
Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.
În consecință, pregătiți copiii pentru școală!
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”
VIDEO Anunțul integral al președintelui:
Informații de background
Scenariile redeschiderii școlilor – semaforul revine:
Ușor schimbat, noul model de scenarii prevede următoarele:
Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.
Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare la copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.
Scenariul Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.
Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.
Scenariul hibrid – negat de ministrul Educației în primă fază, anunțat ca imposibil de eliminat în patru situații de către același ministru, la câteva zile distanță.
Care sunt cele patru situații în care scenariul hibrid se aplică:
- Elevii au contraindicații medicale, au vulnerabilități vor face ore online;
- Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate, ca atare aceștia vor face ore online;
- Elevii prezintă simptome, în mod evident dacă prezintă simptome, recomandarea mea și a ministrului Sănătății și a oricui este să facă orele de acasă;
- Profesorii care prezintă vulnerabilități fac ore online;
- Profesorii care au simptome vor sta acasă și iarăși se va face predarea-învățarea online, de acasă.
Citește și Ce știm despre redeschiderea școlilor pe 8 februarie – informații actualizate
Foto: presidency.ro
6 comments
Dar ce-i cu discriminarea asta? Educatorii, învățătorii și copiii mai mici nu se pot îmbolnăvi? Doar discriminare
Clasa 8 și clasa 12 vin doar la pregătire pentru materiile de examen?
Cine merge la școală, merge după orar și programa normală. Ministerul urmează să reducă din programele (temele) examenelor naționale. (Nu înțeleg de ce, dar dacă anul trecut a fost un precedent, urmează modelul prost.)
Atenţie la limbaj şi ortografie!
Dorinta de a publica primii informaţiile, nu trebuie să escaladeze regulile de bază ale unui articol scris ” cu “pretenţii”, domnilor profesori, oameni de presă, litere!
Nu mai vorbesc despre diacritice! Suntem români sau romani? Exemplele pot continua!
Toate cele bune!
Atenție! Foarte multe greșeli de redactare! Mă întreb cine este autorul acestui articol?
Vaccinarea cadrelor didactice a fost lăsată la voia întâmplării, bine că s-a vaccinat ministrul papițoi!
RUȘINE!!!