UPDATE Inspectorul școlar general al Capitalei: Ministerul Educației agreează modificarea ordinului comun, pentru ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să vină fizic la școală / Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește probabil sâmbătă

19.826 de vizualizări
Ionel Puscas / Foto: Facebook
UPDATE “Ministerul Educației agreează modificarea ordinului comun cu Ministerul Sănătății, pentru a putea permite și participarea claselor finale la activități față în față, ceea ce înseamnă că în scenariul 3 se va funcționa ca în scenariul 2, cu participarea elevilor din învățământul preșcolar, primar și din clasele terminale”, a declarat inspectorul școlar general al Capitalei, Ionel Pușcaș, pentru Edupedu.ro.

Amintim că Bucureștiul a intrat astăzi, 5 martie 2021, în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,05, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică.

(Știrea inițială) Școlile din București trec în scenariul roșu, care prevede că rămân deschise pentru elevi doar grădinițele și clasele pregătitoare – a IV-a. “Pe baza adresei primite de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) București prin care am fost anunțați că a fost depășit indicele de 3 la mie, școlile vor înainta o adresă către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) prin care vor solicita trecerea în scenariul 3”, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general al Capitalei, Ionel Pușcaș.

Potrivit reglementărilor în vigoare, scenariul roșu se traduce prin închiderea școlilor gimnaziale și liceelor. Rămân deschise creșele, grădinițele și clasele pregătitoare – IV.

Noi avizăm aceste adrese și ele vor fi aprobate, probabil mâine, în Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență“, a precizat acesta.

În ceea ce privește propunerea făcută de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, către ministrul Sănătății, de modificare a ordinului comun astfel încât în scenariul 3 să poată veni la școală fizic și elevii claselor a VIII-a și a XII-a, inspectorul Ionel Pușcaș a declarat că “deocamdată se merge pe ordinul în vigoare. Dacă între timp apar alte hotărâri, vom vedea. Acționăm după ceea ce este în vigoare în acest moment“.

În principiu, la acest moment, în afara altor hotărâri, școlile din Capitală vor funcționa în scenariul 3“, a precizat inspectorul școlar general.

Amintim că Bucureștiul a intrat astăzi, 5 martie 2021, în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,05, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică, scrie G4Media.ro.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Educației i-a propus ministrului Sănătății modificarea ordinului comun, astfel încât elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să poată veni la școală, fizic, la cursuri față în față, și în scenariul roșu, pentru a se putea pregăti pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. O decizie finală nu a fost, însă, luată.

Ce prevede ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu privire la Scenariul 3

Ordinul comun cu regulile de redeschidere a școlilor prevede că în Scenariul 3, roșu, se întâmplă următoarele:

  • a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe bază criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti şi DSP/DSPMB avizează propunerea consiliului de administrație a unităţii de învățământ
preuniversitar/ conexe şi înaintează spre aprobare CJSU/CMBSU scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Propunerea este fundamentată pe informarea DSP/DSPMB cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, precum şi în funcţie de infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

Comitetul judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Recent, ministrul Educației a solicitat Ministerului Sănătății modificarea acestor reguli astfel încât elevii de clasele a VIII-a și a XII-a/a-XIII-a să vină la cursuri în format fizic și în scenariul roșu pentru a se putea pregăti pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021.


9 comments
  1. Comentariul meu de ieri, 5 martie, nu prevedea acest “update” rușinos.
    Comentariul meu de ieri era după ce citisem ca inspectorul general era de acord cu faptul ca elevii din clasele terminale sa rămână acasă, protejați de indicele mare de îmbolnăviri.
    Ministrul Educației, pentru a avea câștig de cauza în obsesia de a-i vedea pe elevii din clasele terminale circuland cu mijloacele aglomerate de transport în comun, s-a adresat domnului Câtu.
    Ministrul Sănătății nu i-ar fi dat niciodată o astfel de aprobare abuziva în raport cu sănătatea elevilor și a familiilor acestora.

  2. Copiii din clasele 0-4 nu conteaza?
    Ei sunt ok sa se imbolnaveasca si sa-si imbolnaveasca si rudele?

  3. Sper sa nu ne oblige sa ne trimitem copiii in focarele de covid din scoli! E aberant sa stai in clasa inghesuit 6 ore! Rusine!!!!

  4. Felicitări domnului inspector pentru respectarea hotărârii corecte și firești!
    Speram sa nu ne aduceți la scoala elevii din clasele terminale.
    Prima condiție sa ia examenul, este sa fie sănătosi.

    1. Sper sa nu ne oblige sa ne trimitem copiii in focarele de covid din scoli! E aberant sa stai in clasa inghesuit 6 ore! Rusine!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ G4Media.ro: Modificări legislative în cascadă promovate în special de PNL lovesc în plin organizațiile neguvernamentale și descurajează protestele / Societatea civilă cere intervenția președintelui Iohannis

Un șir de proiecte de lege promovate în ultimele luni în special de PNL îngrădește activitatea organizațiilor guvernamentale, limitează organizarea de proteste și descurajează semnalarea cazurilor de corupție în presă,…
Vezi articolul

Directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București: Cred că profesorii au nevoie să înţeleagă foarte bine cum să depisteze că ceva nu este în regulă cu copiii / Mirela Ilona Tîrşolea, comisar-șef la Agenția Națională Antidrog: Se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor şcolari, a personalului medical şcolar

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat pentru Euronews.ro că „profesorii au nevoie să înţeleagă foarte bine cum să depisteze, cum să semnaleze că ceva nu…
Vezi articolul

Proiectul Danubius-RI a intrat, cu o aplicație de finanțare, în fazele preliminare pentru construcția componentelor românești – hubul de cercetare de la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) anunță că, alături de partenerii săi, a depus aplicația pentru finanțarea următoarei etape a proiectului internațional Danubius-RI, etapă ce presupune echiparea componentelor…
Vezi articolul

Tot mai mulți copii români au ajuns sub pragul de sărăcie în primul an de pandemie. Cei mai expuși sunt copiii cu dizabilități, copiii mamelor minore și cei de etnie romă – Raport Internațional Salvați Copiii

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziunea socială au crescut în rândul copiilor români (36,3%), arată datele unui nou raport al Save the Children. Criza…
Vezi articolul