Cei aproape 70 de candidați care au avut lucrări anulate la examenul de Bacalaureat din iunie la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală ar trebui să privească decizia comisiei de examen de a nu mai prelungi timpul de lucru ca pe o „oportunitate”, așa motivează Inspectoratul Școlar București (ISMB) într-un răspuns către o solicitare făcută de un părinte. Documentul a fost publicat pe Facebook de fosta directoare a colegiului, profesoară de matematică, cea care a semnalat inițial cazul în iunie. După aproape două luni de la Bacalaureatul de vară 2023, Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control pe care anunța că o demarează la Șincai.
Răspunsul a fost dat pe 9 august la o solicitare primită de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pe 26 iunie, în ziua probei scrise la Limba și literatura română, când în jur de 70 de lucrări erau anulate după o oră de la startul examenului, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Colegiul „Național Gheorghe Șincai”, din motivul că neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte ar putea fi interpretată de evaluatori ca semn pe lucrare. Timpul de lucru al elevilor nu a fost prelungit.
„Un domn din consiliu a venit, pe la jumătatea examenului, să ne ștampileze subiectele și a constatat că unii copii, în loc să scrie „Examenul Național de Bacalaureat”, „de” pe rândul al doilea, au scris pe primul rând”, a spus una dintre candidate, după cum scria Edupedu.ro la acea vreme, citând Euronews. „La mine în sală s-au anulat 9 lucrări și cam așa a fost și în alte săli. La mine s-au anulat după oră și un sfert, în alte săli s-au anulat și după oră și jumătate. Unii copii nu au reușit să termine subiectul III”, a precizat o altă candidată.
- Cronologia evenimentelor, redată mai jos în articol.
În textul Inspectoratului Școlar București, semnat de Inspectorul școlar general Vlad Drinceanu și de inspectorul școlar de Istorie Mihai Manea, apare o formulare generică care dă de înțeles că „din oficiu” „s-a apreciat” că toți elevii vizați de anularea lucrărilor, indiferent de subiectul la care ar fi ajuns până în momentul respectiv, la mijlocul probei, ar fi avut timp să rescrie lucrările până la terminarea timpului alocat probei.
Instituția mai precizează că noi proceduri sau proceduri actualizate vor exista pentru acordarea de timp „suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea acestora”, fără să precizeze condițiile și contextul de prelungire a timpului și fără să atribuie propunerea vreunui raport sau membru de comisie de Bacalaureat, menționând, tot generic, că „s-a propus”.
„Motivele anulării lucrărilor scrise fac referire la prevederile art. 56 (5), art. 59 (3) din OMECTS Nr. 4799/2010, Precizările ME Nr. 27470/5.05.2023.
S-a apreciat, că în condițiile în care candidații au putut rescrie lucrările până la finalizarea timpului alocat probei, aceasta a constituit o oportunitate pentru candidați, deoarece depistarea semnelor distinctive ar fi dus la posibila anulare a lucrărilor la nivelul centrelor de evaluare.
În vederea bunei desfășurări a examenelor naționale în viitor s-a propus, între altele, elaborarea unor proceduri distincte sau updatarea celor deja existente cu privire la acordarea de timp suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea celor din urmă”, scrie în răspuns, document redat mai jos.
FOTO DOCUMENT Răspunsul ISMB din 09.08.2023, publicat pe Facebook de profesoara Silvia Mușătoiu. Sublinierile pe text îi aparțin:
- Vezi și: Cum a mușamalizat Inspectoratul Școlar București cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică (aprilie 2023)
Nicio măsură și niciun vinovat la 50 de zile de la incident
Pe 27 iunie, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar București au anunțat că era o anchetă în curs de desfășurare la centrul de examen de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București. Pe 29 iunie, și corpul de control al Ministerului Educației ancheta situația, potrivit surselor Edupedu.ro.
În aceeași zi, Deca spunea că există deja un raport al Inspectoratului școlar București dar că “va clarifica această situație, public”, după rezultatele anchetei corpului de control al Ministerului Educației. Instituția ar fi finalizat raportul corpului de control în urmă cu o lună, dar nimeni din instituție nu a revenit public pe subiect cu prezentarea lui și a măsurilor/sancțiunilor propuse.
- Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației de mai multe ori, de la semnalarea în spațiul public a incidentului, informații despre ancheta la centrul de examen Șincai și despre raportul corpului de control al Ministerului, însă nu am primit niciun răspuns. În momentul primirii, îl vom publica.
Edupedu.ro a scris despre cine a fost președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, unde peste 70 de lucrări au fost anulate – un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.