BREAKING Inspectoratul Școlar București mușamalizează nedreptatea făcută pentru 70 de elevi la bacalaureat, la Colegiul Național „Șincai” și scrie sfidător, într-un răspuns dat părinților, că anularea lucrărilor în mijlocul probei de limba română a fost „o oportunitate” pentru tineri

23.800 de vizualizări
Inspectoratul Școlar al Municipiului București / Foto: Google Street View – ISMB
Cei aproape 70 de candidați care au avut lucrări anulate la examenul de Bacalaureat din iunie la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală ar trebui să privească decizia comisiei de examen de a nu mai prelungi timpul de lucru ca pe o „oportunitate”, așa motivează Inspectoratul Școlar București (ISMB) într-un răspuns către o solicitare făcută de un părinte. Documentul a fost publicat pe Facebook de fosta directoare a colegiului, profesoară de matematică, cea care a semnalat inițial cazul în iunie. După aproape două luni de la Bacalaureatul de vară 2023, Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control pe care anunța că o demarează la Șincai.

Răspunsul a fost dat pe 9 august la o solicitare primită de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pe 26 iunie, în ziua probei scrise la Limba și literatura română, când în jur de 70 de lucrări erau anulate după o oră de la startul examenului, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Colegiul „Național Gheorghe Șincai”, din motivul că neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte ar putea fi interpretată de evaluatori ca semn pe lucrare. Timpul de lucru al elevilor nu a fost prelungit.

„Un domn din consiliu a venit, pe la jumătatea examenului, să ne ștampileze subiectele și a constatat că unii copii, în loc să scrie „Examenul Național de Bacalaureat”, „de” pe rândul al doilea, au scris pe primul rând”, a spus una dintre candidate, după cum scria Edupedu.ro la acea vreme, citând Euronews. „La mine în sală s-au anulat 9 lucrări și cam așa a fost și în alte săli. La mine s-au anulat după oră și un sfert, în alte săli s-au anulat și după oră și jumătate. Unii copii nu au reușit să termine subiectul III”, a precizat o altă candidată.

  • Cronologia evenimentelor, redată mai jos în articol.

În textul Inspectoratului Școlar București, semnat de Inspectorul școlar general Vlad Drinceanu și de inspectorul școlar de Istorie Mihai Manea, apare o formulare generică care dă de înțeles că „din oficiu” „s-a apreciat” că toți elevii vizați de anularea lucrărilor, indiferent de subiectul la care ar fi ajuns până în momentul respectiv, la mijlocul probei, ar fi avut timp să rescrie lucrările până la terminarea timpului alocat probei.

Instituția mai precizează că noi proceduri sau proceduri actualizate vor exista pentru acordarea de timp „suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea acestora”, fără să precizeze condițiile și contextul de prelungire a timpului și fără să atribuie propunerea vreunui raport sau membru de comisie de Bacalaureat, menționând, tot generic, că „s-a propus”.

Motivele anulării lucrărilor scrise fac referire la prevederile art. 56 (5), art. 59 (3) din OMECTS Nr. 4799/2010, Precizările ME Nr. 27470/5.05.2023.

S-a apreciat, că în condițiile în care candidații au putut rescrie lucrările până la finalizarea timpului alocat probei, aceasta a constituit o oportunitate pentru candidați, deoarece depistarea semnelor distinctive ar fi dus la posibila anulare a lucrărilor la nivelul centrelor de evaluare.

În vederea bunei desfășurări a examenelor naționale în viitor s-a propus, între altele, elaborarea unor proceduri distincte sau updatarea celor deja existente cu privire la acordarea de timp suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea celor din urmă”, scrie în răspuns, document redat mai jos.

FOTO DOCUMENT Răspunsul ISMB din 09.08.2023, publicat pe Facebook de profesoara Silvia Mușătoiu. Sublinierile pe text îi aparțin:

Nicio măsură și niciun vinovat la 50 de zile de la incident

Pe 27 iunie, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar București au anunțat că era o anchetă în curs de desfășurare la centrul de examen de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București. Pe 29 iunie, și corpul de control al Ministerului Educației ancheta situația, potrivit surselor Edupedu.ro.

În aceeași zi, Deca spunea că există deja un raport al Inspectoratului școlar București dar că “va clarifica această situație, public”, după rezultatele anchetei corpului de control al Ministerului Educației. Instituția ar fi finalizat raportul corpului de control în urmă cu o lună, dar nimeni din instituție nu a revenit public pe subiect cu prezentarea lui și a măsurilor/sancțiunilor propuse.

  • Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației de mai multe ori, de la semnalarea în spațiul public a incidentului, informații despre ancheta la centrul de examen Șincai și despre raportul corpului de control al Ministerului, însă nu am primit niciun răspuns. În momentul primirii, îl vom publica.

Edupedu.ro a scris despre cine a fost președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, unde peste 70 de lucrări au fost anulate – un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.

Citește și:
27 iunie – Anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen. Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se încadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat – surse
27 iunie – Trei candidați la Bacalaureat, despre nedreptatea de la proba de română, la Colegiul Național „Șincai” din București, unde e anchetă după ce au fost anulate zeci de lucrări: S-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate. Nu au mai avut timp să termine subiectul III
28 iunie – Cine este președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, unde peste 70 de lucrări au fost anulate – un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare
28 iunie – Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației sancțiuni în cazul Șincai, unde zeci de lucrări ale elevilor de la Bacalaureat au fost anulate pentru o prepoziție scrisă greșit, în opinia președintelui comisiei de examen: „Viitorul elevilor nu ar trebui să se afle în riscul de a fi compromis din cauza unor astfel de situații”
29 iunie – Corpul de control al Ministerului Educației este la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, pentru a ancheta anularea a zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat – surse
29 iunie – Ligia Deca anunță că la Colegiul Național Șincai, Inspectoratul Școlar București a făcut deja un raport, dar că va clarifica public ce a fost acolo doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului: „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”
30 iunie – Ligia Deca, despre lucrările anulate la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, la prima probă de BAC 2023: Vrem să ne dăm seama câte pot fi considerate un exces de zel

9 comments
  1. Dar profesorii asistenți nu au observat “eroarea”?
    Să răspundă ei pentru că li s-a făcut instructajul!!!
    În niciun centru nu s-a luat această hotărâre absolut fără nicio relevanță
    Da, excesul de zel al unora poate fi dăunător…
    Prin asemenea lucruri se remarcă cei slabi care consideră că pentru asta pot fi promovați
    Ne mai întrebăm de ce sunt astfel de exemplare în fruntea unor instituții
    Cel puțin în învățământul românesc e dezastru…

  2. it’s a feature, not a bug, cum se spune in IT.
    zic sa fie oportunitati din astea pentru cat mai multi elevi, poate primesc ce merita marii inspectori analfabossi.

  3. dar în declarație nu scrie că neacordarea de timp suplimentar a fost o oportunitate, ci, desigur, că oportunitatea este reprezentată de faptul că greșeala fost sesizată de către comisie și riscul de anulare a lucrărilor a fost..anulat.
    că este așa sau nu, nu mă pronunț. dar în mod clar titlul încearcă să inducă în eroare și să înfurie cititorii dinainte să citească articolul/declarația

    1. Draga Ciocanitoare,
      Cred ca de la prea mult dat cu capul in copac ai privirea incetosata! Unde vezi tu ca scrie, in titlul articolului, ca “neacordarea de timp suplimentar este o oportunitate”?
      Raspunsul (” declaratie” se da in ancheta) inspectoratului este o bataie de joc,o sfidare la adresa oricarui om cu macar o circumvolutiune functionala si el nu face decat sa dovedeasca inutilitate acestor institutii comunistoide, care colcaie de incompetenti pilosi!
      Este un liceu de hoti si plagiatori si, daca nu le dadea comisia ” oportunitate” de a le anula lucrarile, ajungeau toti ca Ciuca, Ponta, Campeanu….
      Procedura este neclara, asa cum recunosc printre randuri, si nimeni nu este responsabil. La fel de adevarat este ca au observat aceasta posibila inadvertenta dupa 1h, desi ea trebuia sesizata in 5-10′ ( vorbim de titlul lucrarii,ala care se scrie primul, nu dupa 1h) si nimeni nu este vinovat.
      Cat timp in instructaj se precizeaza exact ce nu ai voie sa faci + nu este scris in procedura ca titlul se scrie doar pe un rand, nu ai motive legale sa anulezi lucrarea! Cel care a decis acest lucru trebuia sanctionat drastic.
      Intr-o tara care pune pret pe educatie, părinții si elevii primeau scuze, nu indemnuri la recunostinta, iar cei vinovati erau destituti.

      1. În rezumatul de sub titlu, poftim.
        Nu vă înțeleg agresivitatea. Este evident că autorul a vrut să stârnească în cititori niste emoții anume. În mine nu a reușit.
        Dacă liceul Șincai este un liceu de hoți și impostori (nu sunt toate la fel, mai ales astea bine cotate?!) atunci părinții (inclusiv ai celor 70 de elevi) ar fi trebuit de mai multă vreme să vorbească despre impostura respectivă. nici nu înțeleg cum anume vă poziționați! deci lucrările nu trebuiau anulate sau nu contează oricum că din liceul ăla ies doar Ciucă și Ciolacu?
        Eu nu am o poziție anume. mi se pare că sunt șanse reale ca elevii în cauză să fi avut aranjamente, cum sunt și șanse reale ca cei care au anulat lucrările să fi avut intenții rele. se poate ca elevii să fi fost niște aiuriți iresponsabili, și nu văd de ce aiureala să nu fie penalizată, cum de altfel mi s-a părut și fata cu adidașii cu citate, o aiurită. la fel cum se poate ca cei din comisie sa fie acolo pe pile (cum sunt atâția în sinecuri!). se poate ca liceul Șincai să fie compus preponderent din piloși care aranjează admiterea, așa că nu simt mare empatie pentru niște elevi care au intrat acolo prin aranjamentele părinților.
        EU NU ȘTIU ACESTE LUCRURI. nimeni nu îmi inspiră prea multă încredere și nu as băga mâna în foc pentru nici unul din cei implicați.
        singurul lucru pe care îl știu și l-am semnalat este că articolul este tendențios si plin de loaded language. Presa ar trebui să fie neutră, obiectivă, nu să încerce printre rânduri (și nici măcar subtil!) să transmisă o emoție sau o poziție cititorilor

      2. într-o țară care pune pe educație nu se intră până și în clasa pregătitoare și în a V-a pe pile. mulți dintre copiii și părinții copiilor de la Șincai culeg ce au semănat, încă de la pregătitoare, cu plicuri și meditații și aranjamente. singura parte proastă este că și cei onești culeg tot ce au semănat acești părinți.

    2. Da, mă Mihaelo, e rivuluție deja la poartă la Edupedu! Ai niste feeling-uri de se sparie gandul! Are dreptate cel care ti-a raspuns mai jos. Cauta un copac mai moale de dat cu ciococapul verde sau pune-ti o casca! In rest, tu nu stii, tu n-ai idee, tu nu te pronunti, dar scrii pe aici. Why?

      1. pentru că e secțiune de comentarii și am simțit nevoia sa spun ceva. și am spus!! că articolul încearcă să te facă să te poziționezi într-un fel!
        tu de ce comentezi? nici măcar nu ai spus ceva. semnezi cu B, o dai anonimă :)), presupun că în general semnezi cu alt “nume” dar acum ai vrut să dai dovada de ceva vitejie ascunzându-te și mai mult. felicitări! daca eram față în față probabil te uitai timid în jos, dar pe edupedu la comentarii ești mega șmecher. ce logica șubredă sa ai sa întrebi pe cineva de ce comentează daca nu are o părere (deși ei am avut una!) într-un comentariu in care nu exprimi nicio parere și comentezi ca să te afli in treabă.

        1. 😅😅😅
          M-as uita timid, in jos, doar daca ai avea 2 metri si suta de kile (sper ca nu esti vreun Woody mutant) sau daca m-ai orbi cu frumusetea (cu inteligenta m-am lamurit).
          Altfel, stai prost si cu memoria. Am mai avut dialoguri, altfel de unde as sti ca tu esti una dintre Mihaelele de pe site? Nu cea mai isteata, desigur.
          Cat despre anonime, mai bine majuscula decat ciocanitoare. Macar daca schimbai culoarea! (fuchsia ai incercat?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursuri de Neuroştiinţă și Medii virtuale de învățare în noile programe de licență „Educație timpurie” și „Pedagogia învățământului primar” – proiect de metodologii

Ministerul Educației a lansat în consultare publică metodologiile privind înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie” și „Pedagogia învățământului primar”. Pe lângă disciplinele consacrate, viitorii profesori…
Vezi articolul

Oana Moraru: Copiii care intră în grădinițe și clase primare cu probleme de atenție, vocabular sărac, logică dezorganizată, ies din școli și grădinițe tot cu probleme de atenție și de limbaj

“Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii?”, scrie Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată, într-un text în care…
Vezi articolul

Cum arată subiectele din 1987 și ’88 pe care Nicușor Dan le-a rezolvat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut 2 medalii de aur “pur”. Radu Gologan: Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale

Nicușor Dan este primul matematician cu două medalii de aur “pur” la Olimpiada Internațională de Matematică ce ocupă funcția de primar al Bucureștiului. În 1987, primul an în care Nicușor…
Vezi articolul