Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta face declarații de presă în acest moment, în legătură cu proiectele pentru noile Legi ale Educației, publicate mâine.
- Propunerile celor două legi ale Educației vor fi de mâine lansate în dezbatere publică, timp de 35 de zile. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. Noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu.
- Citește despre modificările aduse legii învățământului preuniversitar privind admiterea la liceu în 2024, schimbările legate de Bac 2027, titularizarea profesorilor, desființarea inspectoratelor școlare, înlocuirea notelor cu calificative și portofoliul educațional obligatoriu de la grădiniță.
“Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a municipiului București și prin comasarea cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională”, a menționat acesta.
Iată care sunt atribuțiile inspectorilor școlari, potrivit suportului de prezentare de la conferința de presă:
Iată declarațiile ministrului pe această temă:
“Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a municipiului București, și prin comasarea cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională, respectiv CMBRAE.
Atribuțiile vor fi inspecția de specialitate, organizarea de sistem, gestionarea mobilității personalului didactic, evoluția în carieră, mă refer aici la gradele didactice și titlurile de profesor emerit – altă notate – plus alte atribuții administrative. Un rol absolut esențial îl va avea autoritatea națională pentru inspecție școlară și asigurarea calității (ANISAC)”, a spus oficialul.
Articol în curs de actualizare.
Amintim că, potrivit raportului “România Educată”, anunțat anul trecut în iulie, inspecțiile școlare urmau să nu mai fie efectuate de către inspectoratele școlare, ci de noul ARACIP, prevede proiectul “România Educată” pus la dispoziția Edupedu.ro de administrația prezidențială și care a fost adoptat de Guvern atunci, în săptămâna următoare, printr-un memorandum.
Inspectoratele școlare județene se vor desființa, prevedea anul trecut raportul național menționat, iar în locul lor ar fi fost create Centre Județene pentru Învățământ Preuniversitar (CJ-IP). Aceste instituții sunt fostele ISJ-uri, vor fi tot în subordinea Ministerului Educației și se vor ocupa de:
- rețea și infrastructura școlară
- echitate și participare școlară
- resursa umană și parcurs profesional
- evaluări și examene naționale
- management școlar
- sprijin și consiliere (inclusiv prin finanțarea, aspecte juridice, resursa umană sau activități extra-curriculare)
- CJRAE/CMBRAE (Mai multe detalii aici despre varianta inițială)