BREAKING Inspectoratele școlare județene vor fi desființate și transformate în deconcentrate ale Ministerului Educației, anunță Ministrul Cîmpeanu, pentru noua Lege a Educației / Inspecțiile sistemice trec la o nouă instituție

77.677 de vizualizări
Foto: captură live – Ministerul Educației / Facebook.com
Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta face declarații de presă în acest moment, în legătură cu proiectele pentru noile Legi ale Educației, publicate mâine.
  • Propunerile celor două legi ale Educației vor fi de mâine lansate în dezbatere publică, timp de 35 de zile. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. Noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu.

“Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a municipiului București și prin comasarea cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională”, a menționat acesta.

Iată care sunt atribuțiile inspectorilor școlari, potrivit suportului de prezentare de la conferința de presă:

Foto: captură live – Ministerul Educației / Facebook.com
Iată declarațiile ministrului pe această temă:

“Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a municipiului București, și prin comasarea cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională, respectiv CMBRAE.

Atribuțiile vor fi inspecția de specialitate, organizarea de sistem, gestionarea mobilității personalului didactic, evoluția în carieră, mă refer aici la gradele didactice și titlurile de profesor emerit – altă notate – plus alte atribuții administrative. Un rol absolut esențial îl va avea autoritatea națională pentru inspecție școlară și asigurarea calității (ANISAC)”, a spus oficialul.

Articol în curs de actualizare.

Amintim că, potrivit raportului “România Educată”, anunțat anul trecut în iulie, inspecțiile școlare urmau să nu mai fie efectuate de către inspectoratele școlare, ci de noul ARACIP, prevede proiectul “România Educată” pus la dispoziția Edupedu.ro de administrația prezidențială și care a fost adoptat de Guvern atunci, în săptămâna următoare, printr-un memorandum.

Inspectoratele școlare județene se vor desființa, prevedea anul trecut raportul național menționat, iar în locul lor ar fi fost create Centre Județene pentru Învățământ Preuniversitar (CJ-IP). Aceste instituții sunt fostele ISJ-uri, vor fi tot în subordinea Ministerului Educației și se vor ocupa de:

  • rețea și infrastructura școlară
  • echitate și participare școlară
  • resursa umană și parcurs profesional
  • evaluări și examene naționale
  • management școlar
  • sprijin și consiliere (inclusiv prin finanțarea, aspecte juridice, resursa umană sau activități extra-curriculare)
  • CJRAE/CMBRAE (Mai multe detalii aici despre varianta inițială)
Vezi și: LIVE VIDEO Sorin Cimpeanu prezintă noile legi ale educației: Începând cu 1 septembrie, după adoptarea de către Guvern, proiectele vor fi transmise în parlament

28 comments
  1. 1. Anul scolar sa aiba acelasi nr de sapt pt toate formele de invatamant, filerele, profilurile, domeniile de pregatire, specializarile. Elevii sunt discriminati, pt unii anul scolar are 35 sapt (licee teoretice), pt altii 37 sapt (licee tehnologice si scoli profesionale)
    2. Scoaterea din planurile de invatamant a limbii latine si a religiei – doua discipline balast, unde orele nu se fac iar elevii sunt complet dezinteresati si nu invata nimic. Religia sa se faca obligatoriu o ora pe sapt, din cl I pana in cl XII duminica la biserica, rubrica in catalog cu calificativ pus de preot.
    3. Desfintarea inspectoratelor scolare, mari consumatoare de resurse, mai ales resurse financiare. Institutii inutile. Inspectii scolare se pot face si prin MEN, eu am prins asa ceva in epoca comunista. Iar ministerul ar putea gestiona toate situatiile si problemele scolilor, ca doar traim in era internetului, creat un departament pt fiecare judet, cu un nr minim de angajati care sa gestioneze activitatea scolilor, gradinitelor, din judetul respectiv.
    … si ar mai fi multe de schimbat la modul real, nu sa schimbam o lege de dragul schimbarii, sa nu zicem ca n-am schimbat …

  2. Aceeași Mărie, dar cu 2 pălării! Dacă în școli vor fi 3 directori, nu văd rolul inspectorilor. Desființați pe bune isj urile, nu le dați alt nume! Ați calculat câți bani s-ar duce la bugetul de stat dacă ar dispărea inspectorii? De ce nu se înființează câte un isj pentru fiecare regiune? Eu știu răspunsul!!Luați în serios dezbaterea publică, nu o priviți ca pe o formalitate!

  3. De ce vreți să fie 3 directori la o școală? Sunt de ajuns 2 directori, directorul să aibă studii economice, directorul adjunct să fie din rândul cadrelor didactice. Sunt grădinițe, școli și licee care nu au muncitor, instalator sau puține îngrijitoare. De ce? Personalul nedidactic este angajat la numărul de elevi, nu la suprafață. Vreți încă un director, pentru ce? Pentru relația dintre școală și celelalte instituții ale statului?

  4. Salariile profesorilor ar trebui să crească cu 65 de lei, așa cum s-a spus inițial, pentru că oricum, ei iau bani frumoși din meditații, deci se pot descurca foarte bine. Să sperăm că nu vor crește taxele la școlile și grădinițele private, care chiar îi pregătesc pe copii pentru viitor, nu cum sunt pregătiți la școlile și grădinițele de stat

    1. Ca de obicei lumea din afară nu are nici cea mai mică idee despre munca profesorului, care nici pe departe nu se rezumă la orele de predare și nu se termină la încheiere orelor de curs. Cât despre pregătire, nu toate specialitățile sunt așa „căutate”. Eu sunt profesor de pictură la un Liceu de Artă unde foarte rar se întâmplă să fie cineva solicitat în vederea pregătirii pe specialitate, iar atunci când se întâmplă, personal ajut elevul gratuit.

  5. Unitatile de invatamant private vor muri sau vor avea taxe colosale daca vor creste atat de mult salariile profesorilor. Vor fi de lux pentru cetateni pentru ca vor trebui sa alinieze salariile angajatilor din privat cu cele ale angajatilor de la stat.

  6. Ori să se revizuiască,primesc,dar atunci să nu se schimbe nimic,ori să nu se revizuiască,primesc,dar atunci să se schimbe cîte ceva,pe ici pe colo,si anume prin punctele esențiale.(Citat din memorie.Alte măști…aceeași piesă).

  7. Citește legea, babaiatule! Inspectoratele SUNT deconcentrate din 2011 de când s- a dat legea 1.A se vedea art.95 alin.1.Ca sa parafrazez un slogan celebru : voi scrieți,nu gândiți.

  8. Niciodată nu am simțit vreun ajutor din partea ISJ-ului. E doar un fel de bau-bau. Așa că nu îmi pasă cum o să se numească acum dacă își păstrează același rol de bau-bau. Chestia aia cu “îndrumare și control” nu am înțeles-o niciodată, adică nu am sesizat nimic de tipul îndrumare în timpul raziilor numite RODIS.

  9. Acum când toată lumea e în concediu supuneți dezbaterii publice schimbări atât de importante? V-ați gândit bine, domnule ministru ? Iar inspectoratele,indiferent cum le denumiți ar trebui să fie doar pentru îndrumare,fără control. Ce ziceți ?

    1. Păi, acum vara, că în septembrie vi se vor băga pe gât toate chestiile astea, ca să nu mai aveți replică. Oricum și dacă veți face grevă, tot nu veți fi băgați în seamă, așa că mai bine acceptați ce vi se dă (nu țin cu niciunul din cei care ne conduc)

  10. Nu am ținut, nu țin și nici nu voi ține cu vreun partid aflat la guvernare, dar după părerea mea, treaba e foarte simplă: privatizarea învățământului, că tot vă plângeți că plătiți la sindicate și rezolvați problema

  11. Puneti-i la munca, adica la predat, evaluat, planificat, program, sedinte cu parintii, consilii! Desfiintati-le, nu le lipiti de alte institutii! Nu cititi comentariile profesorilor?Toti vor sa dispara isj urile si inspectorii rupti de realitate, mana in mana cu directorii de scoli, abonati la gradatii…

  12. Ce aberatii ! Prin inspectorate sunt toti politrucii, toti trepadusii de partide, ei fac legea prin scoli, iar gradatii dau cui vor, poti sa ai sute de puncte pe bune ca ti le taie si le atribuie lingusitorilor. Cand vine cate unul prin scoala, parca vine D-ZEU.

  13. Asta da schimbare, o găselniță pentru salarii și mai mari. Oare de ce personalul din ISJ uri nu este incadrat în funcție de mărimea județului (Nr scoli, elevi, personal…), așa cum sunt încadrați directorii și secretari, contabili de școli?

  14. Foarte bine sa le desființeze nu sa le schimbe doar denumirea , ar trebui sa vina în sprijinul educație nu sa o facă doar pe șefii cei din inspectorate, ca doar i-au o mulțime de bani . La anumite inspectorate am văzut ca toți angajații si-au dat gradatii de merit mai puțin paznicii și femeile de serv . Ei fac legea în județe sunt mai ceva decât hoții sau mafioți.

  15. Tot formule bugetare pentru cei cu pile in minister. Nu avem nevoie decat de 8 directii regionale ie educatie pentru cele 8 regiuni de dezv.economica. In rest, toti ceilalti la munca la catedra ca tot nu avem profesori si invatatori.

    1. Adevărat! Eu cred ca trebuie numiți sau prin concurs oameni mai tineri. Aveți de unde alege...... La spitale e mai mare dragul să vezi rezidenți spune:

      Degeaba îl cheamă Tâmpeanu?

      1. În mare parte sunt de acord ! Cum rămâne cu șpăgile date pentru posturile de inspector general , general – adjunct , inspectori pe discipline ?
        Tăietorii de frunze la câini de la Casele Corpurilor Didactice mai rămân ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Grilele cu salariile din ianuarie 2024 pentru directori, directori adjuncți, contabili-șefi și secretari-șefi, în funcție de grad și de categoria școlilor și grădinițelor, puse în dezbatere de Ministerul Educației

Un proiect de hotărâre de guvern (HG) cu grilele detaliate pentru salariile directorilor și ale personalului didactic auxiliar de conducere a fost pus în transparență decizională de Ministerul Educației joi seara.…
Vezi articolul

BREAKING Școlile din București nu se închid joi. Toate unitățile de învățământ care vor fi secții de votare își suspendă cursurile față în față de vineri, 25 septembrie, până marți, 29 septembrie – Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a Ministerului Educației

Modificare de ultimă oră a programului școlilor, cu 4 zile înaintea alegerilor locale: unitățile de învățământ din București nu se mai închid joi, așa cum decisese inițial Comitetul Municipiului București…
Vezi articolul

DSP Ilfov propune obligativitatea măștii la mai puțin de 100 de metri de școli, închiderea restaurantelor. Munca de la domiciliu sau decalarea programului de lucru – pentru toate instituțiile publice sau private

Obligativitatea purtării măștii de protecție în apropierea școlilor, la mai puțin de 100 de metri, închiderea barurilor, restaurantelor și a cafenelelor și program obligatoriu de muncă la domiciliu/telemuncă pentru toate…
Vezi articolul

Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, răspuns la criticile privind temeiul legal al examenelor din 2025: Din punctul nostru de vedere metodologia de organizare și desfășurare a examenelor naționale respectă în integralitate dispozițiile legale

Ministerul Educației precizează că cele două proiecte de ordin pentru organizarea BAC și Evaluarea Națională la clasa a VIII-a în anul școlar 2024-2025 “respectă în integralitate dispozițiile legale aplicabile de…
Vezi articolul