BREAKING Haos provocat de Ministerul Educației. Ierarhia de admitere la liceu a fost publicată greșit de instituție, inducând în eroare peste 154 de mii de elevi / Mediile elevilor sunt ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare

Ministerul Educației provoacă haos printre elevii de 14-15 ani, absolvenți de clasa a VIII-a și părinții acestora. Instituția a publicat greșit, marți, ierarhia de admitere la liceu a elevilor, stabilind drept criteriu de departajare media de absolvire a claselor V-VIII și nu notele de la română și matematică. Media claselor V-VIII a fost scoasă din calculul mediilor pentru admiterea la liceu.

UPDATE ora 21:10: Ministerul Educației retrage ierarhia greșită pentru admiterea la liceu 2023, publicată marți

Analiza asupra ierarhiei județene sau cea pe București arată că ordinea candidaților este una greșită. Până la ora publicării acestui articol niciun reprezentant al Ministerului Educației nu a răspuns solicitărilor Edupedu.ro de a explica ce se întâmplă și de ce a fost publicată cu o zi mai devreme decât data din calendar o iararhizare greșită a elevilor.

Un exemplu luat aleator, la pagina 55 pe București, unde sunt 20 de elevi toți cu media la Evaluarea Național 9,72. Conform regulilor de ierarhizare prevăzute în ordinul de ministru, nota la limba română era următorul criteriu de depoartajare, în caz de egalitate de medii. Apoi, dacă și acestea erau egale, urma nota la matematică, abia apoi, al treilea criteriu – media de absolvire a gimnaziului. După cum se poate vedea, în acest caz toate pozițiile sunt aranjate după media de absolvire, singura coloană cu mediile aranjate descrescător.

La pagina 110 este aceeași situație.

De ce e importantă ierarhia?

În funcție de poziția în această ierarhie, în București și în orașele mari elevii aleg specializările viitoare la care optează pentru repartizare computerizată pe baza poziției în ierarhie similare cu ceea ce s-a întâmplat în anii trecuți și orientativ după mediile pe care le aveau cei care au intrat pe aceste poziții, la acele specializări.

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.

Criteriile de departajare sunt următoarele:

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;
d) media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a.

Exit mobile version