Guvernul anunță va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Într-un comunicat în care apare că premierul Ciucă a discutat telefonic cu liderii federațiilor sindicale, instituția spune că va adopta documentul în ședința de Guvern de joi, 8 iunie. Reamintim că este a doua oară când Executivul Ciucă propune un memorandum, după cel propus în perioada ofertelor de vouchere. Memorandumul este un act intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, iar în ultimii ani mai multe astfel de acte au fost încălcate de instituția care le-a adoptat.
Sindicatele au cerut în permanență prevederi clare în ordonanțe de urgență sau în proiecte de legi, care să garanteze creșterile cerute. În toate discuțiile de până la acest moment, reprezentanții profesorilor au respins orice memorandum propus.
Ce anunță Guvernul:
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ.
Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.
Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic“.
Mesajul de mai sus a fost menționat simultan pe conturile de Facebook ale celor doi lideri de partide aflate la guvernare – Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL).
Memorandumul este inițiat de Ligia Deca, ministrul Educației, avizat de Marius Budăi (PSD) ministrul Muncii și de Adrian Câciu (PSD) ministrul Finanțelor.
Ce prevede legislația în vigoare în privința memorandumului:
Articolul 10 – „(1) Memorandumul este instrumentul prin care se supune spre aprobare inițierea negocierii și/sau semnarea unui tratat internațional, respectiv suspendarea aplicării unui tratat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 590/2003.
(2) Memorandumul poate fi elaborat și în cazul în care este necesară o decizie a Guvernului într-o anumită problematică. Memorandumul va fi avizat de instituțiile implicate și va cuprinde descrierea respectivei probleme și propuneri pentru rezolvarea acesteia.
(3) Memorandumul este un act intern al Guvernului, care nu se publică în Monitorul Oficial al României”, prevede regulamentul din 10 mai 2009 privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării.
Ce prevede proiectul de memorandum prezentat acum:
Textul glorifică proiectele de legi ale educației „România educată“ și adoptarea acestora în Senat este prezentată drept „un pas fundamental“ care arată că „Educația reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.“ Apoi autorii enumeră mai multe măsuri luate de Guvern în ultimii doi ani, 2022 și 2023, pentru creșterile salariale din acest sector. Are loc apoi o înșiruire a proiectelor din fonduri europene, prin PNRR sau finanțări similare, precum și o enumerare a celor câteva investiții de la bugetul de stat în creșe, grădinițe și planurile pentru consolidarea celor 31 de clădiri școlare cu risc seismic I.
La capitolul „Măsuri“, memorandumul prevede fără niciun termen clar „prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023“.
Tot în textul memorandumului apare și „Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector “învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă“.
Textul memorandumului a fost publicat de Ministerul Educației:
5 comments
Acest Memorandum este efectiv o aiureală, un praf aruncat în ochii celor care luptă pentru demnitatea lor de dascăli. Efectiv nu are de-a face cu cererile angajaţilor din învăţământ.
Buna ziua, am o nelamurire: in viitoarea lege a salarizarii, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie pentru anul 2023. Salariul se va actualiza in fiecare an? In 2025, de exemplu, salariul profesorului debutant se va raporta la salariul mediu din 2024 sau se va “ingheta” la cel din 2023? Din cate am observat, salariile sunt “inghetate” la fiecare inceput de an…
Promisiuni… Minciuni… Exact la ce se pricep cel mai bine guvernanții noștri!
Un document fără nicio valoare juridica.O alta incercare disperata..a doi politicieni care nu mai au nimic de demonstrat!!O hârtie fără nicio însemnătate!!
Ce pramatii de oameni, șerpi vicleni cu venin pe limba, mint cum respira, faci pe el de memorandum.