BREAKING Greva generală a profesorilor și angajaților din Educație continuă și luni / Sindicate: Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem?

47.088 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Cele două federații sindicale reprezentantive anunță că greva generală continuă, după al doilea anunț al purtătorului de cuvânt despre cum Guvernul propune aceleași măsuri enunțate în ultimele 4 zile. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” „consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”, conform comunicatului acestora.

Redăm anunțul federațiilor sindicale:

„Deja vu, greva continuă

După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ.

Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%;”

Articol în curs de actualizare


44 comments
  1. It is easy for me to express or write my opinion in English Language because I am a Teacher of English Language and Literature. I am an origin of my native land Philippines, married to my Romanian husband of Resita, Caras-Severin County. I started my teaching employment in 2009 and at present. This year 2023 and this Teachers’ Protest in Romania is honestly new to me, it’s huge and needs a vast solution(s). Romanian government and authorities must prioritize the education and health of the people. Without teachers, there are no other professionals, as we’d known that plot. For the students of Grade 12, as I knew most of the teachers who taught them, like in our school at LMHAnina, the students were already prepared for BAC Exams before this Teachers’ Protest began. To tell, I started teaching my high school students from Grade 9, the topics and communicative skills for their future BAC Exams-English Language, esp. the BAC Speaking and Writing Skills so with the Listening and Reading Skills. I even encouraging my students to join in International Contests that I have been a teacher/volunteer/coordinator for almost 10 years now in a row. To add, Romania is a wonderful country with rare natural catastrophes. Romanian government leaders must be on to it “Long Live Romania!” In fact, Romania is rich in natural resources, has brilliant workforce and intelligent-polyglot-students/individuals. Sir President Klaus Iohannis, you are also a teacher, your enormous assistance for teachers’ petition for salary upgrading will be an Educational Core of Romanian Teachers’ Lives for the Best and Legacy to cherish forever and ever!

  2. Se vrea mediocritate, analfabeți ai societății românești, așa vor ajunge cei mai mulți elevi, copii din această țară furată. Dacă profesorii vor pleca de la 10000 lei salariu ca debutant, ,, unii dintre ei “tot mediocrii ajung în sistem și nu cred că-și merită banii.
    Sunt profesori care predă jumate de oră din 4 ore / săptămâna și face 15 min de exerciții cu elevii cei mai buni, la matematică. O țară de prost educațiiii…

  3. Revoltător,
    Învățământul sa degradat continuu din anul 2000 până în prezent. Am întâlnit mulți absolvenți de liceu cu mult prea puține cunoștințe elementare.
    Consider că noua lege a învățământului trebuie să interzică profesorilor să se folosească de elevi în procesele revendicative.
    Nu am nimic cu salarizarea profesorilor însă să nu se plătească nemunca. Salarizarea trebuie condiționată de performanțe gen, numărul elevilor școlarizați, calitatea educației evaluată de performanțele elevilor, etc. Cred că este important să vorbim și de vacanțe și/sau de norma de lucru a profesorilor. Cunosc profesori care așteaptă vacanța pentru al doilea jobb
    O zi faină tuturor,
    Vasile C

  4. Profesorii sunt impartiti pe categorii si de aceea nu pot cere decat ceea ce ii unesc pe vreo 70% adica salariul.

    Clasificarea profesorilor:

    1. dupa venit
    – cu venit mic (plebea)
    – cu venit mediu (cei descurcareti)
    – cu venit mare (unii descurcareti care isi merita banii si smecherii si hotii care cumuleza norme functii si de regula chiulesc nu fac orele neincapand nici in orar, isi baga nasul prin multe urmarind doar obtinerea de bani si foloase prin salarii prime premii indemnizatii sporuri ore suplimentare diurne nocturne diverse activitati si altele), nimeni din a treia categorie nu face greva fiind multumiti maxim de sistem, si o reforma a sistemului ii poate afecta negativ

    2. dupa pile si angajare
    – cu pile care nu isi merita locul de munca, sunt suplinitori, cumuleaza joburi
    – cu pile titularizati prin frauda
    – fara pile, au obtinut postul prin ex de titularizare fara frauda sau relatii
    – umpluturi

    3. dupa vocatie
    – cu vocatie
    – cu vocatie slaba
    – fara vocatie

    4. dupa dorinta de a lucra in sistem
    – profesori care doresc sa lucreze ptr ca le place (invatatoare matematica o parte dintre cei de limbi, si tehnice arte religie fizica biologie)
    – profesori care lucreaza ptr ca nu au unde altundeva (chimie, unii dintre cei de limbi, unii de pe la ed tehnologica unii de pe la socioumane)

    5. dupa ideea lor de utilitate a materiei predate sunt profesori care
    – cunosc inutilitatea materiei sale, in general cei destupati la cap, unii dintre ei migrand si pe alte materii sau pe alte ocupatii sau parasind sistemul
    – nu cunosc inutilitatea materei si refuza reformele fiind interesati doar sa aiba ore si salariu

    6. dupa activitatile de la casa si modul de predare evaluare sunt profesori:
    – de tip clasic
    – de tip modern
    Greva se face in functie de aceste criterii.

    De aceea greva nu are procent 100%.
    Si de asta profta guvernnati si altii iar invatamantul scoate rebuturi, este nereformat.
    Cauta si tu si gaseste-ti categoria.

  5. Când luptăm pentru guvernare suntem lei ! Când trebuie să ne asumăm răspunderi, suntem pisicuțe . Cine mai poate să înțeleagă ceva ? Dacă personalul din învățământ cedează tertipurilor
    de orice fel , mai bine ar pleca la croșetat . V- ați apucat de ceva , dovediți că sunteți capabili până la capăt ! Șantajul emoțional cu copiii din școli , ani terminali , este o altă unealtă de șantaj ! Nu uitați ,trăim într-o democrație , cred !

  6. Stimati Profesori.
    Faptul ca salarile din educatie va indreptatesc intr-o oarecare masura sa faceti greva.
    Pe tapet vad sunt salarile insa nici unul dintre dvs nu a cerut ministerului schimbarea invatamantului din temeli.
    Unul nu cere schimbarea programei scolare , nimeni nu cere modernizarea scolilor si introducerea in scoli a unui regulamet impotriva bulingului . Nimeni nu cere sanctiuni pentru elevi care sunt prinsi la scoala cu alcool sau drogati,
    Nimeni nu pomeneste de impozitarea meditatilor pe care la dati cu atata nesimtire deoarece la clas anu va faceti treaba .
    Ok inteleg vreti bani mai multi dar treaba de dascal cui o lasati ?
    sunt profesori care iau cate 4 elevi pe ora la meditatie . DE CE ?
    Pai pentru ca la scoala nu va faceti treaba asa cum trebuie . Pentru ca materia predata nu o predati cum trebuie la scoala si pentru ca programa este cum este .
    De ce nu cereti simplificarea materiei si indrumarea elevului spre aptitudini nu spre invatat mecanic .
    Suntem tara unde cerem rezumate la romane apuse de multa vreme .
    Matematica o predati pe sarite iar istoria acestei tari o terfeliti .
    SI VRETI BANI .
    Da puteti primii bani daca aveti rezultate nu daca 80% din elevii dvs sunt slab pregatiti pentru ca dvs nu aveti chef de lucru de ora sau nu stiti sa va impuneti la ore.
    Inainte de salarii ar trebui sa fiti dvs evaluati ca dascali. Multi dintre dvs cererti doar referate dar nu sunteti capabili sa corectati o lucrare intr-o saptamana .
    Desigur sunt si dascali adevarati. Dar prea putini .
    Sindicatele din invatamant ar trebui in primul rand sa ceara evaluarea fiecarui dascal si a competentelor . Ar trebui sa ceara scoli mai multe si clase cu nr de elevi mai mici pentru ca materia sa fie predata asa cum trebuie.
    Am vazut in strada profesoare care iau o multime de bani pe meditatii dar la scoala ii ard la note pe elevi pentru ai face pe parinti sa ii trimita la meditatii . De eliberat factura sau chitanta, de platit impozite catre stat mici vorba .
    Treceti la treaba si modernizati invatamantul , cereti scoli noi si cl;ase dotate cu tot ce trebuie si dupa cereti bani .
    Ne dam salarile pe meditatii si voi mai aveti tupeu sa iesiti in strada
    Rusine pentrtu cei care se considera elita dar ei nu stiu sa lucreze pe un calculator cu windows 10

    1. Unde ai fost, om drag, când s-au discutat amendamentele pe noua lege?? După ce au scos sancțiunile reale pentru fapte grave din regulamentul de funcționare, a fost SCANDAL IMENS când au reintrodus (de exemplu) exmatricularea – pentru niște chestiuni mărunte cum ar fi, să zicem, TRAFIC DE DROGURI, VIOL, TENTATIVĂ DE OMUCIDERE, etc – știi și dumneata cum e în școală.

      Acum câteva săptămâni era să moară o femeie pentru că un nebun (de-a 10a! ca să nu credeți că era la postliceală) a venit cu cuțitul la el ca să nu dea test, DAR toate ONG-urile de elevi și părinți și mame pentru toată lumea și cine vrei tu au sărit ca arse să NIMIC din toate alea nu trebuie pedepsite prin exmatriculare, lasă criminalul, traficantul sau violatorul să vină în continuare la școală, dacă poliția îl cercetează în libertate! Ia-l, școală, și mentorează-l că nu e frumos să dea cocaină la minore și după aia să le violeze în baie! Nu, nu, nu, e DOAR treaba școlii cum lucrează cu decerebrații ăștia, școala să se descurce!

      Lăsând asta la o parte, hai să-ți explic și dumitale (ca multor altora care vorbiți în necunoștință de cauză) cum stă treaba cu calitatea în învățământ: când plătești 4 lei, de 4 lei primești. Salariile mici nu îi atrag pe cei buni, ci pe disperați. Iar ei încep să fie din ce în ce mai mulți, pe măsură ce profesorii cu vocație își găsesc alt drum sau se pensionează. Și între noii-intrați în sistem sunt oameni cu vocație, dar ei pot repede să se trezească din visurile de măreție și idealism și să se ducă repede în altă parte, că vocația nu ține de foame și nici nu plătește facturile.

      Când și noi, ultimii pe redute, vom claca sau vom ieși prin orice altă variantă din sistem, veți rămâne fix cu cei total dezinteresați, cărora le vor conveni și cei 4 lei, că oricum nu le pasă. Aici veți ajunge când vă ieftiniți la salarii, că vezi bine, nu avem rezultate (părerea dumitale. Hai la catedră în locul meu, pe salariul meu, câteva ore / săptămâni / luni, ca să vezi cu ce lucrez eu și cu cine, și după aceea evaluează-mă).

      PS Dacă dai bani la meditații și nu ceri bon, TU ești cel care favorizează corupția. Fă ceva!

    2. Ce se aleaga tinere baverez un profesor debutant, chinurile titularizarii la 50-55C si un salariu de start de 2400 lei (cat castiga un gunoier cu 8-10 clase la Supercom) sau insorita Spanie la cules de capsuni tot la 50-55C, pe un salariu de 3,5 ori mai mare?
      Normal ca la salariul asta de mizerie este interesant sa poti obtine si ceva in plus din alte surse, meditatii pentru cei ca tine.
      Dupa cum te exprimi in scris, cu siguranta ai nevoie de foarte multe meditatii si o prezenta de 100% la materiile care iti dezvolta latura cognitiva a personalitatii.
      Gandesti putin si scrisul tau…lasa mult de dorit, bine ca ai computer cu Windows 10 de la care sa te poti face de ras. Parintii tai sau chinuit sa-ti cumpere acel calculator…

  7. Nu este nici o grevă. La liceul Mihail Sadoveanu din București se fac ore. Cred că asta cu greva continuă este un fals.

    1. La liceul MS sunt cadre didactice responsabile.Cand mi-am exprimat opinia negativa in legatura cu aceasta greva, un anume domn Dudu, probabil profesor, m-a facut dobitoc si ignorant si mi-a zis “sa-i ling ciubota “.Copiii nostri i-a numit sclifositi.Astia sunt cei care fac greva pe banii nostri ,ai contribuabililor. Pe noi, ceilalti ,cu copii in anii terminali , ne calca in picioare si ne pun “sa le lingem ciubotele” in calitate de dobitoci si ignoranti ce suntem si cu copii “sclifositi”.Ce ziceti de cele de mai sus doamna Mari?V-ati lasa copilul sa vi-l educe un asemenea “domn” badaran?O doamna Ana , profesoara probabil, mi-a zis sa-mi educ copilul acasa, in privat. I-am propus sa mearga ea la invatamantul privat, sa ceara ce salariu vrea si sa faca greva cand vrea . Ce ziceti? Daca doriti si numai daca sunteti dispusa , dati-mi un raspuns. Sarumana.

  8. Aceasta greva ma oripileaza. Musai sa li se dea salariul care il vor. Nu se intreaba:Oare sunt bani in buget ? Angajatii din invatamant sunt constituiti intr-o clasa sociala in afara intereselor societatii. Cine le da dreptul sa abuzeze de viitorul copiilor nostri?Uita ca sunt platiti din banii acelora pe care ii abuzeaza.Auziti, fratilor : Sa inghete anul scolar.Asta inseamna ca toti elevii vor repeta anul.Pe banii cui?Cine va plati cheltuielile din noul an scolar prin prisma parintilor? Dar orele pe care le dau in particular toti profesorii , la salariul cui se adauga? Cum sunt impozitate si daca ar fi un invatamant competitiv ,de ce trebuie elevul sa mai ia ore? Miscarea actuala a cadrelor din invatamant seamana cu o MINERIADA .Sa nu uitam ca pentru abuzurile facute de capii mineriadei, acestia au suferit grave rigori ale legii.Inteleg ca au dreptul la miscari sociale pentru nemultumiri de orice natura , dar in timpul lor liber , fara sa lezeze interesele contribuabililor. Sunt categorii sociale care nu au dreptul la greva, datorita specificului meseriei.Pentr Invatamant , vad ca nu exista lege.Imi pare rau ca Guvernul se lasa manipulat de aceasta clasa sociala care , pana la urma, si-a ales singura meseria cu toate rigorile ei.Pentru cei din invatamant sa fie interzise grevele pe parcursul anului scolar .Sa fie permise miscari sociale in vacante sau in timpul lor liber.Sunt revoltat pana in adancul fiintei mele ca demnitatea mea si a elevilor din scoli este in mod samavolnic calcata in picioare. Cine recupereaza materiile si mai ales cum, in perioada din timpul grevei?Ne vor obliga aceeasi sa trimitem copiii la scoala in vacanta?Nu sunt de acord ca aceasta clasa sociala sa-mi manipuleze viata pe banii mei , pe banii nostri.

    1. Cere guvernului să legifereze homeschooling-ul și în România, ține copilul acasă și educă-l singur, ”pe banii tăi”. Am rezolvat-o.

      1. Tu faci acum greva pe banii mei.Nu-mi da tu sfaturi cum sa-mi educ copiii.Du-te la scoala si educa-i .Pentru asta te-ai facut profesor.Nu sa faci ore dupa muschii tai , sa intrerupi anul cand vrei tu , sa chemi copiii la ore suplimentare ,sa lungesti anul scolar dupa bunul plac sau sa comprimi materiile , ca sa te incadrezi in programa scolara, dupa cum vrei tu.Pentru asta trebuie sa raspunzi si vei raspunde.Eu nu vreau sa-mi educ copilul acasa ,eu vreau sa-l educ asa cum am fost educat si eu , de cadre didactice responsabile, nu de cadre didactice care amana inscrierea copilului meu la cel mai important examen din viata lui :BACALAUREATUL.Cine-ti da dreptul sa te joci cu nervii copilului meu , cu nervii mei si ai zecilor de mii de elevi de liceu si de parinti. Cine sunteti voi? Cate licee au avut anii anteriori coeficient de promovabilitate la BAC , zero sau pe aproape.Voi nu aveti criterii de performanta? Du-te tu la invatamantul privat , daca esti asa de buna si cere ce salariu vrei. Si fa acolo greva cand vrei tu. Gandirea voastra egoista ,fii sigura ca va influenta elevii si va vor privi cu alti ochi.Cu repros. Poate si un pic de ura.Dar pe voi nu va intereseaza.Ei ,saracii ,nu pot face greve.Greva lor o numiti chiul si o taxati ca atare . Cu absenta .Chiulul vostru se numeste greva si e platita din banii mei.Halal tara ! Halal profesori!

        1. Fac grevă pe banii MEI (că eu nu-mi primesc salariul, nu tu.) Iar dreptul meu la grevă este garantat, pentru orice motiv întemeiat pe care îl consider.

          Nu m-am ”făcut” profesor ca să fiu bonă, când toată munca mea e apă de ploaie pentru familiile care nu respectă educația și au impresia că școala este clubul de bone.

          Ai impresia că profesorii n-au copii? Copiii noștri cu ce cresc, cu ploaie și puf de păpădie? Respectă o măsură – NU DOAR VOI SUNTEȚI IMPORTANȚI.

          1. cine voi ??? nici nu ar trebui sa va deschideti gura la cate bonusuri si wachere aveti de salarii nuci sa nu deschidem subiectul cand o educatoare sau un prof de sport incepe locul de munca cu cel putin 4000 de lei in mana bani curati! si ce drequ mai vreti atunci pt 2 sau maxim 4 ore petrecute in scoala? intreb si eu de curioasa ati vrea undeva la 10.000 de lei pe sapt sa va ajunga bani ? retardatilor …dne da sa nu va mareasca nici un leu nici peste 10 ani sa stati toti acasa si sa tineti greva sa puteti merge in germania la capsuni sau ceapa pe camp sa vedeti si voi cum se castiga bani ! ma rog pt soarta voastra🙏🙏🙏🙏

      2. Dudule, nu stiu ce predai.Tot asa le spui si elevilor la clasa?Sa-ti linga ciubota?Asa le spui parintilor ,care platesc impozite din care iti iei si tu salariul si isi exprima un punct de vedere ? Sa-ti linga ciubota ?Nu stiu ce materie predai, dar ma cutremura gandul ca al meu copil ar fi elevul tau. Daca esti un om responsabil , da-ti numele intreg , spune-mi scoala unde predai si vin personal sa-ti “ling ciubota”,sa ne duelam in cuvinte , sa prezint pe retelele de socializare punctul tau de vedere cu expresia “linge ciubota”. Eu nu pot sa-ti dau numele, fiindca mi-ati persecuta copilul ,tinand cont de micimea caracterului tau.Si ma cutremur gandindu-ma : OARE CATI OR FI CA TINE IN SISTEM? Eu nu ling nici o ciubota , si, uite, ma cobor la micimea ta si iti raspund pe masura: Si eu am anumite parti de lins ,nu ciubote ( expresia iti apartine , sau ai furat-o de la Creanga?) pe care ti le recomand cu multa caldura .Pofta buna!.

      3. Stimata doamna Ana
        Aveti impresia ca nu asta se intampla?
        Elevii trebuie meditati continuu datorita ,,inaltei competente a clasei profesorale,,competenta,care dupa cum spunea o secretara de stat din vremea doamnei anisie,pregatesc elevii pt nota 6.
        Asa ca homeschoolingul se practica de mult dar pt ca aceasta clasa de ,profesori competenti,,,,sa poata cere mariri salariale .
        Daca ,s ar recunoaste homeschoolingul 80 % din profesori ar cere ajutor de somaj nu mariri de salariu

        1. De-abia aștept să vă văd făcând homeschooling (nu glumesc.) Să vedeți ce înseamnă cu adevărat educarea unui copil – doar unul, cu toate materialele la îndemână.

          Meditații? Când vă văd prezentând primele bonuri, pe care să le fi solicitat meditatorilor în loc să vă ploconiți în fața lor și să-i rugați intens să vă ia copilul la meditații, mai discutăm.

      4. Profesorii cred ca ei sunt scoala si gresesc mult! Eu am lucrat in Romania in scoala si de cattiva ani, lucrez in scoala dar in alta tara. Si stii de ce? Pentru ca scoala romanzesca e bazata pe “sa te pui bine cu profii” si copilul meu niciodata nu ar fi avut nefericirea scolii romanesti. Ca dascal, m-am cutremurat de lipsa de umanitate si profesionalism al multor collegi, desi tineri nostalgici ale unor vremi apuse.

    2. Da, profesorii, cea mai privilegiata clasa sociala care exista in Romania, guvernul din umbra care manipuleaza masele si indoctrineaza copii pentru a distruge tara. Tu realizezi cat de dobitoc si ignorant trebuie sa fi ca sa scrii un comentariu atat de nefondat si lipsit de inteligenta? Cu parinti ca tine nu ma mir ca unii copii dau lipsa de gandire critica si sunt asa de sclifositi.
      Mai linge ciubota vere, ca are gust bun.

  9. 1.Desființați gradația de merit!
    2. Luați-le toate comisiile de pe cap!
    3. La clasă, să se ocupe de elevi!

    1. să se desființeze muuuuuuuuuuuultele gradații de merit pe care le au șpagamentarii, autoritățile publice locale și centrale, judecătorii, procurorii, polițiștii, asistenții medicali care au șpaga de 7 ori cât salariile.

  10. E limpede că, dacă acum nu mergem până în pânzele albe, ne paște pe veci pozitia ghiocel și disprețul tuturor – și ce e mai rău, disprețul față de noi înșine. Aici nu mai e vorba de salarii. Aici e vorba de un principiu. De demnitate. Știm clar că jumătate dintre români au impresia că muncim 18 ore pe săptămână și că avem 3 luni de vacanță de vară. Să îi lăsăm în ignoranța lor. De ce ne-ar păsa? Nici lor nu le pasă de noi, fiți pe pace, dragi colegi. Sunt mândră de cadrele didactice din România în acest moment. Cred că, pentru prima dată în 26 de ani de carieră, simt că avem putere. Sper să nu mă înșel.

    1. Buna ziua, sunt mama unui elev de clasa a 6-a. Pe 30 si 31 mai ar trebui sa dea evaluarea nationala care s-a amanat deja. Am o singura intrebare, procedurala: daca oficial este greva, evaluarea se poate da, totusi, in unele scoli? Sunt profesori care insista ca se da, dar eu nu vad cum.
      Multumesc.

    1. la ce sa se alature? la falsitatea asta care o faceti! mergeti la cules pe camp pe dincolo sa vedeti cum se castiga bani daca chiar bani vreti pt 2 sau maxim 4 ore pe zi cat stati in scoala! se pare ca aveti chef de glume🤣🤣🤣

  11. Ati intrat in greva ca sa profite de beneficii aia care nu au intrat in greva.

    Nu are succes greva ptr ca fricosii si pupincuristii aia nemernici cu pile pe la politic care nici nu au ce cauta la catedra sau nici nu prea merg la catedra ci iau doar salariul cumuleaza fie 2 norme fie cumuleaza 2 joburi unii nu s-au titularizat de prosti ce sunt si nu fac greva sa nu se supere inspectorii si directorii, deci toti astia strica sistemul si sunt contra grevei. Astia se multumesc cu 2500 lei ca in alte domenii nu-i primesc, se multumesc sa cumuleze norma didactica cu alt job sau cu o a doua norma didactica sau cu pensia sau sunt efectiv angajati ca sa ia salar iar la ore nu se duc.

    Culmea culmilor, aia pe la tara la mediul rural de se plang ca ce rau e pe la ei si fac navete sau ce fac acolo nu prea sunt in greva. Deci le place sistemul.

    Asta e putregaiul sistemului, adica putregaiul nu face greva, putregaiul care trage in jos sistemul odata cu toata birocratia impusa de MEN care apasa greu pe umerii celor care mai ii invata pe copii si care au decis sa faca acest sacrificiu cu toate riscurile lui adica greva.

    In acest sistem european care se apropie ca si situatie de cel din comunism e deja un risc sa faci greva aici la periferie in est unde cine mai munceste e luat de prost.

    Daca ar fi dupa guvernanti profesorii ar sta cu 500 de euro inca 10 ani cu toata inflatia si preurile crescute si s-ar ajunge ca in 2010 sa fie salariul de profesor cat 4 alocatii de copii si egal cu ajutorul social.

    Ma mir ca nu au si taiat 25% din salarii ca acum 13 ani ca sa cumpere avioane si submarine si sa dea pomeni la emigranti si scutiri la it-isti si pensii speciale la toti imbuibatii.

    1. Sunt la o școală din rural, toată lumea e in grevă, inclusiv îngrijitorii, în afara managerului, peste 20 de oameni! In București sunt foarte multe școli care nu sunt în grevă! Și prin orașe, la fiecare liceu sunt câțiva spărgători de greva. Totuși, procentul lor este destul de mic. În privința clienților politici, vă dau dreptate.

    2. Tot respectul pentru ceea ce spuneți, dar vă contrazic cu profesorii din mediul rural. Sunt în 4 școli (două mediul rural, două urban). În cele doua școli din rural suntem 100% în grevă, în vreme ce în școlile din oraș sunt 50-50%. 🙁

    3. Iar va doare de IT-isti. Dar voi sunteti in stare sa faceti ce face un IT-ist? Ca un IT-ist poate sa predea sigur la o clasa. Nu va mai comparati cu alti specialisti, revarsandu-va frustrarile, e firesc sa fiti mai bine platiti pentru munca prestata, e firesc sa aveti conditii decente in scoli, materiale didactice, sa beneficiati de formare platita, dar nu e firesc sa aveti unii un limbaj infect, sa dati in alte categorii sociale si sa va revarsati supararile si neajunsurile pe ei!

        1. A scris o domana/domn undeva ca ii invita pe IT-isti sa lucreze la clasa. Poate aceasta persoana ignora faptul ca suportul pentru o mare parte din ceea ce preda, este creat de niste IT=ist.

          Comentariul lasat de dumneavoastra aici nu este este demn de meseria pe care o aveti!

          Personal, pentru un venit suplimentar, part time, am optat pentru aceasta varianta. Pentru ca un OM care isi doreste sa EVOLUEZE, face ceva in privinta asta..iar pentru asta, sa arunci VINA pe altul este cea mai proasta alegere!.

          Asta pe langa langa job-ul de la 8-17 pe care il am. Si da, am familie, si am copil, Este greu, pentru ca sistemul de invatamant din ziua de astazi presupune ca un copil de clasa a 2-a sa aiba teme pentru acasa care nu se fac mai repede de 2 ore pe zi! Vi se pare normal!?

          Un INVATATOR isi face meseria la scoala, iar noi, ca parinti, trebuie sa ne facem meseria de parinte acasa! Dar noi, parintii, suntem obligati sa fim EDUCATORI si acasa.

          De ce nu faceti revolta impotriva programei scolare..? Ecuatii cu o necunoscuta in CLASA I !? Este o tehnica prin care copiii ajung sa aiba nevoie de meditatii in clasa a 5-a, pentru ca atat ei cat si parintii ( care majoritatea nu au au studii de PEDAGOGIE ), nu mai fac fata!

          Ne incurajam copii sa isi aleaga meseria cu suflet…ca este vorba de instalator, de invatator, de zugrav…incercam sa ii educam astfel incat sa isi asume alegerea pe care o fac, si daca asta ii nemultumeste la un moment dat, sa nu fie frustrati si sa arunce vina pe altii, ci sa gaseasca solutii pentru a evolua, astfel incat sa isi pastreze increderea in sine!

    4. Stiti ce ar fi bine sa faca Guvernul sa ii trieze pe cei care au luat nota peste 5 la titularizare sa le dea 25% si cei care au luat sub nota 5 sa le ia din salariu 25%.
      Nu este corect tu profesor care te dai ca sti carte sa ei nota 1,2,3 etc ce carte il inveti tu pe copilul meu. Daca tu nu sti pentru tine dar sa imi inveti copilu???
      Oare Guvernu nu vede????

  12. Vin iar cu aceeasi placa ruginita? Mari jigodii nesimtite! Va pasa de copii, nu? Perversilor!!Stam in greva pana la loc comanda. Sa predea directorii si inspectorii pusi politic,sa incheie medii.

    1. Un domn numit “Elev…candva” , la punctul de vedere negativ al patintilor cu privire la greva , ne numeste “jigodii nesimtite” , “perversi”. Oare astia sunt cei care ne educa copiii? Cu limbajul asta?Astia cer mariri de salariu ? Ma cutremur. Doamne, unde am ajuns.Domnule “Elev…candva”, da-ti numele intreg, spune la ce scoala predai.Cu acest limbaj esti un pericol public pentru invatamantul romanesc. Eu, acasa, nu-mi invat copilul sa-ti spuna nici jigodie nesimtita , nici pervers , desi muncesti pe banii nostri,ai parintilor.Da-mi,te rog ,numele si scoala unde predai sa il transmit domnului Iohanis , sa vada si domnia sa cu cine vrea sa fac ROMANIA EDUCATA.

  13. Eu n-am intrat în grevă pentru 25% până în decembrie și o ordonanță de urgență care garantează fix nimic, că vine Ciolacu și o anulează, sau nu trece legea în parlament și gata.

    Liderii de sindicat se joacă iar cu focul! Am impresia că s-au cam săturat să fie lideri și-ar vrea să se întoarcă la catedră iar noi să înființăm alte sindicate, cu oameni care să se lupte pentru noi, nu să ne vândă!

    1. Stai linistita. Profesorii s-au desteptat. Nu accepta nimeni 2500 de lei in doua transe tranzitoriu sau 25 la suta pana la sf.de an si doar pe vorbe. Profesorii vor aplicarea legii, rezolvarea revendicarilor. Ca vine rotativa si pe vorbe face Ciolacu ceva. Ei nu au aplicat o lege, daramite sa dea ceva pe vorbe. Nu am facut greva fara bani si mers zilnic la scoala ca sa ma umileasca sindicatele daca ar accepta ceva ce nu am cerut si nu vrem.

    2. Să nu exagerăm! Nu anulează nimeni nimic. Aș zice să nu învrăjbiți oamenii și să apreciați efortul liderilor care au negociat. Dacă ar veni cu propunerea de 25 la sută acum ar fi acceptabil.

  14. Fără o asumare și semnătura politica..a Guvernului la cerințele noastre..nu renunțăm la greva generala!!Daca vin cu aceleasi pomeni . mai bine sa si depuna mandatul toti. Uniți suntem puternici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Protest pro-european și la Craiova, joi seară. Circa 300 de tineri și studenți resping decizia de renumărare a voturilor de la alegeri: „Vrem educare, nu renumărare” / „Votați, votați, dar vă informați”

Circa 300 de tineri au ieșit în stradă joi seară și au scandat pe scările Universității Craiova, nemulțumiți de faptul că un candidat pro-rus cu discurs neolegionar, Călin Georgescu, a…
Vezi articolul

Facultatea de Economie din Iași a mărit cu până la 1.500 de lei taxa de studii „fără nicio consultare prealabilă a studenților sau măcar o simplă informare a studenților reprezentanți”. LSE Iași: Dat fiind contextul economic generat de pandemie, studenții de la taxă ar putea renunța la facultate

Consiliul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor Iași a aprobat, vineri, în ședință, o propunere de creștere a taxelor de școlarizare cu sume cuprinse între 1.000 (pentru studenții de la…
Vezi articolul

Principalul program de lucru Orizont Europa pentru 2021-2022, ce prevede finanțări de 14,7 miliarde euro pentru digital, combaterea schimbărilor climatice și refacerea economică, a fost adoptat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat principalul programul de lucru al Orizont Europa, pentru perioada 2021-2022, ce descrie obiectivele și zonele de interes care vor primi, în total, finanțări de 14,7 miliarde…
Vezi articolul