Fosta Directoare a Centrului de Asistență Educațională CJRAE Mehedinți, Andreea Florentina Bădescu, prinsă în flagrant de DNA când lua mită de la o persoana angajată pe post de consilier școlar, a fost condamnată la 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendare. Aceasta este acuzată că a solicitat mită lunar, 1.500 de lei din salariu, ulterior 1.000 de lei, unei persoane pe care a angajat-o pe un post de consilier școlar, conform hotărârii Tribunalul Mehedinți, obținută pe surse de Edupedu.ro.
- Decizia nu este definitivă, este cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Dosarul a fost anonimizat și are stabilit un nou termen pentru data de 7 august, conform portal.just.ro.
Salariul lunar unui profesor debutant este de circa 3.700 de lei net, după măririle de la 1 iunie, acesta ar fi și salariul unui consilier școlar debutant. Însă, în funcție de vechime și grade didactice, salariul poate crește.
Andreea Florentina Bădescu ar fi pretins de la o persoana angajată pe post de consilier școlar câte 1.500 lei lunar (apoi 1.000 de lei lunar), de la data primirii primului salariu până la finalul anului școlar, aspect cu care cadrul didactic ar fi fost de acord, suma totală pretinsă ridicându-se în final la cuantumul de 8000 de lei, potrivit hotărârii citate.
Tribunalul Mehedinti a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat pe 17 iulie 2024, între procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie și fosta directoare și a emis Hotărârea nr. 88/2024 din 31 iulie 2024, cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, prin care:
- „condamnă pe inculpata la pedeapsa principală de 2 ani și 3 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000.
- dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani și 3 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 3 ani.
- impune inculpatei obligaţia de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.
- condamnă pe inculpata la pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o durată de 2 ani, a următoarelor drepturi:
a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
c) dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii – director al Centrului de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), care se va executa, în conformitate cu prevederile art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
- interzice inculpatei, ca pedeapsă accesorie, următoarele drepturi:
a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
c) dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii – director al Centrului de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE)”
Fosta directoare se va supune următoarelor măsuri de supraveghere:
- „să se prezinte la Serviciul de probaţiune , la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Pe parcursul termenului de supraveghere, va presa o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile.
Dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei în întregime”, conform hotărârii pronunțată de Tribunalul Mehedinți.
Alte măsuri incluse în hotărâre:
- „menține măsura preventivă a controlului judiciar
- confiscă de la inculpata suma de 1.500 lei, dobândită (înainte de efectuarea denunțului) ca urmare a comiterii infracţiunii.
- obligă pe inculpata la plata sumei de 11.815,45 lei, cheltuieli judiciare către stat efectuate în faza de urmărire penală şi la 200 lei cheltuieli judiciare efectuate în faza judecăţii”.
Ce prevede Legea învățământului preuniversitar despre luarea de mită
Articolul 168 – 7) „Nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea”.
- Fosta Directoare a Centrului de Asistență Educațională CJRAE Mehedinți a fost plasată în control judiciar de DNA pentru luare de mită, cu obligația ca aceasta să nu își mai desfășoare activitățile de director, pe 12 iunie 2024, potrivit răspunsului oferit de DNA la solicitarea Edupedu.ro
Fosta directoare este membră a Organizației Femeilor Social Democrate din Mehedinți, fiind susținută de PSD la șefia CJRAE, ajungând în acest post prin decizia inspectorului școlar general și a conducerii ISJ, formată din politicieni.
Toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic, plus contrele de resurse sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației, instituție care refuză de trei ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea.