BREAKING EXCLUSIV Licitația pentru Biblioteca Școlară Virtuală s-a finalizat. Câștigătorul este Asocierea dintre S & T România, Trencadis Corp SRL și Ascendia / Printre acționari ai firmelor câștigătoare, foști consultanți ai Vioricăi Dăncilă și Klaus Iohannis

2.166 de vizualizări
Foto: © Roman Motizov | Dreamstime.com
Câștigătorul licitației pentru Biblioteca Școlară Virtuală este Asocierea dintre S & T România (Leader), Trencadis Corp SRL, Ascendia, Cyberllence Inovatie, Software Imagination & Vision, S&T CZ s.r.o. și Tema Energy S.R.L. Raportul procedurii în care a fost anunțat câștigătorul licitației a fost publicat la o oră după ce Edupedu.ro a scris despre tergiversările proiectului care are data finală de 15 decembrie pentru anunțarea unui câștigător.

Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de președintele ARNIEC, Gheorghe Dinu, și de CEO-ul Ascendia SA, Cosmin Mălureanu.

Cine sunt principalele firme din asociere. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, S&T Romania este deținută de:

  • Computer Betting Company Gmbh din Austria, cu 68,93%
  • S&T AG, tot din Austria, cu 31,07%.

Până în iulie 2018, acționar cu 30,06% în S&T Romania era și firma Quality Business Solutions, deținută de Dumitru-Octavian Nicolau și soția lui, Adriana-Iuliana. Nicolau a fost și director al S&T Romania până în decembrie 2017, scrie G4Media.ro.

Potrivit Rise Project, soția lui Nicolau și-a vândut acțiunile la firma 2K Telecom către Sebastian Ghiță. La o altă firmă a soției lui Nicolau, Omnivision Consultanță (actuala IT Hill) a lucrat până în 2012 soția fostului director STS, generalul Marcel Opriș.

„Firmele lui Octavian Dumitru Nicolau au câștigat contracte importante de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), în timp ce soția directorului acestui serviciu era angajata familiei Nicolau”, arat riseproject.ro.

Cine e firma Trencadis Corp SRL din Baia Mare. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma din Maramureș este deținută de:

– firma Alexander N. Capital Management din Baia Mare, reprezentată de Radu Negulescu (33 de ani, din Sibiu), cu 63,95%.

– off-shore-ul din Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd, cu 22,48%. Compania este reprezentată de omul de afaceri Frank Timiș, 56 de ani, cu cetățenie română și australiană, domiciliat în Elveția. Un detaliu: off-shore-ul din Cayman a fost înființat în iulie 2017, potrivit documentelor firmei Trencadis publicate în Monitorul oficial.

– Carlo Robert Burci, 30 de ani, cetățean italian născut în LA și domiciliat la NYC, cu 9,69%. Burci jr. este fiul lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV.

– Mihaela Maria Moldovan, 33 de ani, din Baia Mare, cu 3,88%

Potrivit SEAP, doar în 2020, firma Trencadis Corp din Baia Mare figurează cu mai multe contracte IT de aproape 13 milioane de euro cu STS, Ministerul Culturii sau cel al Fondurilor Europene.

Anul trecut, acționarul majoritar de la Trencadis, Radu Negulescu, a fost unul dintre strategii campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, alături de consilierul onorific al fostului premier, Anton Pisaroglu. La prezidențialele din 2014, Radu Negulescu a condus campania online a lui Klaus Iohannis. Vezi aici mai multe detalii.

Anton Pisaroglu (36 de ani) a fost rugbyst de performanță și angajat la firmele lui Frank Timiș și Dragoș Dobrescu (om de afaceri din așa zisul Grup de la Monaco).

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, din 1 noiembrie 2018 până pe 30 iulie 2019, Pisaroglu a fost acționar în firma Stone Strategic Solutions din București cu Alan Blaine Stone (57 de ani, din Virginia), fost ofițer NSA și CEO al companiei americane de apărare, Circinus Defense, și cu Comins Jamison Marshall (40 de ani, din Fort Myers, Florida), un consultant politic cu proiecte în Rusia.

Potrivit profit.ro, Stone a fost partener de business cu Elliott Broidy, cel care l-a dus pe Dragnea la Trump, un lobbyst american specializat pe Rusia și ex-consilier de securitate al lui Frank Timiș în Africa. Vezi mai multe aici.

De precizat și că tatăl lui Carlo Burci, omul de afaceri apropiat de PSD, Cristi Burci, ar fi fost prezent la Washington, pe 21 septembrie 2017, la un prânz informal între ministrul român al Apărării de atunci, Mihai Fifor, şi lobbyst-ul american Elliott Broidy, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump. Vezi aici mai multe detalii.

Ascendia este compania care a realizat platforma educațională LIVRESQ

Într-un comunicat primit ulterior de Edupedu.ro, de la Ascendia, scrie că valoarea contractului pentru Ascendia S.A. depășește 3.5 milioane de euro. Proiectul EduLib (Biblioteca Virtuală) cuprinde dotarea a 5.400 de școli gimnaziale cu kit-uri multimedia și instruirea indirectă (tip train-the-trainers) pentru 5.400 profesori din toată țara.

Edulib va aduce copiilor și cadrelor didactice din România instrumente moderne pentru învățarea online. Prin acest proiect vom avea șansa reală să producem o schimbare la nivel de sistem. Ascendia are experiența multor produse edtech dezvoltate pentru varii clienți și varii grupe de vârstă, iar contribuția noastră în Edulib va fi atât în zona dezvoltării lecțiilor e-learning, cât și a infrastructurii software a sistemului. Știm ce este necesar pentru ca acest proiect să reușească și alături de partenerii din consorțiu vom depune un efort susținut pentru implementarea cu succes a acestuia”, a declarat Cosmin Mălureanu.

În sistemul de învățământ, compania este recunoscută pentru platforma online de creare de conținut educațional în format digital LIVRESQ.

Amintim că Edupedu.ro a scris astăzi că ARNIEC mai avea până pe 15 decembrie să anunțe oficial câștigătorul licitației pentru Biblioteca școlară virtuală, altfel licitația s-ar fi anulat.

  • Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare ARNIEC/RoEduNet este instituția din subordinea Ministerului Educației care gestionează Biblioteca Școlară Virtuală.
  • Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) este instituția care derulează licitația, dar nu ea desemnează cine este câștigătorul, lucrul acesta îl poate face doar comisia specializată din cadrul ARNIEC.
  • Programul se numește „Platformă digitală cu resurse educaționale deschise (EDULIB) (Biblioteca virtuală)”, Ministerul Educației este partener în acest proiect, beneficiar fiind Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare (ARNIEC) și are prevăzute fonduri în valoare de 230.753.402,64 lei prin POC (Programul Operațional Competitivitate), adică de 40 de milioane de euro. Conținutul va fi realizat de 600 de profesori care vor fi formați pentru a utiliza platforma.
  • Timeline-ul licitației: Lansată de 12 septembrie 2020, s-a încheiat pe 29 octombrie 2021, iar anunțul oficial al câștigătorului a fost făcut pe 8 decembrie 2021, la ora 15:56.
Epopeea licitației celei mai mari resurse educaționale – Biblioteca școlară virtuală

Licitația a fost lansată de ANAP acum un an, pe 12 septembrie, când ministru al Educației era Monica Anisie. Biblioteca școlară virtuală este un proiect lansat de minister din 2018, dar era prevăzută de Legea Educației dată de Daniel Funeriu în 2011.

Fostul ministru Monica Anisie anunța că Biblioteca va fi realizată în septembrie 2020. Finanțarea este făcută în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro semnat de un fost ministru interimar al Educației, Daniel Breaz.

În luna martie 2021, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că proiectul Biblioteca Școlară Virtuală se află „în etapa de evaluare a eligibilității ofertanților. Apreciem, raportat la calendarul de evaluare a ofertelor, că putem declara un câștigător în luna mai a acestui an”, ceea ce nu s-a întâmplat.

În luna august a acestui an, Tudor Oprea, fost subsecretar de stat în Ministerul Educației declara pentru Edupedu.ro că stadiul de licitație se va încheia „peste o lună, maximum două”, adică cel la târziu la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Apoi, Sorin Cîmpeanu a spus de 1 noiembrie, știind că licitația se finalizase pe 29 octombrie, însă anunțul s-a lăsat în continuare așteptat. În noiembrie, Gheorghe Dinu de la ARNIEC a spus de mai multe ori că așteaptă un răspuns de la ANAP. Detalii AICI și AICI.

Între timp, ANAP a răspuns solicitărilor Edupedu.ro și a precizat, pe procedură, cine anunță câștigătorul (ARNIEC) și până când poate face asta – 15 decembrie 2020. Detalii AICI.

Termenul de implementare al proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică pe 10 septembrie 2022 proiectul ar trebui să fie finalizat și implementat, potrivit declarației fostului subsecretar de stat din minister, Tudor Oprea.

Foto: © Roman Motizov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
EXCLUSIV Biblioteca Școlară Virtuală are oficial un manager, deși licitația pentru proiect nu s-a încheiat nici la doi ani de la semnare. Marian Murguleț, fost secretar de stat al Guvernului Dăncilă și pentru 24 de ore în Guvernul Cîțu, fost șef la SIVECO va implementa proiectul de 40 de milioane de euro al Ministerului Educației

1 comment
  1. Asta ce inseamna,nu mai stau bibliotecarele peste program ca sunt cititorii la coada.Raman incadrate si beneficiare de gradatii de merit fara cititori,sau suplimentat numarul lor ca nu stiu sa foloseasca calculatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației susține că încurajează inițiativele care aduc educația financiară în mediul rural și consideră „esențială pregătirea continuă a profesorilor” în acest domeniu

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că, în zonele defavorizate, „oferta curriculară opțională din școli nu este pe atât de amplă pe cât ne-am dori”. Aceasta consideră „esențială pregătirea continuă…
Vezi articolul

Dezbaterea Educația digitală asimptomatică, organizată de Edupedu.ro – World Vision România

Care este eficiența educației digitale și a testărilor standardizate? Dragoș Iliescu, “creator” de subiecte pentru testări internaționale OECD, discută marți, LIVE de la 17:20, despre viitorul școlii digitale

Ce înseamnă învățământul digital și în ce formă s-ar putea regăsi el în anul școlar următor, alături de școala clasică, pentru a avea eficiență în învățare? Există evaluări școlare digitale…
Vezi articolul
Evaluarea Națională 2021

Guvernul să adopte o strategie pentru digitalizarea educației pornind de la Smart-Edu, cere o organizație de elevi / România Educată “nu cuprinde multe dintre propunerile” făcute deja în privința digitalizării

Elevii unei organizații care pledează pentru digitalizarea educației solicită Ministerului Educației să adopte o strategie pentru digitalizare în sistemul educațional care să se bazeze pe proiectul de strategie în acest…
Vezi articolul