Evaluarea Națională la clasa a VI-a nu se susține în timpul grevei generale, spune liderul sindical Marius Nistor

16.865 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: ISMB.ro
Elevii de clasa a VI-a ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională, având în vedere că se desfășoară greva generală în școli, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. La greva generală participă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor din Educație.

„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor.

Întrebat dacă sunt șanse ca Evaluarea Națională să aibă loc săptămâna aceasta, conform calendarului, Nistor a răspuns că „nu”.

Conform calendarului oficial, Evaluarea Națională la clasa a VI-a începe miercuri, 24 mai, cu proba la Limbă și comunicare.

Evaluarea națională de la clasa a VI-a

  • Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023
  • Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023
De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Ieri, Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli. Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.


17 comments
  1. Sa le fie rusine profesorilor cu greva lor. Nu fac nimic cu copiii la scoala, intarzie la ore, in timpul orelor fac 2-3 exercitii, iar apoi ori nu le dau teme ori dau cateodata foarte multe. Saracul copil vine acasa si trebuie sa reiau cu el toata materia predata la ora, ca sa inteleaga ceva. Ma intreb cateodata, de ce il mai trimit la scoala? Si ei profesorii vor bani mai multi pe munca de mantuiala ?!

  2. Si-asa nu folosea la nimic… eu ca parinte ma uitam la codurile alea precum curca-n lemne si le cautam pe internet… asa… macar ma scutesc de pierderea timpului. Oricum am pus copilul sa recapituleze ca sa nu stea toata ziua numai la joaca. De trimis la scoala… nu-l trimit pentru 1-2 ore care se fac… o sa-i fac o scutire pentru absenta pusa si asta e.
    Important e ca profesorii sa nu cedeze. Au cedat, au pierdut.
    Si da, sper ca la salarii mai mari sa vina oameni competenti la catedra, cu dragoste pentru meserie si copii.

  3. La ce trebuie evaluorile eștia cu note care nu se pun nicaieri?
    O sarcină in plus e de fapt, că Funebriul ala sinistru spunea acum 12 ani că profesorii nu au de muncă destol.

    Ar trebui desfintate astea. Tot ce-i fara nota e inutil.

    Șomerul ala de Funebriu chimistul fără combinat chimic fratele defunctei chimiste Elena Ceaoșescu a introdus gunoaiele astea de “evaluori” ca să consume hartia si banii inutil. Să mai vorbim de protectia mediului cu fumătorii funebriului, mancai-ar mucegaiul acolo unde sunt ei acuma.

    Cei care nu participă la greva să nu beneficieze de foloasele obținute de ceilalți care se sacrifică mergând la lucru neplătiți.

    Cei care nu participă la grevă sunt mulțumiti de sistem si salarii si totul.

  4. in liceele tehnologice cu scoli profesionale sa nu mai fie știrea module și copii împărțiți pe grupe.Sunt mai mulți profesori că elevi .S-ar face economie la bani și s-ar putea majora salariile

  5. Sunt persoană de contact și sunt în grevă. În școala mea absolut toată lumea e în grevă, cu excepția directorilor, care cică n-ar putea pentru că trebuie cineva să închidă și să deschidă școala.

    Dacă miercuri și joi suntem tot în grevă – foarte probabil – nimeni nu va prelua subiectele, administra testul, corecta, etc. N-are cine.

    ME spune că ”între 60-70%” din profesori sunt în grevă, dar nu dă cifre exacte, de dragul nostru, zic ei, de unde putem înțelege că s-ar putea să fi sărit de 70% (altfel raportau până la ultima cifră). Cu cine credeți că vor înlocui 70% din profesori, ca să aibă loc evaluarea la a 6-a?

    1. Și în școala noastră toți angajații sunt în grevă.
      Procentul de participanți la grevă prezentat de către domnul din Minister este mai mare . Minte !

  6. Nu mi se pare corect. Fiul meu , Marian , face ore normale , in timp ce restul copiilor nu fac. Este o bataie de joc.

    1. Este o bătaie de joc din partea “negreviștilor”, care vor beneficia de aceleași rezultate.
      Oricum, din experiență, afirm cu tărie și susțin că EN II, IV, VII sunt pierdere de timp și de energie, neavând vreo relevanță sau importanță.
      Că nu dau acum elevii din clasa a VI-a EN? Stimați părinți, implicați-vă în educația lor, în pregătirea lor zilnică pentru școală!!!

      1. Dacă ați fi avut un copil care s-a pregătit atât pentru BAC sau EN, v-ar plăcea să îl supuneți la un stres suplimentar? Credeți că elevii noștri din anii terminali nu resimt stresul incertitudinii? Sunt copii foarte buni care nu dorm bine noaptea din cauza examenului! Din perspectiva eficienței, recunosc, este cea mai bună perioadă, dar doar pentru profesori.

  7. De ce s nu se sustina? La scoala fiului meu se fac ore normale. Majoritatea profesorilor nu au facut greva. Mi se pare ca amanam aiurea niste chestii care nu tin de cei ce fac greva. Profesorii fiului meu de la evaluare nu fac greva.

    1. Dacă profesorii de la scoala dumneavoastră sunt niște excroci, la fel ca cei de la guvernare, nu înseamnă ca toți sunt la fel doamna.
      Lăsați vrăjeala asta ieftină pentru ca mereu o sa fie uscături.
      Mureai tu acum ca nu da fito evaluarea extraordinar.

    2. si daca il evaluaza pe fiul tau.. pe restul cine ii evalueaza avand in vedere ca e evaluare nationala? sau te incanta ideea sa fie cel mai bun din tara? in conditiile in care vor fi evaluati sub 10%

    3. Exact, doamnă, să se susțină dacă așa considerați dvs.
      Depuneți solicitare la Ministerul Educației cât mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Încep înscrierile pentru DataMathLab 2024-2025, program gratuit pentru profesorii de matematică dornici să crească „motivația, implicarea și înțelegerea elevilor” la orele lor

Asociația Aspire Teachers anunță începerea înscrierilor pentru DataMathLab 2024-2025, program gratuit destinat profesorilor de matematică dornici să-i ajute pe elevii lor să înțeleagă mai bine matematica. Programul, ce continuă o…
Vezi articolul

OFICIAL Ministerul Educației va evalua în Programul „Masă sănătoasă” calitatea produselor, satisfacția elevilor, dar și rezultatele școlare / Model de raport pentru școli

Ministerul Educației va evalua eficiența și impactul Programului național „Masă sănătoasă” prin indicatori de eficiență, calitatea produselor, a serviciilor alimentare și gradul de satisfacție al elevilor și parinților și indicatori…
Vezi articolul