UPDATE Evaluarea națională de la clasa a VI-a a fost mutată de Ministerul Educației pe 30 și 31 mai, peste o săptămână, după ce sindicatele au anunțat că testarea nu se susține în timpul grevei generale

34.225 de vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
UPDATE Marți după amiază a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru prin care Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a a fost mutată pe 30 și 31 mai, din cauza grevei generale.
Evaluarea națională de la clasa a VI-a va fi susținută de elevi săptămână viitoare, după ce sindicatele din educație au anunțat că testarea care trebuia să înceapă mâine nu se susține în timpul grevei generale. Ministerul Educației a modificat calendarul evaluărilor naționale, astfel încât Evaluarea de la clasa a VI-a care trebuia să înceapă mâine va fi susținută de fapt de către elevi săptămâna viitoare, pe datele 30 mai – Limbă și comunicare, respectiv 31 mai – Matematică și științe ale naturii.

UPDATE Ora 18:40

A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru prin care au fost amânate examenele din Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a. Documentul a fost publicat în aceeași zi în care Ministerul a făcut anunțul privind mutarea examenelor.

Știrea inițială

Anunțul modificării datei la care va fi organizată Evaluarea Națională la clasa a VI-a a fost făcut de Ministerul Educației. Instituția a publicat pe site-ul oficial precizarea că „Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai – Limbă și comunicare, respectiv 31 mai – Matematică și științe ale naturii”.

Comunicarea integrală a Ministerului educației, cu privire la Evaluarea Națională la clasa a VI-a:

„Marți, 23 mai 2023,

Informare

A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul clasei a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022-2023.

Astfel, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai – Limbă și comunicare, respectiv 31 mai – Matematică și științe ale naturii”.

Informații de background

Conform calendarului stabilit inițial de Ministerul Educației, Evaluarea națională de la clasa a VI-a ar fi trebuit să aibă loc pe datele:

  • Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023
  • Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat în urmă cu o zi pentru Edupedu.ro că elevii de clasa a VI-a ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională, având în vedere că se desfășoară greva generală în școli. La greva generală participă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor din Educație.

„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor.

Întrebat dacă sunt șanse ca Evaluarea Națională să aibă loc săptămâna aceasta, conform calendarului, Nistor a răspuns că „nu”.

Conform calendarului oficial, Evaluarea Națională la clasa a VI-a începe miercuri, 24 mai, cu proba la Limbă și comunicare.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“
Citește și:
BREAKING Evaluarea Națională la clasa a VI-a nu se susține în timpul grevei generale, spune liderul sindical Marius Nistor
VIDEO Discurs în derivă al premierului: „Mă angajez personal…”, după care anunță că în loc să se întâlnească azi cu sindicatele din Educație, pentru negocieri, va avea întâlniri cu asociațiile de părinți și elevi. Acestea nu revendică nimic / Ciucă e îngrijorat că nu poate să îi predea lui Ciolacu „un mandat cu probleme”
Marți, 23 mai, a doua zi de grevă generală în școli și grădinițe
Premierul Ciucă: Cererile sindicatelor din Educație „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față” / „Eu mă apropii de sfârșitul mandatului, nu ar fi nici onest, nici corect și nici principial să predau un mandat care să aibă probleme”
Marius Nistor, FSE: La greva din 2005, care a durat 3 săptămâni, s-a câștigat un miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii din școli. Degeaba am școlile dotate, atâta vreme cât nu am și oameni, atâta vreme cât oamenii pe care îi avem între aceste ziduri nu sunt motivați

13 comments
  1. Ar fi bine să fie evaluate și cadrele didactice! In București, pe strada Făgetului există o grădiniță care aparține de Școala gimnazială Nr. 111 “George Bacovia”. La poarta acestei grădinițe este afișat un banner, din septembrie 2022. L-am fotografiat, păcat că nu pot încărca aici fotografia. Pe acest banner scrie “Bine ați venit la grădinița Școlii Gimnazială “George Bacovia “! Educatoarele care intră zilnic pe poarta acelei grădinițe nu au remarcat greșeala sau sunt paralele cu limba română! Habar nu au de acordul gramatical! Directoarea Școlii Gimnaziale 111 nu știe limba română? Cum să treci pe lângă un banner scris agramat? Corect este “grădinița Școlii GIMNAZIALE”!!! Dacă aș avea un copil care ar trebui să meargă la grădiniță sau la școală nu l-aș înscrie pentru nimic în lume la o grădiniță sau școală unde cadrele didactice habar nu au de limba română! Au însă pretenții la salarii mari și intră în grevă! Rușine!

    1. Tu crezi că educatoarele au scris acel afiș? Sau că au plătit ele pentru el, ca să-l poată rupe?

      Rupe-l tu!

  2. De apreciat ar fi dacă sindicatele și -ar manifesta în aceeași măsură interesul pentru drepturile personalului didactic auxiliar și nedidactic, ca și pentru personalul didactic. Am toată aprecierea pentru eforturile și responsabilitățile personalului didactic, dar nu am auzit vreodată de implicarea sindicatelor pentru drepturile celorlalți salariați din învățământ. Atunci când, în calitate de cadru didactic auxiliar, am solicitat sprijinul sindicatului în urma unor reglementări legislative care au diminuat drepturile salariale, replica a fost “așa este legea, nu avem ce face!” . A fost motivul care m-a determinat să mă retrag din sindicat, și nu am fost singura…

  3. Sindicatele ar trebui acum sa fie constiente ca daca tin cu noi si ne obtin drepturile, dar nu cu recuperari vara si evaluari in prag de minivacanta, vor avea din nou un capital mare de imagine si credibilitate de la membrii de sindicat. Acest capital se va transpune in cotizatii platite si poate la noi membri care vor fi vazut ca, membru de sindicat fiind, ai de castigat. Sindicatele ar trebui sa gandeasca.

    1. De apreciat ar fi dacă sindicatele și -ar manifesta în aceeași măsură interesul pentru drepturile personalului didactic auxiliar și nedidactic, ca și pentru personalul didactic. Am toată aprecierea pentru eforturile și responsabilitățile personalului didactic, dar nu am auzit vreodată de implicarea sindicatelor pentru drepturile celorlalți salariați din învățământ. Atunci când, în calitate de cadru didactic auxiliar, am solicitat sprijinul sindicatului în urma unor reglementări legislative care au diminuat drepturile salariale, replica a fost “așa este legea, nu avem ce face!” . A fost motivul care m-a determinat să mă retrag din sindicat, și nu am fost singura…

  4. aceasta evaluare la clasa a VI e inutilă.Mai bine ar renunța la ea. nu evaluează nimic, nici tu matematica, nici tu fizica ,nici biologie sau geografie, etc. E un simulacru de evaluare. Da la clasa a IVa și a VIII a ,ptr că e sfârșit de ciclu scolar , dar asta ce face? Risipa de hârtie și alte elemente de birotica.
    Și dacă tot cheamă elevii și părinții la dialog pentru greva profesorilor , care sa hotărască (ce?), pentru doleanțele profesorilor , să facă bine sa îi pună să și predea pe părinți sau sa stea cu elevii în clasa la supravegheat.
    Oare ptr greva din sănătate cheamă la dialog pacienții din spitale, pe cei de la Metrorex a chemat pe călători, la fel la CFR, la polițiști cheamă pe cei din pușcării la dialog? Sunt atâtea domenii în care s-au făcut greva, și pe cine a chemat la dialog ,înafara de sindicaliștii greviști?Sunt penibili.

  5. Rusine sa va fie. Dupa ce ca nu se face mai nimic la scoala, mai declansati o greva care nu se stie cat va dura, copiii sunt lasati de izbeliste, anuntati ca evaluarile se dau saptamana viitoare cand toti se gandesc si si-au facut planuri pentru minivacanta bugetarilor.

    1. Serios? si cine te pune sa partikipi la evaloare care e fara note??

      Mergi la mecrovacanta si gata.

      Greva e pe termen nedeterminat, deci poate dura pana in august si anul scolar inghetat.

      Nu va convine si atunci mergeti la scolile din tarile vecine asa cum mergeti in excursii in bolgaria grecia italia

  6. Poate le vrea si corectate tot in ziua aia. Poate vrea sa dormim si in scoala. Nicio grija, sunt destui agarici de partid care nu au facut greva,care sa participe la evaluari.

  7. Și dacă unii și au programat concedii pe 30 mai? La începutul anului , Ministerul Educației a spus ca aceste evaluări vor avea loc pe 24-25 mai . Dacă este greva , ar trebui sa fie anulate. Sa nu uitam faptul ca greva poate continua si sapt viitoare.

  8. Au greșit data .Prin iulie posibil
    Dacă fac manevre liderii sindicali vor rămâne doar ei, membrii și lideri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Regulile de predare online: Cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate. Profesorii, obligați să preia feedback de la părinți și elevi. Părinții, obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară cursurilor. Școala poate da laptopuri în custodie

Ordinul de ministru care reglementează cursurile online, obținut de Edupedu.ro, arată care sunt regulile pentru fiecare categorie de actori implicată în procesul de predare online. Publicăm aici documentul și vom…
Vezi articolul

Călătorie gratuită în jurul Lunii pentru 8 civili cu SpaceX, plătită de un miliardar japonez – VIDEO. Peste 2.000 de români s-au înscris. Fizicianul Claudiu Tănăselia: Misiunea se poate realiza tehnic, în 1968, astronauți NASA au făcut ocolul Lunii

Peste 2.000 de români s-au înscris deja la concursul pentru selecția a 8 oameni care vor merge peste doi ani în misiunea dearMoon în jurul Lunii cu nava „Starship” dezvoltată…
Vezi articolul

Finala Campionatului Național de Securitate Cibernetică începe miercuri, 22 mai, la București – programul de concurs / 15 elevi și studenți trec mai departe în lotul pentru etapa europeană

Finala Campionatului Național de Securitate Cibernetică (RoCSC) începe miercuri, 22 mai, la București, cu festivitatea de deschidere de la Rectoratul Politehnicii București, potrivit programului anunțat de organizatori. Amintim că primii…
Vezi articolul

Andronescu ia în calcul ca BAC-ul viitor să fie cu teste grilă: Mulți spun că nu se poate la materia X să mergem pe itemi obiectivi. Asta e calea / Plus: O nouă lege a educației va fi lansată în dezbatere

Ecaterina Andronescu a anunțat că Ministerul Educației va regândi subiectele de la Bacalaureatul viitor și a vorbit despre teste grilă, evitând să spună dacă subiectele de la examenele următoare vor…
Vezi articolul

Profesoarele pot rămâne la catedră până la 68 de ani – decizie publicată în Monitor. Numărul profesorilor pensionari din gimnaziu și liceu s-a dublat în ultimii 5 ani

Profesoarele pot rămâne la catedră, peste vârsta de 65 de ani. Ecaterina Andronescu a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Potrivit actului publicat miercuri în Monitorul Oficial, profesoarele care vor…
Vezi articolul