BREAKING Elevii de clasa a V-a vor putea primi burse de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor din primele două module. Primii bani se vor acorda în februarie, retroactiv – surse

25.262 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Elevii de clasa a V-a vor putea primi bursă de merit, potrivit noii variante a proiectului de metodologie care stabilește criteriile de acordare a burselor, consultate de Edupedu.ro. Bursa se va acorda pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au fost critici din partea părinților și elevilor pentru că ar fi fost al doilea an consecutiv când elevii de clasa a V-a nu ar fi avut dreptul la bursă de merit, din cauză că nu se încadrau în criteriile stabilite de Minister. Amintim, secretarul de stat, Florian Lixandru spunea că elevii de clasa a V-a nu primesc burse de merit, pentru că aceasta se acorda pe baza mediei generale anuale din anul anterior, iar la clasa a IV-a nu se dau note, ci calificative.

Elevii de clasa a V-a vor putea primi bursă de merit din anul școlar 2023-2024, potrivit noii variante a proiectului de metodologie care stabilește criteriile de acordare a burselor, consultat de Edupedu.ro. Aceasta a fost în dezbatere publică și a stârnit numeroase critici din partea elevilor și părinților. Banii ar urma să fie plătiți în luna februarie, retroactiv.

În document fost introdusă o specificare pentru elevii de clasa a V-a, care explică modul în care se poate stabili media pentru acordarea bursei:

„Art. 7, lit. b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, înordinea descrescătoare a mediilor calculate, ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.

“Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a
anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare și se plătesc începând cu luna februarie, până la sfârșitul anului școlar”, potrivit documentului.

Modificarea ar însemna și că profesorii ar trebui să fie obligați să pună câte o notă pe modul. Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației încearcă să impună profesorilor un anumit număr de note în primele două module, printr-o adresă semnată de un secretar de stat. Recomandarea este ca cel puțin o notă să fie în urma unei evaluări scrise.

Potrivit adresei Ministerului Educației, „având în vedere respectarea principiului învățării şi evaluării sistematice și continue care include cerința notării ritmice, se impune ca până la finalul anului calendaristic 2023, să fie acordate cel puțin:

– câte 2 (două) note/ calificative la disciplinele cu o oră pe săptămână/ 2 ore pe săptămână, dintre care cel puțin o notă se recomandă să fie acordată în urma susținerii unei evaluări scrise;

 câte 3 (trei) note/ calificative la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, dintre care cel puțin o notă se recomandă să fie acordată în urma susținerii unei evaluări scrise.”

Conform documentului de mai sus, pentru anul școlar 2023-2024 se aplică prevederile Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (articolul 107), care reglementează modalitatea de notare și numărul de calificative, fiind impuse și anumite prevederi.

„În acest sens, se va avea în vedere punerea în aplicare a prevederilor articolului menționat, astfel:

  • pentru antepreșcolari şi preşcolari, rezultatele evaluării se comunică şi se analizează/ discută cu părinții sau reprezentanții legali;
  • pentru elevii din ciclul primar, gimnazial si liceal, calificativele/notele acordate se comunică în mod obligatoriu elevilor, se înscriu în catalog si în carnetul de elev de către cadrul didactic care le acordă”, se arată în documentul citat anterior.

Conform ROFUIP, la o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Cu alte cuvinte, profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.

Art. 107 – „(4) Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.”

Anul școlar 2023—2024 este structurat astfel:

Intervale de cursuri:

— de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;

— de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;

— de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

— de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;

— de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;

Intervale de vacanță:

— de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023;

— de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024;

— o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024;

— de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024;

— de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.

Art. 1.- „(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se stabilesc următoarele:

a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;

b) pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;

c) pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;

d) pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.”

Spre deosebire de acest an școlar, „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.

Art. 4. — (1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 11 septembrie 2023—26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, se organizează activități de instruire practică urmărind și scopul acestor programe.

(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, se organizează activități de instruire practică.

Informații de context

În proiectul inițial al metodologiei, deși se specifica faptul că elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu au dreptul la bursă de merit, nu se menționa vreo excepție pentru elevii din primul an de gimnaziu și nici vreo regulă de acordare a burselor pe baza calificativelor din clasa a IV-a.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru declara că elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit în anul școlar 2023-2024.

Anul trecut elevii de clasa a V-a nu au putut beneficia de această bursă, din alte motive: pentru că nu se încadrau în criteriile de atunci stabilite de Minister: acești elevi nu mai puteau fi evaluați din cauza faptului că structura anului școlar s-a schimbat din semestre în module, iar criteriul pentru bursa de merit era media de pe semestrul I.

Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat Ministerul cu 10.000 de lei pentru că elevii de la clasa a V-a nu au mai putut beneficia de burse de merit. Ministerul a atacat în instanță decizia CNCD.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Elevii de clasa a V-a nu primesc burse de merit, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Ei nu mai primesc nici bursă de studiu, potrivit legii Educației / Sintagma „formă de stimulare pentru rezultate foarte bune la învățătură” a fost înlocuită cu „performanța educațională”
DEZBATERE Burse de merit pentru 30% dintre elevii unei clase indiferent de medie sau după un prag de medie, oricare ar fi acesta?
ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să impună profesorilor un anumit număr de note în primele două module, printr-o adresă semnată de un secretar de stat / Recomandarea este ca cel puțin o notă să fie în urma unei evaluări scrise

5 comments
  1. Ha, ha, ha… sa vezi razmerita intre parinti si profesorii aia mai comozi, care nu pun notele in catalog pe fiecare modul…

  2. Hai, ca sunt simpatici astia de prin minister!
    Nu mai radeti de ei, saracii! :o)))))))

    Uite regula – nu e regula, uite legea – nu e legea si avem mai multe principii, contradictorii si chiar toate ale noastre!

    Lixandru si Deca – Lolek si Bolek pe motocicleta, certandu-se care sa stea la geam! Brava natiune! 👍

  3. Mă bucur că statul a făcut economie neacordând burse de merit elevilor de clasa a cincea, din anul scolar precedent. Sper să nu uităm la vot de această nedreptate. Poate instanța va face lumină.

  4. Așadar schimbarea privind notarea pe 2 module nu are vreun argument pedagogic (nici nu ar avea cum că astfel ar susține revenirea la semestre) ci doar interesul de a corecta o anomalie (starea de fapt a Ministerului Educației) care așa poate rezolva o inechitate si anume acordarea de burse la clasa a 5-a.

  5. Ura! Ați înfrânt!
    Clasa a V a se întoarce la semestre!
    Pai cum mama masii elevii sa fie concentrați pe învățare dacă există o singură medie, la sfârșitul anului școlar.
    Un sportiv nu participă la o singura competiție într-un an, că își iese din mana!
    Câmpeanu a impus niste prostii nesustinute pedagogic iar Deca le continua cu perseverență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Moldova: Reforma instituțiilor de învățământ superior – mărul discordiei între partidul Maiei Sandu și reprezentanții universităților, pe fondul prăbușirii demografice care scade rapid numărul de studenți

Reforma universitară din Republica Moldova încinge spiritele între reprezentanții guvernării și reprezentanții instituțiilor de învățământ superior. Ștefan Urâtu, fost lector al Universității de Stat din Tiraspol, califică decizia autorităților de…
Vezi articolul
Marcel Ciolacu și Patriarhul Daniel / Foto: Sursa: Facebook.com/ Marcel Ciolacu

DOCUMENT Cultele religioase fac acum presiuni politice, direct la șeful PSD, Marcel Ciolacu, pentru eliminarea “diversității” și a “orientării sexuale” din legile educației / Solicită și ca Religia să fie disciplină opțională la Bac

Cultele religioase recunoscute în România îi transmit lui Marcel Ciolacu, atât în calitatea acestui ade lider PSD, cât și de președinte al Camerei Deputaților, solicitările lor de modificare a proiectelor…
Vezi articolul

Salarii cu până la 50% mai mari pentru profesorii calificați pentru discipline la care există deficit, propun social-democrații / 5% în plus la salariu pentru fiecare copil cu CES din clasă, printre amendamente

Profesorii calificați care predau discipline la care există deficit ar putea să primească o majorare a salariului de bază de până la 50%, potrivit amendamentelor depuse de Partidul Social Democrat…
Vezi articolul