BREAKING Directoarea Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda, care a angajat un interlop pe funcția de profesor de matematică, a fost demisă de inspectoratul școlar

12.953 de vizualizări
Foto: Turda News
Inspectoratul școlar județean (ISJ) Cluj a decis demiterea directoarei Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda, Codruța Andreica, în urma scandalului legat de faptul că un interlop a fost angajat la catedra de matematică. Propunerea de demitere a acesteia “a fost votată în unanimitate de către membrii Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj”, scrie inspectoratul într-un comunicat de presă transmis EduPedu.ro. Instituția nu precizează motivele demiterii directoarei Colegiului Național, ci doar menționează că “singura modalitate de a pune capăt acestei situații este eliberarea din funcție a directorului unității, în baza prerogativelor Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj”.
  • Recent, comitetul reprezentativ al părinților, compus din reprezentanții părinților fiecărei clase a Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda, a decis, cu unanimitate de voturi, demisia directoarei liceului “pentru gravele deficiențe manageriale” și cer “sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite”. – Detalii aici

Inspectoratul școlar județean Cluj precizează pentru Edupedu.ro că “raportul de audit a fost prezentat luni, în ședința CA a I.Ș.J. Cluj, nu este un document public și clarificăm faptul că decizia CA a I.Ș.J. Cluj are la bază justificări, dovezi, conforme legislației în vigoare”.

În ultima perioadă, fără să se aștepte finalizarea Raportului misiunii de audit, conflictul dintre o parte a membrilor Consiliului Profesoral și directorul unității s-a acutizat, conflictul fiind preluat și amplificat în presă, pe fondul acțiunilor de protest desfășurate de către profesori ai unității, la care s-au solidarizat și elevi ai școlii.

Părinții, de asemenea, au trimis Inspectoratului Școlar Județean Cluj o solicitare de demitere a directorului unității, generându-se astfel o situație conflictuală fără precedent care aduce serioase prejudicii de imagine școlii.

Singura modalitate de a pune capăt acestei situații este eliberarea din funcție a directorului unității, în baza prerogativelor Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj“, se arată în comunicat.

Colegiul se află în centrul unui scandal de câteva săptămâni. Mai mulți profesori au intrat de joi, 24 noiembrie, într-o grevă japoneză de avertisment, pentru că la catedra de matematică a ajuns Ovidiu Vancea ”Balibacea”, cunoscut în localitate ca fost lider al lumii interlope, condamnat la închisoare și cu mai multe probleme penale.

Ulterior, Inspectoratul a precizat, potrivit publicației Monitorul de Cluj, că Ovidiu Vancea „nu a fost și nu este profesor” al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda. Părinții din liceu au protestat și chiar au votat în Comitetul reprezentativ, demiterea directoarei pentru infracțiuni de abuz în serviciu.

Când poate fi eliberat din funcție directorul unei școli

Potrivit articolului art. 258, alin. 5 din Legea Educației nr.1/2011, “directorul/directorul adjunct al unității de învățământ de stat poate fi eliberat din funcție la propunerea motivată a consiliului de administrație al inspectoratului școlar/al municipiului București, la propunerea a 2/3 dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membri. În această ultimă situație este obligatorie realizarea unui audit de către inspectoratul școlar. Rezultatele auditului se analizează în consiliul de administrație al inspectoratului școlar. În funcție de hotărârea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, inspectorul școlar general emite decizia de eliberare din funcție a directorului/directorului adjunct al unității de învățământ”.

Redăm comunicatul integral al inspectoratului școlar județean Cluj, remis Edupedu.ro:

În ședința Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, din data de 5 decembrie 2022, a fost discutat Raportul misiunii de audit, efectuat de către I.Ș.J. Cluj la Colegiul Național Mihai Viteazul, Turda, pentru verificarea legalității propunerii de demitere a directorului Colegiului Național Mihai Viteazul, Turda, doamna Codruța Andreica, de către Consiliul profesoral al unității, propunere transmisă Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prin adresa înregistrată cu nr. 1447/10.11.2022, la registratura I.Ș.J. Cluj.

În urma intervievării echipei manageriale, a cadrelor didactice, a personalului didactic auxiliar și nedidactic, precum și a verificării de documente la nivelul unității, a fost redactat Raportul misiunii de audit care conține o serie de constatări și recomandări.

Raportul evidențiază respectarea normele legale, în vigoare, pentru propunerea eliberării din funcție a directorului unității de către Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, respectiv: Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, art.258, alin.5; O.M.E., nr. 4183/4 iulie 2022, pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, art.20, alin. 8; O.M.E., nr. 4597/6 august 2022, pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, art. 26, alin. 1.

În ultima perioadă, fără să se aștepte finalizarea Raportului misiunii de audit, conflictul dintre o parte a membrilor Consiliului Profesoral și directorul unității s-a acutizat, conflictul fiind preluat și amplificat în presă, pe fondul acțiunilor de protest desfășurate de către profesori ai unității, la care s-au solidarizat și elevi ai școlii.

Părinții, de asemenea, au trimis Inspectoratului Școlar Județean Cluj o solicitare de demitere a directorului unității, generându-se astfel o situație conflictuală fără precedent care aduce serioase prejudicii de imagine școlii.

Singura modalitate de a pune capăt acestei situații este eliberarea din funcție a directorului unității, în baza prerogativelor Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj.

În conformitate cu actele normative menționate mai sus, propunerea de demitere a directorului Colegiului Național Mihai Viteazul Turda a fost votată în unanimitate de către membrii Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj.

Până la numirea unui alt director, prin detașare în interesul învățământului, s-a propus și s-a votat delegarea sarcinilor directorului către directorul adjunct al unității, domnul Florin Potoră.

Comunicatul, integral în format .pdf:

3 comments
  1. Si la Scornicești la scoala generală unde un director a fost promovat in comisia de examen ilegal constituita, care isi include sotia in toate comisiile, care tipa si face prosti colegii, care nu are un laborator de informatica, fizica sau chimie, care nu doreste decat sa se vada in poze alaturi de primar il mai tinem in functie?
    Chiar ministerul nu poate trimite un corp de control si unde se sesizeaza nereguli?
    Lasati invatamantul pe mana celor care refuza sa evolueze?
    URMARITI TOT!

  2. Iar la Constanta unde prietenii inspectorului sef au fost prinsi cu spagile de euro, branza, porci, varza si cate si mai cate…. este mentinut inca in functie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației încalcă propriul termen de anunț pentru lista școlilor-pilot eligibile pentru finanțare PNRR / Sunt 129 de unități de învățământ înscrise care așteaptă rezultatele – doar 60 vor primi 12 milioane de euro

Ministerul Educației ar fi trebuit să anunțe joi, 8 august, lista școlilor eligibile în apelul de proiecte „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență,…
Vezi articolul

BREAKING OFICIAL Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale cu două zile înainte de turul 2 între Elena Lasconi și Călin Georgescu. Procesul se reia de la zero. Decizia, luată pe fondul acuzațiilor de ingerință a Rusiei

Curtea Constituțională a decis vineri în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat al CCR. G4Media a anunțat informația în premieră, citând surse oficiale. Procesul electoral pentru alegerea președintelui României…
Vezi articolul
Inspecția specială

Concurs de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles, anunțată de Ministerul Educației. Posturile scoase la concurs sunt de Matematică, Chimie-fizică și Consilier educativ, salariile sunt peste 4.000 de euro

Ministerul Educației organizează concurs pentru ocuparea a 3 posturi la Școala Europeană de la Bruxelles. Candidații se pot înscrie până pe 14 mai 2021, prin depunerea dosarelor la Registratura Ministerului…
Vezi articolul

Actele de violență psihologică din școli au scăzut la aproape jumătate față de anul trecut, spune Alexandru Leuțu-Cotroceanu, directorul direcției Siguranță Școlară din Poliția Română / Copiii, părinții și profesorii au înțeles că este foarte important să discuți despre aceste situații

Actele de violență psihologică din școli au scăzut la aproape jumătate față de anul trecut, a declarat Alexandru Leuțu-Cotroceanu, directorul direcției Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române…
Vezi articolul