Încetarea detașării pe funcție a directoarei Casei Corpului Didactic Bihor a fost semnată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în timpul ședinței de guvern de miercuri, a anunțat acesta la briefingul de presă de la Palatul Victoria. Marți, procurorii DNA Oradea au anunțat că au început urmărirea penală față de Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, pe care o acuză că în calitate de președinte al unei comisii de examinare ar fi trucat concursul de angajare pentru postul de director la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea.
Întrebat despre un caz de suspiciune de fraudă de la concursul de directori din județul Olt, Cîmpeanu a dat exemplu demiterea din funcției a directoarei CCD Bihor:
„Știu că orice fraudă trebuie să fie aspru pedepsită. De aceea, să știți că aceste sancțiuni sunt pentru prima oară extrem de clar definite și nu sunt deloc blânde pentru astfel de abateri de la etică. Atunci când se trece cu aceste abateri spre infracțiuni, definită în Codul Penal, deja sunt alte instituții care se ocupă. Pot să vă spun că în timpul ședinței de Guvern, acum mai puțin de două ore, am semnat un ordin de ministru de încetare a detașării unui director al Casei Corpului Didactic din județul Bihor, nu facem un secret, tocmai pentru aceste motive. Fără niciun fel de întârziere, chiar dacă eram în ședința de Guvern, am făcut acest lucru și îl voi face ori de câte ori vor fi semnale certe, verificate de către instituțiile abilitate ale statului român, cu privire la aceste abateri”, a declarat ministrul.
Context: Procurorii susțin că șefa comisiei de examinare ar fi falsificat o parte din lucrarea scrisă a unui candidat, mărind astfel nota de la 5,60 la 7,00.
În dosar este inculpat și Ioan Sorin Cuc, despre care procurorii DNA susțin că a beneficiat de modificarea lucrării.
Șefa Casei Corpului Didactic, Mioara Țigan, este membru PNL, scrie presa locală, și a fost numită la conducerea instituției de ministrul Educației, Monica Anisie (PNL – Guvernul Orban), prin ordin de ministru, în același timp cu numirea lui Horia Abrudan (PNL) în funcția de inspector general adjunct, în iunie 2020, potrivit presei locale. Între timp Abrudan a devenit șef al ISJ (august 2021 – numit de ministrul Sorin Cîmpeanu – PNL), iar la concursul de directori din sesiunea 2021 a fost președintele comisiei de organizare din județ, comisie care a decis componența comisiilor de evaluare.
În comunicatul DNA, numele lui Abrudan nu apare, ci este menționat după funcție în următoarea construcție: „la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin”.
Articol în curs de actualizare
1 comment
Prezumția de nevinovăție nu mai exista in România?! Știe cineva câte dosare întocmite de DNA au căzut in instanța?
Dl ministru poate demite, MOTIVAT, pe cine dorește, când dorește, dar nu poate sa se pronunțe înaintea judecătorilor. De ce nu este lăsată instanța sa se pronunțe?!
Foarte interesant DNA și PARCHETUL acționează cu maxima celeritate in unele situații, in altele “ închid ochii, uita, amâna la nesfârșit”.
Un exemplu, la școala cu pricina, Avram Iancu din Oradea, a fost falsificata ștampila, ISJ a făcut plângere penală, acum un an, fără a primi un răspuns. La aceiași școala directoarea a instigat la colectarea de fonduri de la personal in contextul unei inspecții a ISJ ( înregistrarea a fost făcută publica pe ebihoreanul.ro),DNA sau altcineva nu s-a sesizat!? Mai mult, după “demisia” ISG de atunci, directoarea a obținut calificativul FB și a participat la concursul a cărui rezultat îl contesta. Nu doresc sa ma pronunț cu privire la vinovățiile și vinovații din acest caz dar cred ca, dacă exista, sunt mult mai mulți!