Curtea Constituțională a decis astăzi că Ministerul Educației a încălcat Constituția, prin eliminarea elevilor din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare, potrivit surselor Edupedu.ro. Judecătorii Curții Constituționale a României(CCR) au admis astfel sesizarea unui părinte, declarând că sintagma care limita bursele doar la elevii din învățământul preuniversitar de stat, excluzându-i pe elevii din învățământul privat și confesional, este neconstituțională, conform surselor citate.
- UPDATE Curtea Constituțională anunță într-un comunicat de presă că a „admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma «de stat» din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene”. În comunicatul de presă, Curtea Constituțională precizează că „a reținut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanță doar cu privire la elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv și rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 și art.49 din Constituție”.
CCR s-a pronunțat în decizia de astăzi pornind de la o sesizare din 2019, care privea vechea Lege a educației, nr. 1/2011, însă principiul nediscriminării elevilor în acordarea burselor, în funcție de tipul de școală stat-privată-confesională, va trebui respectat de aici înainte inclusiv în noua Lege a învățământului, Lege Deca nr. 198/2023, care menține o serie de burse doar pentru elevii de la școlile de stat: bursele de merit și bursele de reziliență, potrivit surselor noastre.
Conform surselor Edupedu.ro, efectul deciziei CCR se va produce cu privire la toate bursele, adică și cu privire la bursele de merit și de reziliență, care pe noua Lege a educației se acordă doar elevilor din șolile de stat.
În prezent, Legea educației nr. 198/2023 promovată de ministra Ligia Deca prevede că elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază doar de bursele de excelență olimpică, de bursele sociale și de bursele tehnologice, nu și de bursele de merit și de bursele de reziliență – de care potrivit Legii Deca pot beneficia doar elevii din școlile de stat.
Curtea Constituțională a României a decis astăzi, 7 noiembrie 2024, că elevii din învățământul privat și confesional sunt astfel discriminați după criteriul categoriei de învățământ, deși atât învățământul privat, cât și cel confesional și de stat sunt recunoscute prin Constituție, iar criteriile de acordare a burselor sunt criterii obiective, care nu privesc categoria instituției de învățământ, potrivit surselor Edupedu.ro.
Decizia CCR a fost luată în unanimitate.
Dosarul judecat astăzi de Curtea Constituțională este din 2019, format la sesizarea unui părinte al cărui copil a participat la o competiție sportivă la care a luat locul I, iar Legea veche a educației, nr. 1/2011 prevedea burse de excelență doar pentru școlile de stat.
Deși decizia CCR a fost luată cu privire la vechea lege a educației, nicio altă dispoziție legală nu poate încălca principiul potrivit căruia elevii de la școlile private și confesionale trebuie să beneficieze de aceleași tipuri de burse ca elevii din școlile de stat, potrivit surselor Edupedu.ro. „Curtea Constituțională nu obligă nicio autoritate sau instituție să acorde burse, dar dacă o fac, atunci nu pot discrimina pe criteriul categoriei instituției de învățământ”, au decis astăzi judecătorii CCR, potrivit surselor Edupedu.ro.
Actuala lege a educației elimină din rândul beneficiarilor de burse de merit și de reziliență elevii din școlile confesionale și din școlile particulare recunoscute înființate de ONG-uri cu scopul de a ajuta copii din medii defavorizate.
Informații de background
Amintim că Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a transmis Ministerului Educației că vechiul proiect de OUG prin care Ligia Deca voia să-și modifice pentru a treia oară propriile legi ale învățământului limita beneficiarii de burse doar la categoria elevilor din școlile de stat, încălcând astfel Constituția României.
„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.
1 comment
Dar de ce a gresit? E privat, ai bani sa platesti, sa fii sanatos, nu ai nici nevoie, nici dreptul sa primesti bursa. Punct.