OFICIAL Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția, când a eliminat elevii din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare / Efectul deciziei CCR se va produce cu privire la toate bursele, inclusiv cele de merit și de reziliență pe care Legea Deca le acordă doar elevilor din școlile de stat

4.924 de vizualizări
Conferință de presă la Ministerul Educației / Foto: captură Facebook Live
Curtea Constituțională a decis astăzi că Ministerul Educației a încălcat Constituția, prin eliminarea elevilor din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare, potrivit surselor Edupedu.ro. Judecătorii Curții Constituționale a României(CCR) au admis astfel sesizarea unui părinte, declarând că sintagma care limita bursele doar la elevii din învățământul preuniversitar de stat, excluzându-i pe elevii din învățământul privat și confesional, este neconstituțională, conform surselor citate.
  • UPDATE Curtea Constituțională anunță într-un comunicat de presă că a „admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma «de stat» din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene”. În comunicatul de presă, Curtea Constituțională precizează că „a reținut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanță doar cu privire la elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv și rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 și art.49 din Constituție”.

CCR s-a pronunțat în decizia de astăzi pornind de la o sesizare din 2019, care privea vechea Lege a educației, nr. 1/2011, însă principiul nediscriminării elevilor în acordarea burselor, în funcție de tipul de școală stat-privată-confesională, va trebui respectat de aici înainte inclusiv în noua Lege a învățământului, Lege Deca nr. 198/2023, care menține o serie de burse doar pentru elevii de la școlile de stat: bursele de merit și bursele de reziliență, potrivit surselor noastre.

Conform surselor Edupedu.ro, efectul deciziei CCR se va produce cu privire la toate bursele, adică și cu privire la bursele de merit și de reziliență, care pe noua Lege a educației se acordă doar elevilor din șolile de stat.

În prezent, Legea educației nr. 198/2023 promovată de ministra Ligia Deca prevede că elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază doar de bursele de excelență olimpică, de bursele sociale și de bursele tehnologice, nu și de bursele de merit și de bursele de reziliență – de care potrivit Legii Deca pot beneficia doar elevii din școlile de stat.

Curtea Constituțională a României a decis astăzi, 7 noiembrie 2024, că elevii din învățământul privat și confesional sunt astfel discriminați după criteriul categoriei de învățământ, deși atât învățământul privat, cât și cel confesional și de stat sunt recunoscute prin Constituție, iar criteriile de acordare a burselor sunt criterii obiective, care nu privesc categoria instituției de învățământ, potrivit surselor Edupedu.ro. 

Decizia CCR a fost luată în unanimitate.

Dosarul judecat astăzi de Curtea Constituțională este din 2019, format la sesizarea unui părinte al cărui copil a participat la o competiție sportivă la care a luat locul I, iar Legea veche a educației, nr. 1/2011 prevedea burse de excelență doar pentru școlile de stat.

Deși decizia CCR a fost luată cu privire la vechea lege a educației, nicio altă dispoziție legală nu poate încălca principiul potrivit căruia elevii de la școlile private și confesionale trebuie să beneficieze de aceleași tipuri de burse ca elevii din școlile de stat, potrivit surselor Edupedu.ro. „Curtea Constituțională nu obligă nicio autoritate sau instituție să acorde burse, dar dacă o fac, atunci nu pot discrimina pe criteriul categoriei instituției de învățământ”, au decis astăzi judecătorii CCR, potrivit surselor Edupedu.ro.

Actuala lege a educației elimină din rândul beneficiarilor de burse de merit și de reziliență elevii din școlile confesionale și din școlile particulare recunoscute înființate de ONG-uri cu scopul de a ajuta copii din medii defavorizate.

Informații de background

Amintim că Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a transmis Ministerului Educației că vechiul proiect de OUG prin care Ligia Deca voia să-și modifice pentru a treia oară propriile legi ale învățământului limita beneficiarii de burse doar la categoria elevilor din școlile de stat, încălcând astfel Constituția României.

„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.

Ce prevede noua lege a educației, Legea Deca nr. 198/2023, în ceea ce privește bursele școlare:
Legea educației nr. 198/2023 / Foto: legislatie.just.ro
Legea educației nr. 198/2023 / Foto: legislatie.just.ro
Ce prevedea vechea lege a educației, nr. 1/2011, la articolul 82 alin.(1) de la care a pornit analiza CCR de astăzi, 7 noiembrie 2024:
Foto: Legislatie.just.ro
Citește și:
Consiliul pentru Combaterea Discriminării anunță Ministerul Educației că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare
Asociația Școlilor Particulare îi cere Ligiei Deca să introducă elevii din școlile particulare și confesionale în rândul beneficiarilor de burse de merit / Luni, Ministerul Educației discută în Comisia de dialog social Ordonanța de Urgență prin care Deca vrea să-și modifice a treia oară propriile legi
Ligia Deca, în prima conferință de presă organizată de Ministerul Educației, în Guvernarea Ciolacu: Se introduce o nouă bursă, de reziliență, pentru elevi cu rezultate medii, bursa de merit va fi pentru elevii cu rezultate bune / Noi măsuri de supraveghere audio-video, în scopul investigării cazurilor de violență

16 comments
  1. pro tv are o campanie in ceea ce priveste sistemul finlandez de invatamant!
    elevii din Finlanda sunt recompensati material?primesc burse?

    1. Subiectul articolului este despre eliminarea discriminării (ilegale) făcute de stat față de elevii din sistemul privat și confesional.
      Suntem la ani lumina de sistemul finlandez, iar în România se caută măsuri rapide de “peticire”. Este evident ca bursele de merit nu rezolvă problema procentului masiv de analfabetism (funcțional sau chiar pe de-a-ntregul), ca acești elevi care iau burse merit sunt din cei care învață și ar fi învățat oricum (cei mai mulți datorită efortului enorm al părinților, și financiar cu meditații, cluburi, opționale șamd și de energie și timp alocat). Dar dacă tot le-au implementat, măcar să le acorde corect.

  2. Ar fi corect sa primească retroactiv bursele,elevii în cauza.
    Cei care aveți copii buni la învățătură,ma veți înțelege…

  3. Ce gandire comunistoida!
    Ce legatura are recompensarea performantei cu tipul de scoala din care provii?
    Daca lucrezi la stat accepti din start ideea de a fi mai prost platit decat la privat, ca, deh, statul n.are bani?

  4. pentru ca e bursa de merit, ceva ce tu nu ai capacitatea sa intelegi ce inseamna. Rasplateste elevul pentru rezultate deosebite, indiferent de scoala la care invata.

  5. Felicitări celor care au mers până la capăt cu acest demers!.
    Poate așa va admite și Ministerul că atunci când emite o lege ar putea obliga propriul personal sa o înțeleagă!!
    …. si că în compartimentele de juridic și de reglementari chiar ar trebui sa existe preocupare pt competenta reală în materie….

  6. Dar de ce a gresit? E privat, ai bani sa platesti, sa fii sanatos, nu ai nici nevoie, nici dreptul sa primesti bursa. Punct.

    1. Atata timp cat toate formele de invatamant se supun si respecta legea educatiei este normal ca si formele de recompensare sa se aplice tuturor elevilor. Sunt la scoli private pentru ca acolo au cele mai bune conditii si pe baza acestor conditii obtin rezultate.
      Ministerul se lauda tot timpul cu “olimpicii nostri” dar “uita” sa spuna in ce procent acestia vin de la scoli/licee private.
      Si da, exemplu meu este ICHB, stiu despre ce vorbesc!

    2. Stimata doamna,

      Acesta este un mod defectuos de a vedea lucrurile. Indiferent de situația financiara a părinților care isi permit sa isi duca fiul sau fiica la o scoala privata, cu sacrificii pe care probabil nu vi le imaginați (in anumite cazuri), aici este vorba despre dreptul copilului la burse.
      Nevoia si dreptul nu sunt acelasi lucru.

    3. Bursa se acorde pe baza de merit nu de venituri ale parintilor!
      Daca legam drepturile copiilor de veniturile parintilor….

    4. Faptul că alegi să mergi la privat nu înseamnă că nu mai înveți, sau că nu înveți la fel de mult ca și elevii de la stat. Iar această lege și bursă de merit vizează exact acest aspect. Punct.

    5. ce prostie spui !!!! unii copii de la “privat “invata muult mai mult decat copiii de la “stat”!!! au rezultate muuult peste copiii de la stat. de ce sa nu fie recompensați? pt ca esti tu si altii ca tine ,complexati???? e vorba despre niste copii care invata!!!!! tu probabil ai un copil care nu invata si totusi are bursa….iti e frica sa nu o piardă….cand adulții sunt cei care aplica discriminarea , ce sa asteptam de la copiii lor???

    6. Noi vorbim nu socotim. Daca am bani si copilul este inscris la o scoala de stat copilul primeste bursa. Eu, parinte, raman cu bani de taxe pe care i-as plati la privat in buzunar si iau si banii de bursa. Inscriu copilul la o scoala particulara (de nevoie, ca in majoritatea scolilor de stat e jale), platesc taxe, iar statul pastreaza banii bugetati pt scolarizarea copilului și banii de bursa. Inca o chema de fraudare a contribuabilului de către stat.

        1. Este irelevant ce există în alte state. Ideea e simplă: dacă statul român vrea să dea burse de merit elevilor pe anumite criterii, atunci trebuie să dea tuturor elevilor care îndeplinesc acele criterii, fără să îi discrimineze în funcție de tipul școlii.

          Dacă totuși vrei să discutăm despre comparația cu alte state, noi suntem codași la educație și anumite măsuri extra de încurajare sunt cu siguranță necesare. Personal nu cred ca neapărat bursele de merit sunt un mare ajutor, ca acei copii ar fi învățat oricum și e mai degrabă nevoie să îi stimulăm pe cei cu rezultate mai slabe. O idee ar fi să existe o corelație între bursele de merit și veniturile familiei pentru ca la copiii din familii defavorizate e cel mai greu. E o discuție lungă, dar oricum discriminarea legată de tipul de școli clar nu ar trebui să existe.

    7. Este irelevant ce bani ai acasă. Dacă legea prevede niște criterii pentru a lua acea bursă, atunci toți elevii care îndeplinesc acele criterii, indiferent de școala la care învață, trebuie să beneficieze de ea.
      Dreptul nu este același lucru cu nevoia, iar discriminarea este ilegală.

      Dacă măsura se vrea a fi una socială, atunci să prevadă o corelație între bursă și veniturile familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ținta Ministerului Educației: Tot ce înseamnă învățământ tehnologic să se desfășoare în sistem dual până în 2029, adică mai mult de jumătate dintre copiii de liceu din România, spune secretarul de stat Sorin Ion

„Este o țintă ambițioasă a Ministerului Educației ca până în 2029, tot ce înseamnă învățământ tehnologic în România să se desfășoare în sistem dual, asta înseamnă mai mult de jumătate…
Vezi articolul