BREAKING Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, amânată pentru 2021 prin proiectul de rectificare bugetară

75.134 de vizualizări
Monica Anisie si Florin Citu, fostii ministri ai Educatiei si Finantelor in 2020, in Guvernul Orban / Foto: INQUAM Photos – George Calin
Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor.

“Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică joi noaptea la ora 22:30, proiect care va fi adoptat în ședința de Guvern de de vineri.

Amânarea creșterii salariale are loc fără să fie anunțată, cu doar 17 zile înaintea intrării în vigoare a legii. Cadrele didactice ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 restul creșterilor salariale până la grila prevăzută de Legea 153/2017.

Creșterea salarială pentru profesori a fost scosă din buget de la titlul Cheltuieli de personal prin reducerea sumei alocate cu aproape 523 milioane de lei.

Creșterea este prevăzută în acest moment de lege și eliminată prin proiectul de OUG propus de Finanțe, ar fi fost cea de-a treia creștere și ultima pentru angajații învățământ și era programată 1 septembrie 2020, la salariile de bază. 

Într-o conferință susținută joi seara de la sediul Ministerului Finanțelor, ministrul Florin Cîțu anunța că “am făcut totul pentru bună desfășurare a învățământului romanesc până la sfârșitul acestui an. Resursele sunt acolo“.

După care acesta a comentat politic rectificarea: “Transportul, sănătatea, educația sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea în fiecare an că au tăiat sume importante de la aceste sectoare. Nu facem acest lucru, din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante și în aceste momente prin care trece economia din România”, a mais pus Cîțu.

Monica Anisie si Florin Citu / Foto: INQUAM Photos – George Calin


58 comments
  1. in primul rând știu că jumatate de milion bugetari(profesori in mare parte o votat in ultimii ani la tate alegerile PNL), deci acum primiți răsplata cuvenită, să ziceți mersi că le taie salariile după cum se știa

    este vina vostră a dascălilor că nu le spuneți elevilor, studentilor.. despre ce inseamnă un partid politic social adică se implică cu politici bune pentru oameni, socio…. și hoția liberală, cu sinecuriștii puși peste tot, dascăli ajunși peste noapte inspectori…

    așteptați cateva luni că 1/3 din bugetari o să fie dați afară in 2021 ca efect al digitalizariii……………….

  2. Aiiiiiii penibililor !!!!
    Educatoare de 12 ani invatamant 3700 lei net, profesoara de liceu sportiv 4000 + lei net in mana,
    NU o sa fiti niciodata multumiti INVATACEILOR ! Lucru frumos, curat, pretentii sa va respecte lumea, vacante lungi in vara, vouchere de vacante ! mai mai mai si tot asa, Nemultumitilor !
    Altii muncesc in PRODUCTIE in industrie grea, 3 ture, nopti la rand, weekend-uri ca sa dea tarii bani, ca din productia lor sa luati acesti bani la public ! si sunt platiti cu 1700 ron si 2200 ron !
    Toxicitate, Zgomot, Efort fizic indelungat, 8 ore stai in picioare, si traiesc cu banii acestia, unii inca iau si acum 1400 ron – 1500 ron, dupa o asemenea munca care la 40 de ani deja esti bolnav de plamani, de cap si de orice, cine nu a lucrat niciodata in cariera lui intr-o fabrica, in productie sa vada ce inseamna asta, ( sunt femei care strang la cheie si bat cu ciocanul in uzine, si da inca sunt asemenea mame, sunt si cresc copii lor la fel ca al altuia, si muncesc si rabda, va spun eu ca stiu sa dea o educatie excelenta copiilor lor,) atunci sa TACETI si sa va multumiti cu salariul sau de la public ! Sa taci din gura si sa fii multumit ! UN MUNCITOR ar face schimb cu un Profesor, dar un Profesor nu ar face schimb cu un MUNCITOR, bineinteles.. se stie de ce ! Doar nu o sa ma murdaresc eu pe maini… mai bine stau pe scaunel la catedra, banii oricum vin… ( si de unde vin ? cine ii produce ? ahh… ai uitat ) Macar taceti, ca voi si DOCTORASII aveti salarii destul de bune, si aceia la fel de NESATULI ! invatati sa bage mana adanc daca se poate de la sarac, sa il jupuiasca de bani, o mica atentie ca altfel ii tremura mana la operatie, sau ceva in plic ca se rezolva mai bine operatia… sau sa il trimita la o mica farmacie particulara de a dumnealui ca sa cumperi de la el, pentru ca el escrocul fura MEDICAMENTE din spital si le duce la farmacia lui sau al neamului lui, si tot asa, ghemul de ata se desface… si tot asa.. aceste ëxemple” de ornitorinci care s-au invatat sa o duca “binisor” nu sunt multumiti cu musuroiul lor, e mai lesne poate un munte mai mare, sa fie acolo indestulat, sa creasca ca praful de copt.

    Daca ai un salar cat de cat multumitor si totusi nu tragi ca altul care sapa in santuri in ploaie, in vant, in frig, la soare si tot asa, nu muncesti in fabrici sa te misti ca robotul in productie, nu sapi in mina sa scoti carbuni ca sa iesi la 35 ani bolnav in gradul 3, si lista continua.
    MACAR TACI din gura si relaxeaza-ti degetele si nu da reply, asta o face si elevul tau, si copilul tau, si copilul altuia care are 3 ani, macar taceti din gura mai flacai, si multumiti Lui Dumnezeu ca sunteti sanatosi si sunteti curati si aveti o meserie frumoasa, nu de alta dar daca toata populatia ar fi numai profesori, nu stiu cine ar mai duce gunoiul pe care il lasi, nu stiu cine tiar mai repara teava de apa, nu stiu cine ar conduce autobuzul, nu stiu cine ar face paine in brutarie, nu stiu cine ar pregati culturile de toamna, etc… ( intelegi, da ? )
    Deci lasa, lasa de la tine, pentru ca altii o duc mult mai rau si greu, lasa-o asa cum este ca o duci binisor,
    Invatati si predati mai departe !

    “Ma plangeam ca nu aveam cu ce ma incalta, pana am intalnit un om fara picioare…”

    1. Salutare!
      Ai foarte multă dreptate în ceea ce spui dacă ne referim la „profesori„, adică la cei ce se numesc profesori dar nu merită titulatura.
      Un profesor adevărat, lucrează cu capul, mult mai adânc decât șanțul săpat de un muncitor, pentru care am tot respectul cuvenit. Dar nu se compară. Un profesor stresat de lipsa banilor pentru propria-i familie, este un profesor cu randament scăzut și o pagubă pentru sistemul de învățământ. Un profesor produce valori ce la rândul lor vor produce alte valori în diverse domenii. Dacă valorile produse de școală sunt „valori„, atunci domeniile de activitate socială vor deveni „domenii„ ale ineficienței, ale haosului, ale corupției, ale … ale … ale …, dar nicidecum ceea ce ar trebui să fie. Știm cu toții cât rău poate face un medic slab pregătit, știm cu toții că diplomele de ingineri sunt hârtie igienică, știm cu toții la ce pot duce erorile magistraților, ș.a.m.d. Totul pornește de pe băncile școlii! Sortarea profesorilor în două categorii: profesori și „profesori„. „Profesorii„ trebuie redistribuiți în alte zone ale societății, iar profesorii trebuie remunerați la cel mai înalt nivel, chiar mai sus de salariul președintelui. Dar asta nu se va întâmpla niciodată! Așa că ai dreptate în cazul de față!

  3. De fapt aici am vrut sa ajung. Promit ca este ultima postare pe acest subiect. Din ceea ce spuneti dumneavoastra si din ceea ce stiu despre sistem (si chiar stiu multe) invatamantul nu este considerata ultima categorie de oameni, uitati de guvernanti si cu venituirile cele mai mici. Am vrut sa subliniez ca va intereseaza doar bunastarea proprie fara a lua in considerare cum arata institutiile dumneavoastra unde merg si copiii nostri. Nu va intereseaza sa aveti niste clase frumoase , aerisite, incalzite cu norme de igiena respectate. Doar salarii!!! Ati facut greva pentru dotarea invatamantului? Pentru conditiile si spatiile unde stau copiii nostri si ai dumneavoastra timp de cateva ore? Cine cer aceste lucruri ? Parintii…. De fapt acest lucru este valabil si pentru ceilalti bugetari. Cine cer dotarea spitalelor? Pacientii nu doctorii sau asistentele !!! Ei vor salarii nu conteaza cum e in salon….. Ati fost prin birourile primariilor, ANAF-urilor, ISJ -urilor, institutilor centrale si locale? Prin birourile functionarilor nu sefilor de cabinete. Cate 6,7,8 oameni in 25-30 mp? Au facut greva pentru conditii de lucru? nu… pentru salarii. De fapt ati spus chiar dumneavoastra si eu consider ca aveti conditii decente de trai. Chiar peste medie. Doar pentru cei ce lucreaza in mediul rural cred ca se poate mai bine. Spuneti de concedii ca aveti 64 zile lucratoare cand altii au 21 pana la maxim 30 zile, nu este suficient? O sa imi spuneti de consumul psihic..neuronal si epuizare la clasa dar aveti si norma de 18 ore pe saptamana de predare pe cand altii au 40 de ore la locul de munca. Din pacate cele 22 de ore pentru altceva sunt marea problema. Chiar nu credeti ca se vede de la o posta cati dascali folosesc acele ore pentru pregatire? Hai nu ne credeti prosti? Cand ati mai face meditatii, cand ati mai lucra cateva ore pe la un “privatel ofticos”, cand ati mai preda la o scoala privata…… Sunteti parte din comunitate si aveti neamuri, vecini, cunostinte care va stiu programu. Sa credeti ca am ce am cu toata lumea dar cred ca multi ati ramas in vremea lui “timpul trece leafa merge”. Inainte de mariri cereti dotari si investitii in infrastructura si apoi vor veni si maririle de salarii la cei ce cu adevarat merita. Si stati linistiti o sa va dea banuti si astia de la PNL, PSD, ALDE, PPPPP pentru ca au nevoie de voturile voastre si daca nu ii votati se vor transfera la celalalt partid care vine la putere iar voi veti ramane in aceleasi institutii in care nu v-ati pus amprenta. Am vorbit doar pentru cei care se simt asa. BAFTA !!!!!

    1. In spiritul corectitudinii cu care pari ca vorbesti, acum ar trebui sa-mi zici si tu mie ce si unde lucrezi, ca sa-mi pot da si eu cu parerea, dupa modelul bunului român pe care-l reprezinti. Dar n-o s-o faci. Deci te las cu cliseele tale generalizante si ma intorc la ale mele. Apropo, ale mele inseamna si o superscoala cu de toate. Si n-a trebuit sa fac greva pentru asta. Cat despre politica, las-o balta. Nimic interesant.

        1. Serios? Si doar din perspectiva asta ne dadeati lectii? Cea a invatamantului privat? Sau a vreunui ONG (absolut laudabil, daca exista) care se ocupa de copii? Ca de asistenta sociala privata eu n-am auzit (poate ma insel). Chiar vreti sa vorbim despre scolile private? Ok, sa-mi spuneti cu ce vreti sa incepem. Taxe? Statutul profesorului? Ajutor de la stat? Sau propuneti dvs.

    2. Scuze că intervin…,,PRIVATII”
      Tu când te duci la muncă ceri patronului un birou aerisit, cu flori, tablouri pe pereți, aer condiționat, ferestre mari și perdele frumoase? Și bănuiesc că șeful oferă fiecărui angajat toate acestea, nu? Sau te duci la muncă pentru a câștiga banii necesari întreținerii familiei? Uite că noi lucrăm în orice condiții, cu toalete turcești în curtea școlii, cu foc în sobe, dar muncim fiindcă avem rate de plătit, familie acasă, consumabile pentru elevi și multe altele…deci, ne poți considera pacienții din acele saloane pe care le-ai descris! Iar dacă dorești clase frumoase pentru copiii tăi, ei bine, adresează-te mai sus, nu nouă! Poate tu reușești ce nu reușim noi, profesorii! Iar dacă nu îți place unde învață copiii tăi, fă-i autodidacți și nu mai au de-a face cu sălile de clasă! Simplu, nu?
      Și fiecare cu treaba lui!

  4. Oare cand vor intelege ceilalti oamenii de rand, ca si mine, ca Romania nu trebuie condusa de slugi zeloase in folosul suzeranilor de peste mari si tari?
    Totdeauna, dar totdeauna, culegem ce semanam!
    Profesorii si pensionarii au votat, pentru ca asa este ”cool”, cu ”raul cel mai mic”, concret cu Basescu, acum cu Johannis si PNL.
    Daca ati votat cu tradatorii neamului, de ce va mirati?

      1. Eu nu vreau sa fiu diplomat,nu ma interesați nici cat jegul de la unghii,va cunosc toate vrăjelile am crescut pe strada,lângă oameni cu bani,cu funcții,cunosc tot talentul vostru ieftin nu vreau sa jignesc ca nu are rost pe mine sunteți niște mulțimea vida ,puteți sa aveți toți banii din lume,va cunosc înainte sa scoate pe gura toate vb ieftine…hai pa

  5. Sunt profesor .37 de ani vechime . Sunt femeie , văduva , care trebuie sa se descurce dintr un singur salariu . Am concediu de odihna , mare , așa cum spune Dl “ privații “ , dar stau acasa , in casa . Nu mi permit sa plec nici in concediu , nici in week end pe nu știu unde … Din 11 Martie când s au închis școlile , am predat online , zi de zi , conform orarului dar și la ore aiurea , atunci când puteau unii elevi . Am un pc vechi , nu tableta . Am cumpărat o camera audio video ca sa mi pot face lecțiile pe Zoom. Din salariu , binențeles.Desi sunt in vârsta , am încercat sa ma adaptez . I am întrebat pe elevi , pe vecini , etc … m am străduit . Sincer , preferam sa fiu la școala . De multe ori , la terminarea orelor , vedeam tastatura colorat . Ochelarii sunt de vina 😡😡😡 . Am probleme de sănătate , cronice . Nu mi pot permite menajera sa ma ajute la curățenie . Nu mi permit decât sa supraviețuiesc. Și când văd aceste comentarii , de la Dl Privați /Privații , chiar ma simt de parca nu as face nimic la serviciu . Va închipuiți ca merg la școala , îmi beau cafeaua și stau la taclale ? Dacă as fi fost mai tânăra , poate ca as fi lucrat și eu la privat . Va Invit o luna , sa predați la Sc , uzura fizica și psihică e mare . As mai spune multe , dar ma cuprinde lehamitea văzând cât de Înrăiți sunt unii . A propos , sindicatele mai exista in învățământ ? Ar trebui sa renunțam la ele . Dar nici singuri nu suntem in stare sa luam atitudine . Și știți de ce Dl Privații ? PTR ca ne e frica sa rămânem fără salariile acestea mizere 1, 2 sau 3 …. îmi cer scuze PTR greșeli . O zi buna !

    1. Stimata Doamna. Nu trebuie sa va scuzati, sa explicati sa dati socoteala.Calitatea de dacal cu o asemenea vechime va permite .Nu va lasati darimata de comentariile unor repetenti la capitolul respect fata de cel de la care ai invatat sa scri.

    1. Aveti dreptate, trebuie sa ne mobilizam sa ne cerem dreptul ce ni se cuvine. Cum au fost bani pentru sanatate, sa gaseasca resurse si pentru invatamant [Comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  6. Incredibil Edu.ro cere donații! Vă recomand să nu donați pentru că nu cred că donașiile vor ajunde unde trebuie, au grijă politicieni să îi deturnee în altă parte,

  7. Mihai,
    De ce nu spui si ca suntem singura categorie de bugetari, care nu am beneficiat încă de creșterile salariale conf. Legii 153/2017? De ce nu apari la PRO TV cu statistici despre nivelul salarial al celorlalte categorii de bugetari? De ce nici o televiziune ni ne apără drepturile? Suntem ai nimănui?

  8. Data viitoare cand mai sovaiti cu stampila deasupra PD-L, USR, astia “de dreapta” in general, aduceti-va aminte de comentariul primit ca raspuns de la cel intitulat “Privati”.

    De fapt, astia asa v-au tratat si in 2010 cand v-au taiat salariile, dar majoritatea ati uitat si i-ati votat iar. Asadar, in timp ce deplangeti taierea suferita, aduceti-va aminte ce a spus Intaiul Dascal al Tarii: “Ghinion”.

    1. Intr-o tara in care presedintele este la baza cadru didactic, sotia, la fel, ministrul invatamantului profesor si alti membri ai guvernului profesori la baza si toti isi bat joc de educatie in scopuri personale, nu ai ce sa mai spui.

    2. Cand sloganul era … este …”vrem o tara ca afara” intrebati si cum muncesc cei de afara. Orice muncitor, profesor, educator, medic……. lucreaza minim 8 ore la locul de munca (mai sunt cateva categorii cu 6 ore dar vorbim de adevarati specialisti). Cand la noi un profesor are timp sa lucreze si la stat si la privat si …meditatii cum e? Ca afara? Cand un medic lucreaza la stat, la spital privat si in vreo doua clinici ( mai punem conferinte …seminarii ???) e ca afara ? Va intreb ce vrem? La copiii dumneavoastra va-ti gandit ce le lasati? Vor munci la fel? Ne-am aglomerat in centrele oraselor si am dezvoltat haotic cartiere si nu mai putem sa iesim sa mergem la servici. Ca afara? Poate ati uitat ca in parlament, guvern si in structurile de stat am votat politicieni care sunt la baza profesori si medici nu administratori, economisti, constructori…. Vrem o tara ca afara….. Din pacate prea tarziu. Copiii nostri vor avea o tara dar afarasi o sa ne trimita bani sa imbatranim fericiti in tara noastra de care ne-am batut joc.

      1. Ca afara?Pai afara un profesor are un profesor asistent,cel puțin unul si jumatate din elevii pe care ii am eu la clasă. Si salariul?Sa mai zic de salariu?
        Afara nu se bucură de necazul altuia ,sunt solidari si conștienți că cine fura azi un ou maine fură ou.

    1. Nu noi. Daca te uiti pe statistici…nu noi. De aceea nu de noi le pasa. Le pasa de dispora si de prostime, de asta in ultimele zile tot ce au anuntat in presa a fost cu de da la defavorizati asta, asta, asta si asta si copiilor celor intorsi din pandemie din diaspora 20000 de tablete. Se trambitq in directia din care vin voturi. Profesorul nu e prost, nu poate fi manipulat, deci nu i-a votat, deci nu conteaza. Deci…nimeni nu a zis…ca i am votat.

  9. Ai văzut tu fluturașii de salarii? Știi tu ca nu am fost chemați la școală în timpul vacanței?
    Alt penibil și frustrat!
    Nu știu de ce unii cred că noi am fost plătiți 100%…
    Cine v-am spălat creierul?

    1. Din pacate pentru mine si linistea mea am vazut. Am vazut si tichete de vacanta si am tot vazut ….. Ca exemplu, vorbesc din experienta mea, am avut copiii la gradinita de stat. Greu am gasit loc. Foarte greu. Cu pile mari. Nimic de reprosat din punct de vedere al cunostintelor dobandite, adica educatori etc. Dar… era gradinita cu program prelungit. Poate stiti programul de pe usa, nu? Eu lucram la privat 07-18…. probabil vroiam multi bani. La ora 16 …. 16,30 copiii mei erau afara in curte cu menajera care ma ruga sa vin mai devreme ca ramane singura si nu are cu cine sa mearga acasa. Si asta doar din experienta mea. Toti avem rude si cunostinte cu experientele lor, nu? Si daca sunt frustrat? DA sunt…

      1. În străinătate, daca nu iti luai copilul la timp ,te punea sa plătești, bani,pentru fiecare minut de ținut peste program.
        Habar nu ai despre ce vorbești.Ai niste frustrări și ai gasit unde sa te bagi in seamă.

  10. Am vrut lozinci si #, nu salarii mai mari. Era de asteptat ca o sa fie asa. Dupa parlamentare le taie si pe astea de acum.

  11. Cred ca de data aceasta Profesorii unteleg si sunt constienti ca marirea nu se poate face !

    Daca merg pe linia pensionarei din BANAT, si a Fascisto comunistilor psd %alde si proromania inseamna ce educatia se pierde din cauza Profesorilor

    SRA

  12. Miercuri, 8 ianuarie 2020
    Ministrul Educaţiei şi Cercetării (MEC), Monica Anisie, dă asigurări că profesorii vor primi în acest an cele două creşteri salariale prevăzute de la 1 ianuarie şi de la 1 septembrie şi a precizat că există banii necesari în buget, potrivit Agerpres.
    “Banii sunt prevăzuţi în buget, în Legea bugetului. Bugetul a fost aprobat. Nu înţeleg de unde să apară aşa ceva. Ministerul Educaţiei are prevăzut în buget banii (n.r. – pentru creşterile salariale) şi pentru 1 ianuarie şi pentru 1 septembrie. (…) Nu înţeleg de unde a pornit treaba aceasta, mai ales că Legea bugetului a fost promulgată. (…) Noi am prevăzut în buget banii respectivi. (…) Îi asigur pe colegii mei că vor fi aceste creşteri salariale”, a declarat ministrul Educaţiei.
    Monica Anisie a spus că Ministerul Finanţelor şi-a dat acordul atunci când s-a propus bugetul cu cele două creşteri salariale.
    Ea a precizat că PNL respectă Legea salarizării.
    “Noi am spus dintotdeauna: PNL respectă Legea salarizării. (…) Să lăsăm faptele să vorbească, şi nu manipulările altora”, a mai afirmat demnitarul.

  13. Grevă generală! Să se sature. Mizează pe bunii samariteni din învățământ care se gândesc întotdeauna la binele elevilor și acceptă orice umilință. Unde-i lege nu-i tocmeală. Ce atâtea proiecte de OUG-uri, noaptea ca hoții? Să-și taie pensiile speciale pentru a investi în învățământ, să lase poveștile că nu sunt bani, că a fost covid etc! Dacă s-au găsit bani să plătească presa, trebuie să găsească bani și pentru profesori. Au toate pretențiile din lume când vine vorba despre obligațiile profesorilor, să facem și lecții online și față în față, să facem pe paznicii, să ne perfecționăm continuu, să furnizăm un învățământ de calitate, dar care este răsplata? Da, satisfacția este mare atunci când ai rezultate cu elevii, dar orice om sănătos la cap realizează că ai nevoie de bani pentru a trăi. 2407 lei după toată munca depusă, nu mai pun la socoteală banii investiți în educația mea, stresul și emoțiile examenelor și inspecțiilor. Am obținut note foarte bune la examenul de titularizare, am promovat definitivatul anul acesta cu 9,72, am avut elevi calificați la etapa națională la olimpiadă încă din primul an de învățământ. Nu mai spun de facultatea și masterul făcute la zi la o universitate de prestigiu și culmea, masterul nici măcar nu contează la salariu. Cum mă stimulează pe mine, ca tânăr, să rămân în acest sistem? Să mă dedic în continuare meseriei pe care mi-am ales-o cu sufletul? Cum? Cu ce? Nu mai vorbesc despre alte umilințe că scriu un roman. Să iasă Anisie să ne spună concret ce face pentru profesori și pentru elevi, pentru România normală și educată. Să îmi explice cum stimulează tinerii să rămână în învățământ și cum răsplătește munca profesorilor care s-au dedicat o viață întreagă învățământului și au salarii mizere, mai mici decât ale femeii de serviciu din primării. Cum vreți să mai pornească profesorii cu elan în noul an școlar, date fiind condițiile actuale, când voi le-ați tăiat orice pârghie, orice speranță? Noi nu mai suntem în prima linie? Este momentul ideal pentru grevă generală: vor să taie discipline, să reducă numărul de ore, să ne impună învățământul online și încălcarea datelor de protecție personală, să nu ne ofere dreptul cuvenit la salarizare. Medicii au fost stimulați suplimentar, nouă nu ni se acordă drepturile salariale prevăzute în lege.
    Nu trebuie să rămânem pasivi! Asta este România normală și educată? Alo? Sindicatele? De ce cotizăm lunar să dormiți în ghete?
    Rușine guvernului! Rușine tuturor celor care vor să îngroape învățământul românesc.

    1. Di eu sunt de parere ca si dumneavoastra, stimate coleg, ca trebuie sa facem greva. Am tot iertat, am suportat ca sa nu afectam elevii, dar vad ca insisi cuvernantii nu sunt detanjati ca -i-ar afecta, asa ca nu se mai poate. Eu imi asum promisiunea sa sustin mereu si sa raman fidel sindicatului care are coloana vertebrala in acest moment si va lupta pentru drepturile noastre, altfel, se vor duce la fund odata cu noi, avem noi grija sa-i tragem prin neplata cotizatiei. Si deja am auzit mai multi profesori care au acest gand, unii chiar s-au retras in bloc in unele scoli. Nu poti da bani cu nemiluita unor oameni care se ascund, nu le aude sau vede nimeni punctul de vedere, pe cand ei ar trebui sa fie foarte vocali si activi sa ne apere drepturile.

  14. Învățământul ca de obicei rămâne doar o anexă fără importanță a sistemului bugetar!
    Nu mai pupați un vot de la mine!

  15. Nătângi. V-ați dat foc la valiză. Alocații pentru copii nema, pensii nema, salarii nema. Astăzi Mugur Isărescu a anunțat câtă datorie externă au făcut guvernanții actuali din ianuarie până în iulie: 5 miliarde de euro! Unde am găsit nătângii ăștia, nu știu… Probabil că-i merităm…

    1. Natangii astia au dat salarii la bugetari si au marit aparatul de stat cu…… spuneti voi.
      Daca privati “nu mai e” atunci salarii de unde vreti????

  16. Rușine! Tot in învățământ loviți?? Chiar ne luați de proști! O sa mai vedeți voturi de la profesori……NICIODATĂ!!!

  17. Daca nu veti mari salariile la profesori, asa cum ati anuntat de la inceputul anului ca este prevazut in buget, v-ati lins pe bot de cel putin 5% din procentele de la alegeri. Nici o problema, nu voi vota PSD-ul, cum nu l-am votat niciodata in ultimii 25 de ani, dar nici PNL-ul care clameaza una si face alta.
    Hasta la vista, baby

  18. Ați devenit penibili, mincinoșilor! Numai minciuni ne-ați oferit până acum! Am crezut în voi, de aceea v-am votat, dar acum v-ați arătat adevărata față! Nu mai aruncați cu pietre în PSD, căci acum constatăm că au fost mai buni decât voi! Sper să fiți judecați curând pentru tot răul adus poporului! Pentru voi suntem doar piesele de la ,,alba-neagra”…
    Rușine!

    1. Psd pe mandatul lui Ponta ne-a returnat pana la ultimul leu dreptul castigat in instanta: cei 40 la suta luati de Boc. Au facut altele, dar promisiunea ca primim banii si-au respectat-o. Astia, in schimb, au venit cu taieri, pretentii si nici macar o masca. Si va intrebati de ce nu ii inghit intelectualii? Pentru ca ii iau de posti si poate ca nu asta ar fi cel mai grav in an intelectual, ci, faptul ca ei chiar cred ca intelectualii nu realizeaza ca sunt luati de prosti. Un fel de subestimare a inteligentei, dar cu nesimtire crasa. Ei nu vor nimic: nu vor sa dea drepturi stipulate in legi: alocatia dublata, salariul profesorilor, punctul de pensie. Dar vor doar sa impuna poporului. Ca si cum tara asta e o caruta cu prosti, care, din cand in cand trebuie linistita sa nu se rastoarne, ca mai apoi sa se razgandeasca la orice pas cei ce o conduc. Si asta cu un presedinte si o prima-doamna profesori. Rusine!

    2. Ar trebui sa le pupati mainile ca nu ati stat acasa cu 75% ca toti ceilalti. Ati stat acasa cu salariu intreg si aveti si concediu intreg de 54 zile lucratoare?????? despre ce dreptate vorbim????? In pandemie au lucrat 25%din cadrele didactice 25% din norma didactica ?????

      1. In pandemie s-a lucrat de acasa, cu resurse proprii, cu cursuri online facute contra cost pentru adaptarea rapida la conditiile existente, cu ore in sir petrecute in fiecare zi pentru pregatirea materialelor didactice in format electronic care erau in acel moment total inexistente. Chiar s-a muncit si majoritatea dintre noi am fi preferat sa fim in clasa cu elevii. Tranzitia catre on-line a fost istovitoare, stresanta si nimeni nu era pregatit pentru asta. Cat despre zilele de concediu, v-as ruga sa luati in calcul 2 sesiuni de bacalaureat petrecute in timpul verii, sambete petrecute la scoala pentru organizarea olimpiadelor si cate si mai cate activitati extra, raportari si situatii, pregatiri pentru examene, comisii de corigenta, atestate sau diferente etc. Privita situatia din mediul privat poate ca pare usor, ei bine nu e. Se munceste mult, iar profesorii merita sa aiba niste salarii motivante.

      2. Sa lăsăm veninul si sfasiatul,cine are frustrări de genul sa isi schimbe meseria(daca il duce capul).Problema e ca…ei folosesc banii pentru altceva.Pentru femeile de serviciu de le angajează .😂

        1. Ce ar face o educatoare sau profesoara fara femeile de serviciu?; care poate din varii motive nu au putut face o scoala sa devina si ele educatoare sau profesoare. Stiti cat de greu gasesti o femeie de serviciu??? Ce salariu ii puteti da daca ati angaja-o la firma dumneavoastra? Daca merge la un doctor sau profesor (sa nu fiu rau poate sa mearga si la un IT-ist, director privat etc) sa faca menaj sau ingrijitoare de copiii primeste peste 2000 lei in mana plus transport si mancare. Da privatii angajeaza multe femei de serviciu pentru ca spatiile lor trebuie sa arate diferit de cele de la stat pentru ca altfel… clientul alege. La privati inca e valabil, cred, sper, “clientul nostru stapanul nostru”. Si daca nu e asa NU MERGETI ACOLO

      3. Am stat acasa pe toate cheltuielile mele si mi am facut meseria intreit. Mi am luat concediul cuvenit conform legii si am facut n formari pe timpul si pe banii mei. Nu am dormit noptile, am fost contactat de elevi la orice ora, nu am avut viata de famile, viata sociala, fiind mereu la dispozitia elevului in functie de programul si pisibilitatea lui de a lucra pe un device. Nu m am sustras, nu mi am lasat elevii de izbeliste, am facut tot ce trebuia in predare, raportari, hartoage si alte ca..turi, ca sa vina unul ca tine sa arunce cu noroi. Ia mai da-te-n educatia mea si lasa-ne in pace si educa-ti copiii acasa sau in privat, ca aia nu fac scame, nu le dai o luna banii, flit, iti zboara elevii din scoala, cq din banii aia isi platesc angajatii, nu-sj permit minciuni, amanari, taieri, razgandeli cum suporta corpul profesoral din invatamantul de stat. Vino cu nume, vino cu scoli dovada care nu au facut nimic online, care nu au intrat in contact cu elevii si mai vorbim. Asa si eu pot sa spun din burta ca tu nu iti faci treaba la privat. Asa, ca vreau eu sau ca ma las dus de nas de altii, ca nu am cap sa gandesc.

        1. Poate nu ati inteles ce am vrut sa spun. Am spus ca un procent (care eu l-am aproximat dupa ceea ce cunosc) au muncit si in pandemie si au muncit si inainte dar am vrut sa subliniez ca toti, si repet toti, bugetarii se gandesc doar la mariri de salarii si beneficii. Alegeti, votati (si spun asta pentru ca sunteti multi si aproximativ uniti….. sindicate…..etc) oameni care vor sa dezvolte tara, care vor sa faca o infrastructura sanatoasa, care stau verticali in fata Europei (aici vorbin de importuri si imprumuturi si ….altele). Eu cred ca faceti diferenta dintre o societate bazata pe consum si o societate dezvoltata. Unde suntem??? Eu cred ca suntem pe consum si credite. Daca nu o sa aveti grija de privati, pe care dumneavoastra i-ati educat, cine o sa va plateasca salariile? Daca alegeti in continuare doctori si profesori va spun eu – creditele externe – vanzare de tara. Am dreptate? Mai vrem o “tara ca afara”?

      4. Privați frustrați, un lucru nu pricepeți de capabili ce sunteți: dacă profesorii erau trimiși în șomaj tehnic cu 75% salariu, deci cu încetare temporară a raporturilor de muncă….era adio an școlar și examene!

        1. Buna ziua. Privatii frustrati mai privesc si in jurul tarii noastre sa vada cum se descurca si altii. Ca nu o fi Romania centrul universului si nu noi am inventat roata si nici cel mai tare invatamant din lume nu il avem. Asta dupa statisticile pe care dumneavoastra le faceti. Daca altii au putut sa incheie scolile dupa ultimile rezultate din sem. I, daca altii nu au inchis scolile si sunt bine mersi (dar la noi sindicatele si politicienii au sarit in sus ca murim toti…. murim acum nu-i bai), daca altii au gasit metode sa nu imprumute statul bani grei…. cred ca se putea si la noi. Suntem obisnuiti sa urmarim piata si clientii altfel nu am putea plati impozite statului si salarii bugetarilor. Sa stiti ca cei mai buni si fideli clienti ai nostri sunt bugetarii (ca au cu ce plati). Toate cele bune si priviti spre viitor. El va fi asa cum o sa dorim- pentru noi sau pentru cei care raman dupa noi.

        2. Liad, ne au legat de glie cu salariu complet , desi bag mana in goc ca 80 procente din profesori ar fi sccris intr un chestionar ca prefera somaj tehnic decat atata bataie de cap si de joc. Si tot privatii astia tate frustrati uita ca toata pandemia au devenit la randul lor bugetari, incasand 75 la suta somaj tehnic de la prostii de profesori care au lucrat. Si de la alti bugetari prosti care si au facut meseria de acasa sau nu. Si atunci noi ce sa mai spunem? Noi nu am venit cu frustrari de astea ca vrem i somaj, ca vi l platim voua. Uite care-i treaba, mai, privati. Pana una-alta, eu dau 1500 lei lunar la CAS si nu am fost bagat in somaj tehnic, voi da. Daca vrei razboi, apai razboi sa fie. Hai s-o dam p-a’ dreapta: din banii mei pentru asistati social, someri, defavorizati eu ti-am platit somaj tehnic, tu, din banii aia nu mi-ai platit, ca eu am lucrat. 1-0

          1. Of. De aceea sunt multi profesori in parlament si nu economisti. Statul are un buzunar. Din el va plateste salariile si tot acolo vin si impozitele. Impozitele dumneavoastra nu sunt pentru ca nu le scoti ca sa vi le arate si sa le puna inapoi. Sunt virtuali acei bani. Pe cand de la cei ce produc plus valoare numai intra (asta pana la pandemie). Deci noi am beneficiat de ceea ce platim dintodeauna nu din impozitele dumneavoastra. Economia pe scurt. Dar nu vreau sa ma dau profesor. Sunt doar un angajat la privat si ma straduiesc sa ies cu bine din aceasta mare incercare. Scuze daca ati crezut ca tin partea vreo unei culori politice. Am subliniat doar diferenta dintre privati si bugetari. Toti avem rude, prieteni, cunostinte care lucreaza si la stat si la privat. In Romania in momentul de fata cel mai bine o duc cei de la sat. De departe cel mai bine. Dar cate locuri o sa se mai poata face? Copiii nostri si ai dumneavoastra o sa aiba toti loc sa lucreze la stat? Ca eu vreau cei mai bun pentru ai mei si ii vreau langa mine in tara. Dca e asa de greu la stat si munciti chiar asa de mult va asteptam la noi frustratii. Gata am terminat, am fost acid si rau. Imi cer scuze! Nu cred ca noi cei care scriem aici mai putem schimba ceva. Ne-am transformat in niste arbusti si ne indoim usor dupa cum bate vantul dar supravietuim.

          2. Scuze. Pentru informare, tine de contabilitate, economie – la cei 75% primiti am platit toate contributiile sociale, mai putin 2,5% (cred) contributia asiguratorie pentru munca. Weekend sau vacanta placuta!

      5. O sa ma dezbrac de caracter si-o sa-ti zic direct, privatu’ lu’ peste chioru’: esti [editat]! Zici ca sunt 54 de zile de concediu? Pai bai luminatule, te-ai gandit ca profesorii lucreaza cu elevi si ca atunci cand elevii sunt in vacanta profesorii nu merg la scoala sa predea peretilor? [editat]

        1. Si apropo, bai privatzel: corect este “Va rog sa ma scuzati!”. Nu mai cere nimic de la tine insuti, ca n-ai ce. [editat!!]

          1. Si ca sa fiu in ton cu B.,inca ceva: si majoritatea sunt vara, nah, oftica-te si mai tare. 🙂

        2. Profesorii sunt doar pentru predat elevilor? Ati spus ca aveti cursuri de pregatire, cursuri de formare, extracurriculare etc etc etc. Ca formati caracterul elevilor se vede… . Ma gandeam la raspunsuri pertinente si pline de intelepciune. Dar se pare ca altii sunt “ofticosii” cand “nu mai e de unde sa se dea”. Am crezut ca un profesor, mai ales un profesor, intelege ca atunci cand nu se produce nu rezulta plus valoare. Revin sa spun ca sunt reguli elementare de economie. Sa aveti o zi buna

          1. N-ai inteles nimic, dar nici nu e de mirare. Nu esti in sistem, n-ai habar, dar iti dai cu parerea. Doar ca sa fii informat si sa mai iesi din bula ta economica unde produci plus valoare mai abitir ca un perpetuum mobile: norma didactica insumeaza 40 de ore, 18 de predare si 22 pentru alte activitati, didactice si ele (incluzandu-le pe cele extracurriculare care se fac CU elevi!). Cursurile de formare se fac in general in week-end sau in vacantele elevilor/concediile profesorilor (in principiu pe banii acestora). Deci, daca elevii au aproape 4 luni de vacanta pe an, profesorii au 64 de zile de concediu. Unii fara altii nu prea merge. Credeam ca, laudandu-te ca lucrezi cu cifre, le intelegi si pe astea. Mea culpa! M-am inselat. Nu-i bai, nu esti primul robotel privat intors cu cheia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

George Purcaru, FSLI, reacție la memorandumul guvernului: E clar, dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a declarat astăzi, la Digi24, că „dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta…
Vezi articolul

Elevilor nu le este benefică această ”vacanță”, o soluție putea fi revenirea la școala online, spune profesoara Loredana Prunean, care a continuat să facă lecții online și în vacanță, benevol, cu elevii săi: Am simțit că au nevoie de susținere, de ajutor și de încurajare

„Copiii au nevoie de modele și de aceea o atitudine corectă, un sistem de valori, principiile în care credem sunt cele care-l vor forma ca adolescent și îl vor pregăti…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”

Pentru salariile directorilor de școli, „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care…
Vezi articolul

Ligia Deca: Cred că există toată disponibilitatea Guvernului de a continua discuțiile, la Ministerul Muncii pe legea salarizării, la Ministerul Educației pe contractul colectiv de muncă

„Mâine, discuțiile se vor axa pe prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. Aici ne referim, de exemplu, la facilități pentru profesia didactică”, a…
Vezi articolul