Ministrul Educației și Cercetării a declarat joi seara, la prezentarea online a raportului săptămânal, că din perspectiva sa, este ultimul an în care Titularizarea va avea loc în forma actuală.
Declarațiile ministrului pe tema titularizării:
„Cred că este ultimul an în care examenul de titularizare va avea loc în această formă.
Voi propune în mai o formă care să păstreze toate lucrurile bune pe care le are forma actuală, dar care să aducă și lucruri noi, mai ales această situație în care ani de zile unii profesori să fie obligați să dea examenul de titularizare, care nu este simplu, e complex, și vom încerca să căutăm soluții la această situație”.
Articol în curs de actualizare
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.
Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
În fiecare an are loc un concurs național de angajare în învățământ ale căror etape încep abia în primăvară, între 5-16 mai 2025, în cazul anului 2025. Aceste posturi vor fi scoase la concurs in 2025 pentru anul școlar 2025-2026 și au fost deblocate prin adoptarea de către Guvern, pe 24 aprilie, a unei Ordonanțe de Urgență, angajările fiind blocate pentru acest an în sistemul public, din cauza OUG 156/2024.
Numărul de posturi scoase la concurs este fluctuant în fiecare an, are loc în mai multe etape și publicarea acestor posturi se face de către inspectoratele școlare pe platforma titularizare.edu.ro. Dar acest număr nu poate fi limitat la cel mult 15% din totalul posturilor.
Conform Raportului privind starea învățământului din anul școlar 2022-2023, cel mai recent astfel de document publicat de Ministerul Educației, în acel an erau 212.332 cadre didactice în învățământul preuniversitar care ocupau 218.627,57 norme de predare. Și s-au scos la concursul național de angajare în învățământ în anul respectiv 72.644 de posturi (34,2%).
David, despre sistemul de titularizare: „Eu nu l-aș fi gândit așa”
Cel mai recent, ministrul Educației a declarat că „sistemul de titularizare este atât de înrădăcinat în mintea oamenilor încât orice schimbare trebuie gândită foarte bine și anticipată”. „Eu nu l-aș fi gândit așa”, a spus el la Prima News.
Un grup de cadre didactice suplinitoare calificate i-au solicitat ministerului Educației organizarea unei dezbateri oficiale privind Concursul de titularizare din învățământul preuniversitar. Printr-o petiție lansată pe platforma Declic în februarie 2025, semnată de 1.460 de persoane la momentul redactării articolului, profesorii atrag atenția asupra obligației de a susține anual examenul pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate, în ciuda faptului că obțin note peste 7 și dețin definitivatul.
La începutul lunii februarie, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că printre politicile educaționale pe care ar urma să le anunțe în iunie 2025 va fi și regândirea titularizării, adică a concursului național de ocupare a posturilor de profesori. El a criticat actualul proces, în care „oameni buni care dau examene peste examene nu reușesc să ajungă” la contract pe perioadă nedeterminată, fiind nevoiți să repete concursul din cauza lipsei de posturi.
Reacția oficialului a venit după ce pe 24 ianuarie 2025 un grup de profesori suplinitori i-a transmis o scrisoare deschisă în care își exprimă nemulțumirile legate de organizarea actuală a examenului de titularizare. În scrisoare, document obținut de Edupedu.ro, aceștia semnalează că, anual, zeci de mii de suplinitori sunt obligați să susțină acest concurs, indiferent de rezultatele obținute anterior, ceea ce contribuie la instabilitate profesională și afectează calitatea actului educațional.
10 comments
Ce bine ar fi dacă ar avea cine să ocupe posturile celor de peste 60 de ani, la nivelul de implicare și performanță al acestora! Din păcate…
La fizica și chimie nu mai găsești profesori tineri. Se lucrează cu cei care au depășit vârsta de pensionare și cu pensionari.Poate la alte discipline sa fie nevoie să iasă la pensie profesoarele care au împlinit 63 de ani și profesorii care au împlinit 65 de ani.
Pai chimia și fizica trebuie desființate că nu se fac nici in alte tari.
Alea doar la licee de profil ar mai trebui, in rest nu e cazul
Aruncăm tot ce mai rămăsese bun și înlocuim cu nimic.
Zic că mai degrabă trebuie aruncat ministrul, cea mai mare dezamăgire de la ultimul ministru încoace.
Ce era bun, doamna? De douazeci de ani sustin examenul de asa zisa titularizare, am note peste noua si nu sunt posturi.
D-nă, d-le… hai să spunem că era un post la d-ta acasă, peste drum, ca să nu faci naveta. Eventual la un colegiu național, să vină la oră doar elevi care chiar pot învăța. Hai să spunem că-l luai d-ta, cu notă mare.
Și apoi venea ministrul educației și spunea că e nevoie ca primarul sau consiliul local să organizeze concursul direct pe post, că așa e frumos și bine. Și că toată lumea dă din nou concurs, se eliberează absolut toate posturile (eventual la fiecare patru ani, o dată cu alegerile locale).
Dacă n-ai PCR în spate, mai luai d-ta postul acela? Acolo e buba.
Mai trimiteti la pensie din cei peste 60 de ani, mai verificati si sancționați magariile facute de directori si inspectori, mai uitati-va si la cate cadre didactice ies anual pe banda rulanta ca doar nu se infiinteaza anual tot atatea posturi cati absolventi sunt in fiecare judet..sunt mai multe variabile in loc sa ne aruncam asupra unui amarat de examen, singurul corect din tot invatamantul.
cel putin 100.000 cotizanti la sindicat la o suma de cel putin 50lei fiecare ( stiti foarte bine ca este mai mult ) inseamna cel putin UN MILION DE EURO, lunar.
LUNAR !!!!!!!!!! Fratilor, un milion de euro lunar primesc sindicatele si noi primim praful de pe toba. Sunt in continuare mirata, socata. Cum de toata lumea tace si nimeni nu ii trage la raspundere? Ce fac ei pentru noi de un milion de euro pe luna ?????? Am 2 copii si duc grija zilei de maine ca NU EXISTA LUNA IN CARE SA NU MA IMPRUMUT IN STANGA SI IN DREAPTA. SA VA FIE RUSINE
La cum fac noile planuri cadru nici loc de munca nu veți mai avea dar ministerul ar trebui sa își asume și sa dea salariul pe cel puțin un an pentru fiecare profesor rămas fără loc de muncă.
Liceele tehnologice au devenit refugiul celor din universitar care rămân fără locuri de munca pentru ca rămân fără studenți și trebuie sa scoată romana,limbi străine etc.Deja sunt babalai din universitar care nu au nici definitivatul dar acum își iau și definitivat ca să prindă un post la licee tehnologice.Si tot ce vedeți ca apare acum face parte dintr-o schema mai mare decât se vede la prima vedere.Vor sa rămână doar ei cu ai lor.
Dar dv ce ați făcut la sindicat (în unitatea unde lucrați)? NIMIC DE ZECI DE ANI! De aceea este, ce este! 95% dintre unitățile școlare au făcut EXACT ce ați făcut dv! Asta e!