Decizie în premieră dată de o instanță din România: notele acordate în etapa de Contestații de la Bacalaureat nu pot fi mai mici decât notele obținute inițial și contestate de absolvenții de liceu, a hotărât Curtea de Apel Oradea. Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru a susținut în instanță că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”, relatează publicația Bihor Online. În consecință, un tânăr din Oradea a obținut la Curtea de Apel, în primă instanță, decizia ca nota la proba de Matematică a examenului de Bacalaureat din 2023 să fie nota pe care o primise inițial, de peste 9, și nu punctajul de la Contestație, în urma căreia nota la Matematică îi fusese scăzută la 8,15.
- După ce la Contestație tânărul a primit o notă mai mică la Matematică, acesta a dat în judecată Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, conform Bihor Online.
- Hotărârea Curții de Apel Oradea este din 23 aprilie 2024 și nu este definitivă.
Instanța a decis și modificarea regulilor organizării Bacalaureatului, astfel încât absolvenții de liceu care se prezintă la examen să nu mai completeze declarația tip în care le este adus la cunoștință faptul că după Contestații notele pot scădea.
Ce a decis Curtea de Apel Oradea:
- A obligat Comisia Națională de Bacalaureat și pe cea din Centrul Regional de Contestații Maramureș să-i acorde reclamantului nota obținută înaintea contestației.
- Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost obligat să-i elibereze reclamantului o nouă diplomă care să cuprindă rezultatul obținut înainte de contestație, potrivit sursei citate.
- A anulat în parte dispozițiile art.12 alin.1, 3 și 4 și ale art.13 din Ordinul nr. 5242/2022 privind desfășurarea Bacalaureatului emis de Ministerul Educației, sub aspectul posibilității scăderii notei acordate inițial ca urmare a soluționării contestației.
Ce prevăd dispozițiile art.12 alin.1, 3 și 4 și ale art.13 din Ordinul nr. 5242/2022 privind desfășurarea Bacalaureatului emis de Ministerul Educației:
Aceleași prevederi privind notele primite de candidați în urma contestațiilor la Bacalaureat se regăsesc și în ordinul nr. 6.156/2023, privind organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat 2024:
Tânărul a contestat și prevederea din ordinul nr. 5242/2022 referitoare la obligația candidaților care cer reevaluarea lucrărilor să depună o declarație tipizată prin care iau la cunoștință că ar putea primi o notă mai mică sau mai mare.
Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru, care l-a reprezentat pe tânăr în instanță, a arătat, printre altele, că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”.
Condiționarea formulării contestației de semnarea unei declarații-tip este impusă discreționar, consideră avocatul Mirel Alexandru. Acesta atrage atenția că asumarea de către candidați a riscului unei note mai mici este o obligație ilegală și încalcă principiul potrivit căruia apelantului nu i se poate crea o situație mai grea în propria cale de atac, conform bihon.ro.
O hotărâre ce poate deveni precedent
Hotărârea Curții de Apel Oradea a fost deja atacată cu recurs de Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Astfel, procesul se va muta la Înalta Curte de Casație, iar dacă sentința de la Oradea va rămâne definitivă, va putea fi invocată ca precedent și în alte cazuri de acest tip”, conform sursei citate.
Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
19 comments
Mie mi se pare o idee buna.
Am vazut la olimpiade/concursuri tot felul de corecturi la matematica, unele chiar idioate, depinde cat de destupat la minte e profesorul corector. De exemplu, daca nu pici pe solutia din barem nu ti se acorda niciun punct pe rezolvare, sau unii dau 1 punct pentru ca ai ajuns la acelasi rezultat cu baremul… iar cei mai multi nu puncteaza o solutie alternativa partiala pentru ca nu e in barem calea respectiva.
Profesorul ala care a dat nota mai mare a vazut ceva acolo… ca doar nu a umflat nota aiurea… Si apoi daca greseste un profesor la corectarea lucrarii de ce n-ar gresi si ala de la contestatie?
Micșorarea notei după contestație este ilegala,fapt confirmat de avocatul poporului încă de acum câțiva ani.Se tot afirma în mediul judecătoresc ilegalitatea micșorării notei,dar trebuie sa se câștige procese și să se cheltuie bani .Contestația nu este măsura punitiva,nota rămâne la fel daca nu este mărită.
confunzi examenele madam. Mai vezi la ce se refera avocatul lu’ poporu’, ca nu zice de BAC si Evaluare Națională. Citeste tot, pana la capat, ca d’asta gresitit si dați rateuri la examene. Cititi jumatate si restul interpretati voi dupa bunul plac.
Cam așa ceva. Dacă nota mai mică, în urmă contestației, nu este legală, de ce ar fi nota mai mare?!
Justitia sa vada de hoti, talhari, violatori, delapidatori, corupti, etc. si sa lase in pace domenii unde lucrurile sunt clare , clarificate si cu un istoric care s-a perpetuat de ani de zile, bun sau rau pt candidat.
acele prevederi se aplica in cazul infractiunilor ( sa nu te autoincriminezi) deci bacul….
Bac-ul nu este obligatoriu in Romania, statul iti faciliteaza gratuitatea invatamantului, iar inscrirea la examene este voluntara, si apriori accepti conditiilie date ( bune sau nu)
metodologia de a pastra nota finala are intradevar si scopul de a descuraja contestatiile
( oricum sunt prea multe)
jurnalistii deasemenea spun adesea ca notele de la corectura sunt gresite si ca doar 5% din note raman la fel ( pentru mine si asta e prea mult), caci sunt majoritatea sau toate cu iteme subiectivi (??), asa ca o toleranta de 0,5 puncte e ok (peste 98% din lucrari s-au incadrat aici)
o modalitate discutabila este sa aplicam teste grila ca in alte tari-itemi obiectivi, dar si aici sunt multe de comentat
Universitatile sa acorde o mai mica atentie acestor evaluari si sa presteze examenele lor ( cu pericolul deasemena unor procese in instante)
Se cheama contestatie, nu marire. Asa ca nu e neaparat sa ti se mareasca. Nota este reanalizata, reevaluata. Unde scrie ca primul corector nu poate sa fi gresit cu o nota prea mare? De-acuma toata lumea contesta, pentru ca nu au de pierdut. Si vor trebui angrenati evaluatori dubland practic evaluarea examenului in plin concediu. Deci inca o data, iar acelasi numar mare de evaluatori.. Eu zic sa le dam direct note mari sa fie multumiti.
Examenele de mărire, de fapt tot recorectură sunt. Am avut colegi de facultate care au luat note mai mici la “mărire”. Reevaluarea o ia de la 0, nu de la nota inițială în sus. Sau mă rog, de la 1 din oficiu..
ce facultate de carnati ai facut?
Nu știu să fie facultăți de cârnați…. Acolo ați învățat dumneavoastră? Ce anume se învață la o facultate de cârnați? Cum să faci cârnați? Cum să devii cârnat? cum să evaluezi? Să mănânci? Ce?
Oricum, facultatea am terminat-o în Universitatea București, care funcționa integral după același regulament în ceea ce privește reexaminarea. În anul 2000. Nu știu ce o mai fi acum.
Dacă va fi așa, hai să li se dea tuturor nota 10 la contestații! Dacă nu le-o dau evaluatorii, le-o vor da alte instituții. De ce este musai ca nota de după contestații să crească și de ce nota cea mai mare ar fi nota corectă?
Probabil că nu ați înțeles foarte bine și nici nu ați verificat.
S-a cerut ca după recorectare nota să nu scadă, nicidecum să crească.
Motivare: un principiu de drept – Non reformatio in pejus – adică unei persoane nu i se poate agrava situația în propria cale de atac.
Foarte interesant acest principiu de drept! Obligarea semnării acelei declarații la contestare era oricum o încercare leșinată, ultimă de șantaj asupra părinților. Iar Ministerul crede că prin Ordine face treabă.
Foarte corect sa batjociresti un copil cu scadere la maxim o nota este o mare bătaie de joc, ori ii lași acea nota ori o mărești dar este inadmisibil ce se face!!!!!
Ce drăguț! Adică singura corectură corectă este cea în favoarea elevului! Propun să nu ne mai cheme deloc în comisii pe caniculă, să le dea la toți 10 și gata.
Chiar sper să se conteste această decizie….
Contestarea notei nu este o cale de atac in sens juridic, ca sa se aplice principiul invocat.
Este doar un pas procedural in legatura cu un examen.
Înseamnă că se creează un precedent pentru toate materiile și toate examenele?Interesant….
In România NU există precedentul că obligație pt alte decizii ulterioare ale altor instanțe.
Nici măcar pe aceași speță.
Poate contestatarul avea ceva legături cu sistemul juridic sau judecatorul vreo sechelă de la vreo notă contestată în tinerețe.
Nu există precedent ca obligați pentru decizii ulterioare, dar există ca moivație de a porni un proces. Dacă știi că alții au câștigat în justiție, de ce să nu încerci și tu? Dacă mami și tati își permit?
Și mai există și ca motiv de presiune din partea unor asociații de părinți elevi, etc. Cum s-a ajuns să se accepte orice contestație drept finală, și la diferențe de sub 0,5 puncte.
Deci dacă această decizie rămâne necontestată este posibil ca, în scurt timp, să se modifice legislația, astfel încât doar nota mai mare să fie definitivă, ceea ce ar duce la dublarea tuturor corecturilor (că prost ai fi să nu contești dacă nu poți pierde punctaj ci doar câștiga) și la o pierdere enormă de timp și bani.