BREAKING Cluburile sportive școlare și palatele copiilor vor trece de la Ministerul Educației la primării, potrivit unui proiect anunțat de Sorin Cîmpeanu: „Cel puțin 10 ani nu își vor schimba destinația”

5.699 de vizualizări
Foto: Baza Cireșarii
Cluburile sportive școlare și palatele Copiilor vor trece din administrarea Ministerului Educației, în administrarea primăriilor și consiliilor locale, potrivit unui anunț făcut de ministrul Educației, care a prezentat drept o „descentralizare” această inițiativă. Anunțul a fost făcut la DCNews. Ministrul a dat exemplu Baza Sportivă Cireșarii, din Sectorul 1, în care a implicat universitatea al cărei rector suspendat este, în igienizarea și curățarea terenului.
  • Baza Sportivă Cireșarii este “sediul Clubului Copiilor Sector 1, unitate de învățământ pentru activități educative. Anul trecut, potrivit unor imagini prezentate de Edupedu.ro, Clubul apărea acoperit de bălării și în mare măsură abandonat.
  • Tot atunci, în august anul trecut, Sorin Cîmpeanu anunța că va elabora un proiect de acord pentru a colabora cu Primăria Sectorului 1 în vederea modernizării spațiului și că va lua măsuri pentru reabilitarea lui.
  • Înca din 2016, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre prin care cerea Guvernului trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Bucureşti şi administrarea CGMB a Bazei Sportive Cireşarii.
  • Sorin Cîmpeanu este vicepreședinte PNL Sector 1.

Ministrul Cîmpeanu a spus marți, 17 mai, că ministerul nu a reușit să aibă grijă de baza sportivă Cireșarii: „Aș vrea să vă spun un lucru, în premieră. Am luat decizia de a prezenta guvernului un exemplu de descentralizare. Mai exact, toate palatele copiilor, toate cluburile școlare, Clubul Cireșarilor de exemplu și toate cluburile administrative școlare, să treacă din administrarea centralizată a Ministerului Educației, pentru că s-a dovedit că nu putem gestiona eficient aceste entități pe întreg teritoriul, către autoritățile locale.”

În luna august anul trecut, mai mulți studenți voluntari și profesori, plus personal administrativ de la Universitatea de Agronomie, la care Sorin Cîmpeanu este rector suspendat pe perioada exercitării mandatului de ministru, au curățat baza Sportivă Cireșarii.

„Aș vrea să vă spun că sunt foarte mândru, există o universitate- USAMV București- care s-a implicat pro bono în baza Cireșarii și dincolo de amenajările peisagere, au făcut un teren de fotbal cu gazon natural care trebuie irigat pentru a fi întreținut, dincolo de sistemul de drenaj. Ca să fie irigat au avut nevoie de foraje de apă. Tot USAMV București a făcut foraje de apă, deci a făcut foarte multe investiții pro bono. Ministerul Educației a susținut prin CNI construcția unor terenuri de sport și sunt foarte legat de această bază,” spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

El e precizat că își dorește ca prin lege să nu poată fi modificată destinația timp de 10 ani, iar oamenii să poată vizita cluburile sportive.

“Insist ca înainte de a fi înmânată autorităților locale să fie deschisă publicului din zonă, într-o manieră controlată, între anumite ore, astfel încât să nu impieteze asupra activităților copiilor, dar să poate beneficia și locuitorii. Având în vedere anumite interese de altă natură decât cea educațională, imperativ, prin lege, nu se va putea schimba destinația vreme de 10 ani. Cel puțin 10 ani, aceste cluburi sportive școlare vor trebui să își păstreze obiectul de activitate. Eu aș pune mai mult de 10 ani, dar legislația din România, din câte am înțeles, nu ne permite să impunem,” a mai spus ministrul.

Informații de context

Baza Sportivă Cireșarii este “sediul Clubului Copiilor Sector 1, unitate de învățământ pentru activități educative, coordonate educațional şi administrativ la nivel național de către minister, iar la nivel local de către inspectoratele școlare. În cadrul Clubului Copiilor se desfășoară activități instructiv-educative specifice, prin care se aprofundează și se diversifică cunoștințe, se formează, se dezvoltă și se exersează competențe potrivit vocației și opțiunii copiilor și se valorifică timpul liber al copiilor prin implicarea lor în proiecte educative”.

Potrivit ministrului Educației, “Deși baza materială este departe de ceea ce ar trebui să fie/va trebui să fie, la activitățile Clubului Copiilor Sector 1, în anul școlar 2020 – 2021 erau înscriși aproximativ 2.000 de copii (18 cercuri)”, spunea Sorin Cîmpeanu anul trecut.  

Pe 8 iulie 2021, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand reclama că “PSD și afaceriști apropiați de Liviu Dragnea vor să pună mâna pe Baza Cireșarii!”, spațiu aflat “într-o fază avansată de degradare”. Ea spunea că mai mulți primari de la Sectorul 1 au încercat să preia de la minister administrarea parcului, dar “toți s-au izbit de ceva. Se numește PSD”, partid pe care îl acuză că “a reușit să ţină închisă această importantă bază sportivă a Capitalei zeci de ani în loc să fie reabilitată de către Primăria Sectorului 1 şi redată circuitului sportiv”.

O lună mai târziu, Sorin Cîmpeanu anunța:

  • Ministerul Educației va elabora un proiect de Acord de parteneriat prin care va fi reglementată colaborarea cu Primăria Sectorului 1 pentru modernizarea bazei și „aducerea în secolul XXI”, păstrând obiectul principal de activitate (activități extrașcolare) și adăugând o componentă recreativă pentru comunitatea locală/locuitorii Sectorului 1. Obiectivele se vor realiza prin susținere comună, financiară și logistică – Ministerul Educației și Primăria Sectorului 1.” 
  • “Ministerul Educației va iniția în cel mai scurt timp un proiect prin care se va realiza, pentru început, igienizarea capitală a spațiului în suprafață de peste 31.000 mp, prin toaletarea arborilor și îndepărtarea deșeurilor vegetale și de altă natură. (…)” 
  • “Ministerul Educației va asigura finanțarea, prin Compania Națională de Investiții (C.N.I.-S.A.), în vederea realizării unui teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, clădire pentru vestiare, alei pietonale, spații verzi.” 
  • “Ministerul Educației va iniția parteneriate cu mediul universitar specializat, în vederea organizării unui concurs de proiecte de amenajare peisagistică a spațiului.” 
  • “Ministerul Educației, prin ISMB, va aloca și finanța un număr de posturi adecvat importanței obiectului menționat.” 
  • “Ministerul Educației va demara și susține programe de voluntariat pentru amenajarea spațiului.” 

De atunci însă nu s-a mai discutat în spațiul public despre acest proiect.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Postlicealele Ministerului de Interne

Proiectele de planuri-cadru pentru liceu, apreciate de Federația părinților, Consiliul elevilor și Coaliția pentru Educație. Aceasta din urmă susține că regăsește propuneri ale sale în document / Nicio critică la adresa proiectelor discutate public, de care Ministerul Educației s-a lepădat

Proiectele de planuri cadru pentru liceu, despre care Edupedu.ro a scris în ultimele două săptămâni, sunt apreciate, ca “variantă de lucru”, de Consiliul Național al Elevilor și de Federația Națională…
Vezi articolul

“Burse pentru elevii de 7 şi 8, soluţia Buzăului pentru educaţie” – proiect de campanie lansat de PSD: Dacă până acum au fost premiaţi elevii care fac excelenţă, purtând şi riscul de a deveni fideli ţărilor de adopţie, primarul municipiului Buzău aduce în atenţie elevul de nivel mediu

Un material electoral editat de echipa de campanie a PSD Buzău anunţă că, de anul viitor, în municipiul reşedinţă de judeţ ar putea primi burse de studiu şi elevii cu…
Vezi articolul