BREAKING Cele mai bune universități din România în 2024: Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, UMF „Carol Davila” și Politehnica București  – Metaranking universitar / Clasamentul a fost publicat cu discreție totală pe un site al UBB / Rectorul David spune că ia în calcul întreruperea metarankingului, după 10 ani de funcționare

1.077 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Universitatea Babeș-Bplyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București conduc cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în ultimul an. Top 5 al Metarankingului universitar, realizat independent de un grup de experți de la mai multe universități, este completat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea Politehnica București și Universitatea „Transilvania” din Brașov. Aceasta ar putea fi una dintre ultimele ediții ale instrumentului de evaluare a universităților, după cum lasă de înțeles rectorul UBB, Daniel David.

Clasamentul, datat octombrie 2024, a fost publicat, fără niciun fel de promovare, pe un site al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, siteul Centrului Qualitas al acestei instituții, sub egida căruia a fost realizat, din 2022, metarankingul independent pe care universitățile îl stabilesc începând din 2016. Metarankingul este publicat separat de cel pe care, tot în fiecare an, dar în primăvară, îl publică Ministerul Educației, ca reper pentru finanțarea cercetării în universități.

  • Daniel David, rectorul UBB, a explicat pentru Edupedu.ro de ce nu a fost promovat metarankingul și a precizat că va fi analizată opțiunea sistării lui, după un deceniu de când a fost lansat – detalii mai jos.

În anii anteriori, rezultatul analizei independente a performanțelor universităților românești în rankingurile internaționale a fost promovat separat de instituții sau, până în 2022, de Asociația Ad Astra a cercetătorilor români, sub egida căruia a fost realizat metarankingul în primii ani. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă au existat unele întârzieri, cum s-a întâmplat anul trecut, când clasamentul a fost amânat din cauza întârzierii rezultatelor unuia dintre rankingurile internaționale luate în considerare. Anul acesta, pe 21 noiembrie nu fusese încă anunțat oficial și promovat ultimul clasament de tip Metaranking, deși este datat octombrie 2024 și publicat într-o rubrică a site-ului Qualitas.

Lista celor 33 de universități incluse în Metarankingul universitar 2024

Metarankingul universitar 2024 – top 10 este completat de Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din Oradea.

Metarankingul Universitar 2024 – punctaj – poziția obținută pe baza punctajului:

  1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – 22 – 1
  2. Universitatea din București – 21 – 2
  3. UMF „Carol Davila” București – 19 – 3
  4. Universitatea Politehnica București – 18 – 4
  5. Universitatea „Transilvania” din Brașov – 16 – 5
  6. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 15 – 6
  7. UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca – 15 – 6
  8. Academia de Studii Economice din București – 12 – 7
  9. Universitatea de Vest din Timișoara – 11 – 8
  10. Universitatea din Oradea – 10 – 9
  11. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 9 – 10
  12. Universitatea Politehnica Timișoara – 9 – 10 
  13. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași – 8 – 11
  14. UMF „Grigore T. Popa” din Iași – 8 – 11
  15. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați – 7 – 12
  16. USAMV Cluj-Napoca – 7 – 12
  17. Universitatea din Craiova – 6 – 13
  18. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 6 – 13
  19. UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș – 6 – 13
  20. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 5 – 14
  21. UMF „Victor Babeș” Timișoara – 5 – 14
  22. UMF Craiova – 5 – 14
  23. Universitatea „Ovidius” din Constanța – 4 – 15
  24. USAMV București – 3 – 16
  25. Universitatea „Titu Maiorescu” din București – 3 – 16
  26. Universitatea „Valahia” Târgoviște – 2 – 17
  27. Universitatea din Pitești – 2 – 17
  28. Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara – 2 – 17
  29. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – 1 – 18
  30. Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești – 1 – 18
  31. .Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din București – 1 – 18
  32. Universitatea Maghiară „Sapientia” din Transilvania – 1 – 18
  33. Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași – 1 – 18

Clasamentul de anul acesta include cu trei universități mai mult decât anul anterior (intră Universitatea „Regele Mihai I” din Timișoara, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea „Ion Ionescu de la Brad” din Iași).

  • Top 4 rămâne același ca anul trecut, cu excepția faptului că UMF Carol Davila și Politehnica București nu mai au același punctaj, ci se diferențiază la un punct.
  • Universitățile Transilvania și Al.I. Cuza urcă fiecare câte un loc, iar „Iuliu UMF Hațieganu coboară de pe locul 5 pe locul 7.
  • ASE București urcă două locuri până pe poziția 8. Iar Universitatea din Oradea face un salt de câteva locuri, de pe 14 pe 10.
Daniel David, UBB: „Vom analiza continuarea sau necontinuarea lui în viitor”

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a confirmat că metarankingul nu a fost promovat în mod aparte și că universitățile au fost informate de anul trecut că, pe viitor, acest clasament va putea fi accesat doar pe site-ul menționat.

Potrivit lui Daniel David, „am anunțat de anul trecut că nu vom mai populariza larg metarankingul universitar (alături de rankinguri), ca urmare a angajamentului nostru pentru CoARA (n.red. – The Coalition for Advancing Research Assessment), dar că acesta poate fi analizat pe siteul Centrului Qualutas-UBB, putând fi relevant, dacă înțelegem și limitele rankingurilor universitare. Probabil că după un deceniu de funcționare, vom analiza și continuarea sau necontinuarea lui in viitor, în funcție de constrângerile CoARA”, anume folosirea acestor clasamente ca instrumente „infailibile” de evaluare a universităților.

  • „Cred că timp de aproape un deceniu acesta și-a îndeplinit bine funcția pentru stimularea universităților într-un context academic național, racordat astfel la cel internațional, dar trebuie să trecem la noi etape și noi mecanisme, așa cum se întamplă in lume”, a spus Daniel David

Metarankingul se bazează pe următoarele rankinguri internaționale:

  1. Academic Ranking of World Universities/ARWU (educație și cercetare); 
  2. Center for World University Rankings/CWUR (educație și cercetare); 
  3. Leiden Ranking/CWTS (cercetare); 
  4. Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities/NTU (cercetare); 
  5. QS – Top Universities Ranking/QS (educație și cercetare); 
  6. Scimago Institutions Ranking/Scimago (dominant cercetare); 
  7. Times Higher Education – World University Rankings/THE – Times (educație și cercetare); 
  8. University Ranking by Academic Performance/URAP (cercetare); 
  9. Best Global Universities Rankings/U.S. News (cercetare)
DOCUMENT Descarcă de aici, în format .PDF, Metarankingul Universitar 2024 (sursa):

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Clasamentele universităților sunt afectate de probleme și „va trebui să ne gândim foarte serios în viitor ce facem” cu ele / „Legislația românească nu este gândită pentru universități world class” – rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, în prezentarea programului său pentru următorul mandat
ULTIMA ORĂ Cele mai bune universități din România în 2023: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, UMF Carol Davila și Politehnica București – Metarankingul universitar 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună, solicitată Ligiei Deca, printr-un memoriu, de reprezentanții studenților doctoranzi din Consorțiul Universitaria

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună este solicitată ministrului Educației, printr-un memoriu, de către reprezentanții doctoranzilor din Consorțiul Universitaria, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

BREAKING Academia Română propune Guvernului reorganizarea institutelor de cercetare din subordine. 20 de institute rămân fără personalitate juridică. Ioan Aurel Pop: Academia are 70 de institute și centre și am vrea să rămânem 50 / Semnal de alarmă cu privire la salariile cercetătorilor: Nu sunt sigur că vom primi rectificarea cu banii pe ultimele luni ale anului

Academia Română a decis reorganizarea institutelor de cercetare din subordinea sa, în urma căreia 20 de institute din țară din totalul de 70 ale Academiei își vor pierde structura administrativă…
Vezi articolul

Codul-cadru de etică universitară, care diluează autoritatea de control în cazul abaterilor în domeniu, a fost adoptat / Guvernul trimite la Parlament și proiectul de Lege ce redefinește rolul Consiliului Național de Etică, for care își păstrează un rol incert în mediul universitar

Executivul a adoptat, joi, noul Cod-cadru de etică și deontologie universitară, ce detaliază prevederile noii Legi a învățământului superior în acest domeniu, document care, după cum Edupedu.ro a semnalat la…
Vezi articolul

Regulile de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare din Universități, aprobate de Guvern / Pentru funcția de asistent universitar nu mai este obligatorie diploma de doctorat, este suficientă înmatricularea la un program de doctorat

Metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern la finalul anului 2023. Pentru funcția de asistent universitar…
Vezi articolul

Premierul Cîțu, despre tăierile de la Educație: Îmi place cum scoateți câte-un capitol din PNRR și vă uitați la el. Sumele au fost reduse în funcție de feedback-ul primit de la Comisie / Vicepremierul Barna: Comisia Europeană a apreciat partea de educație suficient de bine închegată încât să se regăsească în forma finală a programului

Premierul Florin Cîțu a comentat astăzi tăierile din capitolul Educație din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) spunând presei, la conferința de presă după ședința de Guvern: „Îmi…
Vezi articolul