BREAKING Câte o notă la purtare în fiecare modul, pentru fiecare elev – modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024 – proiect

21.435 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
La finalul fiecărui interval de cursuri din structura anului școlar, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, scrie în propunerea de ROFUIP 2024 pusă în consultare de Ministerul Educației. ROFUIP, adică Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar este setul de reguli pe care trebuie să le respecte fiecare școală, creșă, grădiniță sau liceu, de aceea conținutul său este foarte important și modificările au un impact semnificativ, fiind resimțite în întreg sistemul de învățământ.

Ministerul Educației susține într-un comunicat de presă care însoțește documentul că aceasta prevedere ar fi o „integrare a feedbackului primit în discuțiile cu directorii”.

„Introducerea prevederii conform căreia, la finalul fiecărui interval de cursuri/modul de învățare, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, prin care sunt evaluate comportamentul elevului, precum și respectarea de către acesta a reglementărilor adoptate de unitatea de învățământ.

Media la purtare rezultată la finalul anului școlar ca medie a notelor acordate pentru fiecare interval de învățare se diminuează în mod corespunzător, în cazul elevilor care au înregistrat un număr de absențe nemotivate, conform prevederilor în vigoare”, precizează Ministerul Educației.

Alte schimbări notabile:

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectele supuse consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail consultari.publice@edu.gov.ro. Asta înseamnă că termenul limită este sâmbătă, 22 iunie.

Documentul propus are 84 de pagini și ar fi trebuit să intre în vigoare pe 2 mai 2024, în urmă cu o lună și 10 zile, conform calendarului aprobat de ministra Ligia Deca, care și-a încălcat astfel propriul ordin de ministru, după cum am semnalat de mai multe ori.

Articol în curs de actualizare


12 comments
  1. Chiar nu vede nimeni contradicția între scăderea notei la purtare la 40 de absențe cu 1 punct și media anuala ca rezultat al mediilor pe fiecare modul? Dacă la 40 de absențe scădem 1 punct la purtare, în modulul respectiv copilul va avea media 9. Face câte 40 de absențe în fiecare modul, deci va totaliza 200 de absențe. Acestea ii vor “asigura” nota 5 la purtare, deci va rămâne repetent. Atunci cum justificam media 9 pe fiecare modul cu media 5 anuala? Aritmetica și carnea de porc sunt grele…

  2. Cum adică “sala de detentie”? Scoala nu e închisoare. Nu arestam copiii ca sunt agasati și plictisiți de conținuturile sterile ale unor materii, neracordate la realitatea pe care o trăiesc. Ar trebui revăzute aceste conținuturi, puse în acord cu interesele copiilor și livrate astfel încât sa devina puncte de plecare pentru efortul academic personal al fiecăruia. Dar nu, noi le creăm o sala de detenție ca deranjează ora. Ce sa facă bietul om, gardianul zic, dacă se aduna în sala respectiva vreo 15 turbulenti din aceștia în același timp? Sa cheme “mascatii”? Ca sa intelegem: eu nu pot să stăpânesc un elev obraznic, dar altul trebuie sa gestioneze o sala plina cu aceștia? De rasul-plansul…

  3. Cei din minister trebuie sa arate ca muncesc și nu își iau degeaba salariile babane !
    Nu, de la firul ierbii se vede altfel. Sunteți o gloata de funcționari cocoțați pe spatele nostru, al celor care muncim.si veniți an de an cu idei tâmpite, sarcini noi scoasedin puțul gândirii…
    Nu aduceți nimic bun, doar stres și lucruri multe, proaste, cu totul inutile.

  4. O idee bună cu sala de detenție,doar că din momentul in care elevul ar ajunge aici,să fie preluat nu de un cadru didactic care sa ii de-a fise de lucru,ci chiar de reprezentanți ai poliției care sa lucreze cu elevii chiar și flotări sau altele .

  5. Adica introducerea sistemului chinezesc de scor social.Voi nu aveti closete in toate unitatile de invatamant. Un sistem putred si imbecil de invechit, dar cu un chef nebun de revenit la acelasi comunism pe care l am urat.Astia cu indeile curcubeu si globaliste , duceti va tata , in Coreea de Nord sau China si lasati ne copiii ”needucati”

    1. Disciplina și educația nu are legătură cu ,,….”. ! Per unii părinți ii deranjează care și – au scăpat odraslele de sub control, in loc să facă echipă cu școala.

  6. E clar .
    In Minister nu mai e niciunul sănătos la minte.
    Sau dacă mai e nu il mai asculta nimeni.

    Nu tot ei au dat prin OM ca nota la purtare poate reveni după 8 săptămâni după scadere dacă elevul manifestă îndreptare ?

    Niciun modul nu durează 8 săptămâni.
    Ce faci anulezi nota in modulul următor?

    Ați făcut praf învățământul.

    NB
    Oserv că ușor, ușor modulele se transformă de fapt in trimestre cu câte o notă obligatoriu.

    Ce a început ca o segmentare temporală a anului școlar in 5 bucăți se transformă in 5 trimestre.

    Nicio țară, dar niciuna (nici măcar cele bananiere) nu are așa ceva.

    La noi s-a răsturnat căruța cu proștii planetei.

    Propunerea asta pare exact ca cea de anul trecut cu burse pt orice notă.
    Noi strigam ca nu e bine, ca vor fi probleme, ei nimic, ca ce știm noi.

    Era o propunere a sindicatelor cu legarea notei la purtare de admiterea la facultate dar acolo se pare ca sunt alte interese pt ,cooperativa de studenți la hectar “

    1. Trimestrele nu erau bune că erau comuniste, semestrele n-au fost bune că naiba știe de ce, modulele nu sunt bune că nu convin nimănui….

      Zic să nu mai fie școală deloc. Și așa e deturnată misiunea principală a școlii cu tot felul de petarde idioate care numai cu școala n-au treabă. Hai să dărâmăm șandramaua și să-și educe fiecare copiii acasă.

      Că și ăia din Evul Mediu făceau la fel și n-a murit nimeni. /s

      1. Semestrele nu au fost bune că așa a vrut ministerul.

        Nimeni din școli nu a cerut desființarea semestrelor (care oricum sunt utilizate si in universitar fix pe același format)

        Nu confundați politrucii si ideile lor cu ce solicită profesioniștii din sistemul de educație.

  7. Doamne ajuta! Ceva bun, ca au luat-o razna cu absentele pana la 20 pe final de an scolar …de alte prostii nu mai spun…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025” – sindicatele din poliție, după discuții cu ministrul Muncii

Noua lege a salarizării “va intra în vigoare cel mai devreme după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfârșitul anului 2024)”, potrivit Federației Naționale a…
Vezi articolul

Cu 8 lei vor lua mai mult profesorii asistenți la Evaluarea Națională și BAC 2023, față de anul trecut – document / 1 leu în plus pe lucrare, pentru profesorii corectori, în timp ce ministrul Educației anunță că „va lupta” pentru ca profesia de cadru didactic să fie respectată, inclusiv din punct de vedere financiar

Profesorii asistenți la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat 2023 o să primească cu 8 lei mai mult, comparativ cu anul trecut, potrivit ordinului de ministru nr. 4.143 din…
Vezi articolul

Exmatricularea elevilor, introdusă prin amendamente de PNL, PSD și Ministerul Educației în proiectul legii învățământului. Apar și sancțiuni noi, ca suspendarea temporară / Telefoanele să fie interzise în perioada cursurilor, cu excepția folosirii lor în scop didactic

Un capitol întreg de sancțiuni la adresa elevilor apare în documentul cu cele peste 1.000 de amendamente depuse la proiectele de legi ale Educației, aflat în dezbatere la Camera Deputaților,…
Vezi articolul