Casa Regală a României i-a suspendat distincția „Nihil Sine Deo” lui Sorin Cîmpeanu și i-a șters numele de pe lista celor care au primit decorația, de pe site-ul oficial al instituției, potrivit surselor Edupedu.ro. Acestea susțin că decorația este suspendată în acest moment, până la clarificarea situației, dacă verdictul de plagiat rămâne final, distincția urmând să fie retrasă definitiv. Fostul ministru primise decorația în 2018 „pentru întreaga activitate”. Informația a fost publicată pe surse și de site-ul r3media.ro. Retragerea numelui vine după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației în urma unui scandal de plagiat.
Reamintim că fostul ministru a recunoscut public că și-a trecut numele pe cursul universitar al profesorului său coordonator, după ce acesta s-a retras din activitate, însușindu-și documentul academic. Asta după ce Emilia Șercan a dezvăluit plagiatul într-o anchetă publicată în pressone.ro.
Sorin Cîmpeanu a primit decorația în 2018, când era prim-vicepreședinte al partidului Pro România și rector al USAMV București. Fostul ministru și-a trecut decorația în CV la rubrica „premii și distincții”:
Pe site-ul Casei Regale, numele lui Sorin Cîmpeanu nu mai apare, locul 99 unde figura acesta, fiind lăsat liber.
Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la 30 decembrie 2009, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Suveranul Casei Regale a României. Regulamentul său a fost modificat la 30 decembrie 2017, prin decret al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.
Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, cetăţeni români şi străini. În numărul de 200 se includ şi instituţiile sau organizaţiile distinse.