BREAKING Calendarul oficial al anului școlar 2023-2024, anunțat de Ministerul Educației: Școala începe pe 11 septembrie și se termină pe 21 iunie, vacanța de primăvară nu cuprinde Paștele

308.175 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației – edu.ro
Ministerul Educației a transmis azi pe Facebook că a aprobat modificările la calendarul anului școlar 2023-2024: școala va începe pe 11 septembrie și se va încheia pe 21 iunie pentru majoritatea elevilor (mai puțin pentru cei din ani terminali). Singura modificare față de varianta pusă în dezbatere publică pe 27 ianuarie este legată de faptul că Săptămâna Verde și Săptămâna Școala Altfel se pot derula de la începutul anului școlar până pe 26 aprilie, și nu 12 aprilie cum era inițial. UPDATE Vacanța de primăvară a dispărut și a devenit vacanță de Paște Ortodox.
  • Amintim: calendarul anului școlar 2023-2024 care a fost avizat de Ministerul Educației după o ședință cu partenerii de dialog social, marți, a fost transmis greșit, iar forma aprobată este de fapt cea din proiectul supus dezbaterii publice, anunță instituția.
  • UPDATE: Calendarul actualizat al structurii anului școlar poate fi găsit aici.

Anul școlar viitor, 2023-2024, va începe la 11 septembrie 2023 și se va încheia în data de 21 iunie 2024 și va avea tot 36 de săptămâni, potrivit calendarului aprobat marți în ședința Comisiei de Dialog Social (CDS). Avizul CDS este unul consultativ: urmează ca Ministerul să emită un ordin privind structura anului școlar 2023-2024, care să fie publicat în Monitorul Oficial.

Împărțirea pe module rămâne, potrivit proiectului, la fel și vacanța de schi din luna februarie, decisă de inspectoratele școlare județene (ISJ).

EduPedu.ro a scris încă de când structura anului școlar viitor era în dezbatere publică despre faptul că ea are o vacanță de primăvară care nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. – detalii aici

Anul școlar 2023 – 2024 se structurează, pe intervale (module) de cursuri și intervale de vacanță, astfel:

Cursuri – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.

Cursuri – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.

Cursuri – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

  • Vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Cursuri – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 12 aprilie 2024.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 13 aprilie 2024 până duminică, 21 aprilie 2024.

Cursuri – de luni, 22 aprilie 2024 până vineri, 21 iunie 2024.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

În forma actuală, proiectul mai prevede:

– Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ.

– Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Prin excepţie,

  • „pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
  • pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
  • pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la litera a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
  • pentru clasele din învăţământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare”.

Formula de calendar școlar agreată azi în cadrul CDS, adică cea inițial propusă de ministerul Educației, dar cu o extindere cu o săptămână pentru Săptămâna Școala Altfel / Săptămâna Verde.

Potrivit unei analize Edupedu.ro, această variantă a calendarului școlar ar menține România în topul țărilor cu cele mai puține zile de școală. Vor fi cu 7 zile de cursuri în plus față de actualul an școlar – detalii aici.

Informații de context

Pe 27 ianuarie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică calendarul anului școlar 2023-2024. Conform documentului, școala ar trebui să înceapă în data de 11 septembrie 2023, iar vacanța de vară să se decaleze cu o săptămână pentru majoritatea elevilor, în afară de cei din ani terminali, adică să înceapă pe 21 iunie 2024.

Timp de 10 zile calendaristice, structura a fost în dezbatere publică, timp în care mai multe organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL) au propus ca perioada sărbătorilor Pascale să corespundă unui interval de vacanță, adică în loc de cele două săptămâni din aprilie, vacanța să fie de pe 27 aprilie până pe 7 mai.

Propunerile au fost luate în considerare inițial, anunțase ministerul Educației, marți, dar apoi postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului a fost ștearsă și calendarul rectificat. Astfel, în noul calendar, practic nu a fost luată în considerare nicio propunere. – detalii aici

Citește și:
UPDATE Eroare la Ministerul Educației, care a publicat un calendar școlar greșit. Instituția anunță că de fapt calendarul anului școlar 2023-2024, aprobat și avizat oficial, este cel lansat în dezbatere publică, adică nu a luat în considerare nicio propunere
Calendarul anului școlar 2023-2024, anunțat greșit de Ministerul Educației – UPDATE
BREAKING Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației / Școala ar începe pe 11 septembrie, dar ar fi prelungită până pe 21 iunie, tot pe module și cu vacanță „mobilă” în februarie

20 comments
  1. Ce mizerie!
    Cum vacanță de primăvară fără Paște?!
    De când lumea și pământul vacanța de primăvară era despre Paște!

    1. Vacanta este vacanta, si nu sfarsit de saptamana, (sau “weekend”) stimati experti in colorat cutiute si calendare, adica nu sunt de acord sa se considera vacanta zilele de sambata-duminica a saptamanii in in derulare care a inceput cu cursuri, deoarece o saptamana tine de luni pana duminica, indiferent ca sunt cursuri sau este vacanta, iar daca saptamana incepe luni cu ore atunci se termina vineri cu ore si incepe sfarsitul de saptamana bine meritat, si de luni vacanta.

  2. Da, este o batjocură: vacanta de ski, plus doua săptămâni de vacanță in aprilie , in timp ce vacanta de Paste lipsește!
    Rușine!!

  3. Se pare că această fake ministra ” de magiun”, poate, este ATEU! Când în dileala ta , exagerată scoți, vacanță de Paște,e clar că ai o problema la mansardă!

    1. ATEU !…Si care este problema ? Eu sunt ateu si nu spun despre nimeni :este credincios !
      Este foarte bine sa avem un ministru ateu,un guvern secular,o tara in care sa nu vina preotul sa hotarasca curriculumul ,alegerile …

  4. Rușine! De când e școala românească, și ea fiind înființată tot de Biserică, nu s-a mai pomenit să meargă copiii la școală de Sfintele Paște, adică să nu aibă copiii vacanță de Paște, în loc să meargă copiii la Denii, la spovedit, ei să meargă la școală. Și așa mulți dintre copiii noștri au luat-o pe căi greșite, nici măcar să-i mai ajutăm nu suntem lăsați… Rușine! Rușine! Rușine!
    Treziți-vă români și nu vă lăsați în mâna celor care nu mai au nimic sfânt în ei: nici neam, nici țară, nici popor, nici credință și nici viitor. Sunt niște ființe moarte din punct de vede sufletesc, reci și inumane. Doamne nu ne lăsa…!

    1. Este liber în Vinerea mare, prima și a doua zi de Paști. Cu siguranta se va face punte cu 1 mai și vor avea copiii timp de mers și la biserică, dacă doresc. Nu mai exagerați!

  5. Poate vor sa dea vacanta de Paste doar celor care sarbatoresc Pastele Catolic si nu mai iau in considerare Pastele Crestin Ortodox?

  6. Sunt profesor, nu injur, nu vorbesc urat, dar, stimati cetateni, de data aceasta voi spune lucrurilor pe nume: S-a pisat ministerul cu bolta pe voi. Pe profesori, pe elevi, pe parinti, pe HORECA, pe tot. Da, sunt tot mai convins ca democratia din Romania e doar o dictatura mascata a lui Iohannis, un regim demn de Coreea de Nord. Asa va trebuie daca de 20 de ani va tot trebuie sa votati schimbarea. Schimbarea, iata ce va aduce bun.

  7. școală trebuie sa încapă pe 15 septembrie și sa se termine pe 15 iunie. Vacantele din octombrie și februarie nu își au rostul.

  8. Extraordinar, nu se poate fără vacanță de ski (toți copiii din România merg la ski!!) dar se poate fără vacanță de Paște! Rușine!

  9. Dezbaterea publică a fost ca de obicei în stilul comunist cu care Ministerul Educației ne-a obișnuit.
    Ei prezintă proiectul, ei il avizează, ei îl aprobă. Restul nu contează.

    Niciun amendament oricât de bine ar fi argumentat nu este luat în seamă.

    Ce să le explici ,,burtoșilor și politrucelor” din Minister ca în 20 iunie la et. 2 sau 3 al școlilor sunt 30 de grade în clase și randamentul școlar tinde spre zero, sau că împingerea EN si BAC in iulie cu 35-40 de grade în săli este chiar contraindicată.
    Pt. ei, din birourile cu aer condiționat, hrană caldă, cafea aromată, astea sunt doar ,,voci ale opoziției supărate pe succesul ,, România (ne)educată”

    P.S. De fapt ei nici măcar nu au vreo vină.
    Vina o poartă profesorii, părinții si profesorii la un loc care nu fac front comun și nu ,, matură ” această gașcă de impostori numită pompos Minister ( Ministru, secretar de stat, subsecretar de stat, director general – toți proptiți politic și preocupați doar de imaginea partidului si iubitului conducător)

  10. Reforma ati vrut, reforma ati avut. Dupa mintea traktoristului, a doamnei doctor inginer si a absolventilor de Spiru. Suntem probabil singura tara europeana fara vacanta de Paste in 2024.

    1. Oricum va fi vacanța o săptămâna cu ocazia Pastelui, in 2024. 2 mai va fi liber, fiindcă, e între 1 Mai și 3 Mai, Vinerea Mare, care sunt zile libere. Așa, ca din 1 pana in 6 inclusiv, e aproape o săptămâna.

  11. Este o minciună că în România sunt cele mai multe zile de școală, de ce nu spune nimeni că în Franța, de exemplu, săptămâna de școală are 4 zile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like