BREAKING Calendarul anului școlar 2023-2024, anunțat de Ministerul Educației / Dispare vacanța de primăvară și apare vacanța de Paștele ortodox

138.230 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației
Discuția despre vacanța de Paște 2024 a fost tranșată de Ministerul Educației prin desființarea vacanței de primăvară inițiale, cea între 13-21 aprilie, propusă și anunțată drept „avizată” cu partenerii de dialog social. Calendarul anului școlar anunțat ca aprobat și transmis către Monitorul Oficial are o vacanță de Paștele ortodox, în perioada 27 aprilie – 7 mai 2024, conform anunțului instituției. Paștele catolic va fi, în 2024, pe 31 martie, elevii de această confesiune venind normal la școală înainte și după weekendul pascal.

„Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului școlar 2023-2024”, potrivit anunțului citat. „A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanța de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale”, iar durata cursurilor a rămas aceeași – 36 de săptămâni.

Coordonatele generale sunt ca la anunțul precedent al ministerului, din urmă cu aproape o lună: cursurile încep pe 11 septembrie 2023 și nu pe 4 septembrie, cum prevedea ordinul cu structura anului școlar actual. Data încheierii cursurilor este 21 iunie 2024, deși mai multe organizații au arătat că asta ar însemna examene cu miză mare susținute, probabil, la temperaturi caniculare.

Săptămâna de vacanță mobilă, de schi, cea la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, va putea fi stabilită în perioada 12 februarie – 3 martie 2024, conform calendarului.

Spre deosebire de anul în curs, „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” se pot organiza doar în module diferite, în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024.

Anul școlar 2023 – 2024 se structurează, pe intervale (module) de cursuri și intervale de vacanță, astfel:

Cursuri – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.

Cursuri – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.

Cursuri – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

  • Vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Cursuri – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 26 aprilie 2024 până marți, 7 mai 2024.

Cursuri – de miercuri, 8 mai 2024 până vineri, 21 iunie 2024.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 14 iunie.

Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a încheie cursurile cu o săptămână mai devreme, pe 7 iunie 2024.

Inițial, Ministerul Educației a publicat pe Facebook marți, 14 februarie, la prânz, structura greșită a anului școlar 2023-2024 care prevedea posibilitatea noii vacanțe “mobile” și în martie, nu doar în luna februarie 2024, dar și o vacanță în primăvară care să cuprindă sărbătorile Pascale, ultima schimbare fiind o propunere venită de la mai multe organizații de părinți. Instituția a venit cu o erată, apoi, pentru jurnaliștii acreditați.

De menționat: România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, după cum reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat acum două luni de rețeaua europeană Eurydice.

Articol în curs de actualizare


10 comments
  1. România educată a fost o glumă proastă.
    Tot greul e pe părinți, pe meditații.
    Dacă aș putea,mi-aș trimite copilul să studieze în altă țară, aici va rămâne un mediocru,sluga străinilor,ceea ce se și vrea.

  2. Doamne Sfinte ! Cata bataie de joc fata de cei ce urmeaza sa fie viitorul nostru…insa pt cine conteaza? 🤔 Se pare ca luna Martie, in 2024 ,o sa aiba 31 de zile!!! Cu adevarat ,suntem pe calea cea bune! 😏🤦‍♀️

    1. Luna martie ARE 31 de zile. Ever! Nu înțeleg însă de ce este marcată drept sărbătoare legală/ zi nelucrătoare în timp ce alte duminici nu au fost marcate așa!

  3. Pot înțelege o vacanță la 2 luni de școală, dar fragmentarea aceasta fără cap și fără coadă, care nu face altceva decât să bulverseze și mai mult pe oricine (elev, părinte sau profesor). Abia se intră într-un oarecare ritm și apare o frână de una sau două săptămâni. Mă întreb cui folosește? Cu siguranță nu beneficiarilor actului educativ, ci mai curând celor care sunt “la butoane” pentru că se fac economii la buget în fiecare lună prin faptul că salariile angajaților din învățământ nu pot fi întregi în nici măcar una din lunile de pe parcursul anului școlar.

    1. Va rog nu mai scrieti in fiecare stire prostia asta ca Romania este printre tarile cu cele mai putine zile de scoala, fara sa scrieti cate ore de scoala sunt, de fapt. Per total, elevii romani fac mult mai multe ore de scoala, iar Dvs scriind in fiecare stire ca este printre tarile cu cele mai putine zile de scoala, induceti in randul opiniei publice ideea ca ar face prea putina scoala. Daca ati avea elevi de gimnaziu sau liceu, ati sti ca nu este adevarat

      1. Chestia cu vacanta de Paste ortodox este o discriminare fata de alte culte. Vacanta de primavara sa fie vacanta pentru toti elevii. Zilele de sarbatori pascale se acorda din oficiu si nudunt incluse in vacante. Si evreii, turcii si tatarii din Ro ar trebui sa aibe doua zile libere la marile lor sarbatori. Ro o tara inapoiata care tine de BOR cu orice pret.

        1. În caz ca nu v- ați documentat, minoritățile religioase din România au zile libere în zilele cu Sărbatori Religioase, plus zilele libere din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protest la Palatul Cotroceni față de menținerea lui Bode în funcția de ministru, anunțat astăzi de comunitatea Declic: “Activiștii îi solicită președintelui Klaus Iohannis să-l revoce din funcția de ministru al Internelor pe Lucian Bode, dovedit ca plagiator de Universitatea Babeș-Bolyai”

Comunitatea Declic anunță organizarea unui protest în fața Palatului Cotroceni joi, 19 ianuarie, față de menținerea lui Bode în funcția de ministru de Interne. „Prin acest demers, activiștii îi solicită…
Vezi articolul

Corpul de Control al Ministerului Educației face verificări la Colegiul Hasdeu din Buzău, la peste o lună de când directoarea și-a dat demisia pe motiv că Inspectoratul face presiuni asupra conducerii Liceului – surse

Corpul de Control al Ministerului Educației este în aceste zile în control la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău, potrivit surselor Edupedu.ro. Verificările vin la peste o lună și jumătate…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Geoparcul Ţara Haţegului, spațiu de inspirație pentru pedagogiile inovative. Sunt pilotate 5 poveşti cu suport digital multisenzorial / Geoparcul este administrat de Universitatea din București

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, este spaţiu de inspiraţie şi de pilotare a unui proiect educaţional ce vizează pedagogiile inovative, transmite Agerpres. În cadrul proiectului…
Vezi articolul