BREAKING Bugetul Ministerului Educației va fi de 2,1% din PIB în 2023 – proiect / Ar fi cel mai mic buget din istoria recentă

8.186 de vizualizări
Foto: Google Earth
Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 va fi de 32,5 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă.

Față de execuția bugetară preliminată, din acest an, creșterea este de peste 2,2 miliarde lei, adică puțin peste 7 procente de la un an la altul. Anul trecut procentul de creștere pe sumă a fost similar, dar raportat la PIB Ministerul Educației a avut un buget de 2,2%.

Anul acesta, PIB-ul pe care s-a construit proiectul de Buget este de 1.552 miliarde lei, iar bugetul propus pentru Ministerul Educației, de 32 miliarde lei, reprezintă 2,1% din PIB.

În fișa bugetară, care poate fi consultată mai jos, se poate vedea că o alocare mai mare este la capitolul credite de angajament 44,8 miliarde lei (+38%) – acestea fiind necesare pentru proiectele cu finanțare extra-bugetară. Creditele de angajament nu sunt bani alocați de la bugetul de stat.

Procentul primit de Ministerul Educației este în contrast cu toate declarațiile publice pe subiectul Educației și despre cât de important este acest domeniu.

În tabel sunt alocările bugetare și execuțiile, adică cheltuielile din acele alocări, pentru Ministerul Educației, în perioada 2018-2023, cu mențiunea că pentru 2023 este vorba despre un proiect de lege, iar execuția pentru 2022 este cea preliminată, anul nefiind încheiat.

Iată cheltuiala pentru Educație, adică toate cheltuielile guvernamentale pentru educație, inclusiv cele prin bugetul Ministerului Educației, raportate la PIB, potrivit Eurostat:

Fișa bugetară pentru Ministerul Educației poate fi descărcată de aici:

Articol în curs de actualizare

Citește și:
Prioritățile pentru educație în viitorul apropiat, în ochii OCDE, organizație la care România dorește să adere: bani și resurse pentru a depăși crizele produse de război și pandemie și schimbările accelerate din digital, energie curată, media 

11 comments
  1. Doamna ministru, nu veți avea bani din 2,2% din PIB sa plătiți salariile… Vai, steaua profesorilor cu asa ministru mediocru! 👎👎👎

  2. „Istorie recenta ” ? Pai in graficul galben ajungem in 1995, asta e istorie recenta ? E ditamai sfertul de secol !
    Scaderile au loc serios dupa intrarea legii din 2011 unde se preciza clar procentul de 6% din PIB.
    Analfabetii din Minister se lauda cu cresterea valorii. Creste mai incet decat inflatia. Deci chiar daca e mai mult nu poti face decat mai putin ….
    Ca exemplu – 7 % crestere fata de anul trecut (pensiile vor – speram-) creste cu 12,5 % ! in timp ce inflatia declarata e 15%.

  3. Ministrul Educației împreună cu Ministrul Finanțelor și Prim-Ministrul negociază bugetul. Ministrul Educației poarta vina, nu a cerut mai mulți bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentanții elevilor condamnă modul în care vor fi folosiți banii obținuți la rectificarea bugetară din Educație: „Toate aceste fonduri au ca destinație învățământul superior”

Consiliul Național al Elevilor „condamnă modul în care Ministerul Educației și Cercetării a prioritizat destinația fondurilor obținute suplimentar la rectificarea bugetară”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor susțin…
Vezi articolul

BREAKING Luni, elevii din București se duc la școală și grădiniță. Monica Anisie, după depășirea ratei de infectări de 3 la mie: Mâine la 8:00 am convocat inspectorii școlari pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online

Copiii din Capitală merg luni la școală și la grădiniță, chiar dacă astăzi Guvernul a anunțat că Bucureștiul are o rată de infectare oficială de 3,02 la mia de locuitori.…
Vezi articolul

Toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea / Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic

Politizarea funcțiilor în Educație a atins, în anul școlar anterior, cele mai înalte cote din ultimii cel puțin 10 ani. Conform Raportului privind starea învățământului preuniversitar 2022, publicat luni de…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor – sfaturi de la profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Tudor Vianu

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro profesoara Ecaterina Stanca,…
Vezi articolul