Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice, este una dintre prevederile proiectului “România Educată” care va fi înaintat săptămâna aceasta de Cotroceni Guvernului, pentru a fi aprobat prin Memorandum. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Ligia Deca.
Aceasta a declarat oficial că noul proiect România Educată, așa cum a rezultat în urma dezbaterilor de până acum, prevede introducerea unor rute flexibile la nivelul liceului. Concret, elevii să se poată transfera de la liceul tehnologic sau școala profesională la care au intrat, la un liceu teoretic, dând o examinare la transfer.
La final, și elevii care fac școala profesională vor putea susține examenul de Bacalaureat, cu aceleași probe pe care le dau elevii de la toate celelalte filiere.
Concret, bacalaureatul va fi format din testări transdisciplinare, pe model PISA, bazate pe competențe, a declarat Ligia Deca.
Întrebată dacă asta nu înseamnă coborârea ștachetei, Deca a întrebat la rândul său dacă bacalaureatul este cel care îi determină pe elevi să învețe și a vorbit despre echitate și o viitoare orientare către nevoile și competențele elevului.
Acest nou bacalaureat, format din aceleași examene pentru toți liceenii, indiferent de profil, nu va restricționa accesul la facultate, a precizat consilierul prezidențial. „Bacalaureatul nu este un examen predictiv”, a adăugat oficialul.
Noua formă a proiectului România Educată va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern, prin Memorandum, iar coaliția de guvernare și-a exprimat la discuțiile de ieri „dorința ca in 2 ani să avem așezată reforma pe făgaș, cu o implementare a legislației” și un anumit nivel de aplicabilitate, a anunțat Ligia Deca.
Oficialul a afirmat că nu există încă o decizie cu privire la modalitatea în care proiectul România Educată va fi implementat concret: sub forma unei noi legi a educației, sub formă de modificări aduse actualei legi a educației sau aduse legii educației în varianta inițială din 2011.
În ceea ce privește data la care România Educată va fi transformata în element legislativ, Deca a declarat că „termene exacte vor fi asumate în Memorandumul pe care guvernul îl va semna săptămâna viitoare”.
Întrebată dacă există și discuții cu opoziția pe acest proiect, aceasta a afirmat că la dezbaterile de astăzi de la Cotroceni au fost invitate comisiile de învățământ din Parlament, „în integralitate”.
FOTO DOCUMENT Noul proiect România Educată, forma sintetică discutată la Cotroceni:
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.