BREAKING Bacalaureat unic pentru toți liceenii, cu subiecte transdisciplinare pe model PISA, pe care îl pot susține și elevii de la școala profesională – prevedere a noului proiect “România Educată” care va fi aprobat de Guvern, anunță consilierul prezidențial Ligia Deca

15.333 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice, este una dintre prevederile proiectului “România Educată” care va fi înaintat săptămâna aceasta de Cotroceni Guvernului, pentru a fi aprobat prin Memorandum. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Ligia Deca.

Aceasta a declarat oficial că noul proiect România Educată, așa cum a rezultat în urma dezbaterilor de până acum, prevede introducerea unor rute flexibile la nivelul liceului. Concret, elevii să se poată transfera de la liceul tehnologic sau școala profesională la care au intrat, la un liceu teoretic, dând o examinare la transfer.

La final, și elevii care fac școala profesională vor putea susține examenul de Bacalaureat, cu aceleași probe pe care le dau elevii de la toate celelalte filiere.

Concret, bacalaureatul va fi format din testări transdisciplinare, pe model PISA, bazate pe competențe, a declarat Ligia Deca.

Întrebată dacă asta nu înseamnă coborârea ștachetei, Deca a întrebat la rândul său dacă bacalaureatul este cel care îi determină pe elevi să învețe și a vorbit despre echitate și o viitoare orientare către nevoile și competențele elevului.

Acest nou bacalaureat, format din aceleași examene pentru toți liceenii, indiferent de profil, nu va restricționa accesul la facultate, a precizat consilierul prezidențial. „Bacalaureatul nu este un examen predictiv”, a adăugat oficialul.

Noua formă a proiectului România Educată va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern, prin Memorandum, iar coaliția de guvernare și-a exprimat la discuțiile de ieri „dorința ca in 2 ani să avem așezată reforma pe făgaș, cu o implementare a legislației” și un anumit nivel de aplicabilitate, a anunțat Ligia Deca.

Oficialul a afirmat că nu există încă o decizie cu privire la modalitatea în care proiectul România Educată va fi implementat concret: sub forma unei noi legi a educației, sub formă de modificări aduse actualei legi a educației sau aduse legii educației în varianta inițială din 2011.

În ceea ce privește data la care România Educată va fi transformata în element legislativ, Deca a declarat că „termene exacte vor fi asumate în Memorandumul pe care guvernul îl va semna săptămâna viitoare”.

Întrebată dacă există și discuții cu opoziția pe acest proiect, aceasta a afirmat că la dezbaterile de astăzi de la Cotroceni au fost invitate comisiile de învățământ din Parlament, „în integralitate”.

DOCUMENT Descarcă de aici, în format .PDF, noul proiect România Educată, forma sintetică pusa la dispoziția Edupedu.ro de către administrația prezidențială

FOTO DOCUMENT Noul proiect România Educată, forma sintetică discutată la Cotroceni:

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
BREAKING Evaluări anuale ale elevilor din clasele pregătitoare – a IV-a au fost introduse în noul proiect “România Educată”. Testările, parte a salarizării pe bază de performanță – DOCUMENT
Înființarea de colegii universitare la care să se poată intra fără BAC – prevedere a noului proiect “România Educată”
UPDATE Inspecțiile școlare nu vor mai putea fi făcute de Inspectoratele școlare, ci de noul ARACIP – prevedere a proiectului “România Educată” care va fi adoptat de Guvern

17 comments
  1. Adică ” Romania needucata” – este nevoie de mana de lucru peste graniță și românii “educați” în concepția celor care ne conduc și pentru care plătim taxe, trebuie sa plece la cules de sparanghel,la cules de căpșuni ,la îngrijit de bătrâni, că nu e așa ? pentru asta trebuie sa fie “Romania educata”.

  2. Toate comentariile precedente au fost facute la un articol cu alt titlu. Era vorba despre admiterea la orice facultate, doar pe baza bacalaureatului.

  3. Din 1989 incoace, se duce o lupta asidua de intimidare a cadrelor didactice, de amagire a parintilor, scopul fiind ca nimeni sa nu se opuna tampirii continue a noilor generatii.

  4. Sa inteleg ca pana la bacul asta revolutionar gen PISA elevi vor invata transdisciplinar? Concepte dincolo de discipline? Sa inteleg ca vreun prof le va preda despre persuasiune la desen, lb. romana si psihologie? Sau despre structura si functii la chimie, fizica, mate, biologie, psihologie etc.?

    Ma apuca putin râsul … stiind cat de disciplinar predau profii acum. Nici macar intradisciplinar unii.

  5. Acest bacalaureat ”revolutionar” va trebui sa fie un fel de apa de ploaie, tocmai buna ca universitatile sa isi primeasca cat mai multi noi studenti. Absolventul de liceu umanist, cel de liceu de profil real si cel de filiera tehnologica au formari diferite. Se deduce ca BAC-ul trebuie sa fie ceva super-comun, super-simplu de va putea fi promovat cu succes de toti absolventii, indiferent de profil! Insasi esenta examenului de BAC va fi eradicata, anume separarea potentialilor absolventi de invatamant superior de cei care vor practica o meserie de nivel mediu!

  6. Să înțelegem de aici că disciplinele umaniste vor fi crucificate cum se întâmplă din 1997? Nu mai avem nevoie de ele? Istoria, disciplinele socio-umane dispar? Se pare că nu vom mai avea cetățeni ci doar angajați!

    1. Fabricile de diplome vor avea clienţi: “bacalaureatul va fi format din testări transdisciplinare, pe model PISA, bazate pe competențe”. După diminuarea predării Istoriei, acest Bac popular, cu statistici de reuşită previzibil entuziasmante, pare a declanşa, sub pretextul transdisciplinar, mult dorita reducere a importanţei Limbii române şi Matematicii.

  7. Hmmm, adica tot invatamantul devine irelevant. Se vor da examene pe care le vor trece toti (BAC de nivel minim de cunostiinte), asa ca de ce oare sa te mai duci la scoala? O asa varza n-am mai vazut de mult. Fiecare se poate muta oriunde (pe baza de competente, lol – competente pe care le poti dobandi in privat probabil, sau prin coruptie), examenele vor fi muuuulte si extrem de usoare, facultati pentru toti neamule… De ce sa te mai trezesti dimineata sa te duci la scoala? Oricum nu faci nimic acolo…

    1. Gândire comunistă, care exclude calitatea dar, vezi doamne, promovează echitatea. Dacă nu-i poti face sa învețe, faci bacalaureatul mai ușor… Să ia toți, săracii copii, cât sunt ei de chinuiți de atâta învățat… Vai de noi!!

    2. Romania educata …un fel de raport la plenara cc al pcr .
      Aveti dreptate , este dupa modelul câțu , 4 la treapta .

  8. Ce sens mai are selectia care se face la sfarsitul clasei a VIII-a, bazata pe media celor 4 ani si examenul de Evaluare Nationala? Ii inteleg pe cei de la minister ca sunt adeptii traseismului, deoarece ei, fiind absolut integri, sunt obisnuiti cu tot felul de examinari de transfer, insa aici, in educatie, traseismul scolar s-ar putea sa puna unele probleme de obiectivitate. Nu mari. Doar spaga, subiectivism si incorectitudine. Nu ca la ei. Repet.

  9. 1. Introducerea unor rute flexibile la nivelul liceului. Concret, elevii să se poată transfera de la liceul tehnologic sau școala profesională la care au intrat, la un liceu teoretic, dând o examinare la transfer.
    Si in prezent elevii se pot transfera potrivit ROFUIP de la scoala profesionala la liceu, iar la terminarea scolii profesionale pot continua invatamantul liceal la zi sau seral. Transferurile sunt permise si in prezent intre diferitele profiluri de liceu, cu sustinerea diferentelor pentru materiile studiate. Fac exceptie profilurile de vocational (arte).
    2.Si elevii care fac școala profesională vor putea susține examenul de Bacalaureat, cu aceleași probe pe care le dau elevii de la toate celelalte filiere.
    Pai in prezent e la fel! Elevii de la profesionala care continua invatamantul liceal pot sa isi sustina Bac-ul fara nici o diferenta!
    3. Acest nou bacalaureat, format din aceleași examene pentru toți liceenii, indiferent de profil, nu va restricționa accesul la facultate, a precizat consilierul prezidențial. „Bacalaureatul nu este un examen predictiv”
    Si in prezent, indiferent ce profil ai terminat, dupa ce iei Bac-ul poti sa dai la orice facultate!

    Nimic pozitiv pentru elevi din ce am citit in articol! Pacat! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

    1. Nu este la fel ! Este dar nu …prea .
      Concluzia , societatea nu mai are nevoie de forta de munca bine / inalt calificata .

  10. Daca o sa fie un BAC unic cu un nivel atat de jos, nu inteleg de ce ne mai complicam ! Nu e mai simplu sa echivalam BAC-ul cu permisul auto? Ce motivatie o sa mai aiba elevii de la matematica-fizica sa invete, fiindca la BAC oricum o sa fie subiecte de scoala profesionala? Daca asta este “Romania educata” zicem pas, mai bine pastram sistemul de acum cu toate marile hibe si neajunsuri.

  11. Vai de capu romaniei educate, atunci daca te poti transfera de oriunde la un liceu bun ce rost mai are evaluarea nationala, sau examenele de admitere cum vad ca se preconizeaza, pentru ca pana la urma conteaza SPAGA la evaluarea anumita.
    Un haos va urma in invatamant cat de curand.
    Ce mai conteaza plagiatele universitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Profesorii și angajații din învățământul de stat primesc vouchere de vacanță de 1.450 de lei, pe anul 2022, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial / Impozitarea cu 145 de lei se face în luna acordării

Ordinul prin care profesorii și angajații din învățământul de stat primesc vouchere de vacanță de 1.450 de lei, pentru anul 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial. Aceste vouchere vor…
Vezi articolul

Școlile cu clase gimnaziale sunt atenționate să folosească modulul informatic obligatoriu MATE pentru identificarea copiilor în risc de abandon școlar – document. Reducerea părăsirii timpurii a școlii, „cea mai importantă” prioritate pentru Ministerul Educației, potrivit ISJ Mureș

Școlile care au clase gimnaziale sunt atenționate să utilizeze modulul informatic MATE în scopul colectării datelor privind identificarea copiilor care intenționează să părăsească sistemul de învățământ, potrivit unei informări a…
Vezi articolul
teme pentru acasă

Regândirea sistemului de teme pentru acasă, pregătirea simulărilor pentru examene, un plan de rezervă pentru întoarcerea la școala online și “suplimentarea fondurilor, nu înghețarea lor cum intenționează”, printre cele 11 solicitări din partea sindicatelor FSLI din Educație pentru 8 februarie

Sindicatele din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au publicat 11 solicitări pe care le-au trimis autorităților pentru ziua de 8 februarie, când este posibilă deschiderea majorității școlilor din România,…
Vezi articolul

Construirea unei „școli online suport” și „granturi pentru partenerii care dezvoltă conținut educațional în format digital” – soluții propuse de senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, după ce elevii care au făcut peste 159 de zile de „școală online”, „au pierdut un an școlar și pierderile nu mai pot fi recuperate”

Construirea unei „școli online suport” și „granturi pentru partenerii care dezvoltă conținut educațional în format digital”, propune senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie într-un text publicat pe pagina sa de Facebook. Pălărie…
Vezi articolul