BREAKING Atac al Guvernului Ciucă în plină grevă generală a angajaților din Educație: a aprobat prin ordonanță de urgență o modificare la legea dialogului social pentru ca profesorilor care intră în grevă să le fie afectată vechimea / Surse: Ar putea să fie pusă în pericol participarea la Definitivat

34.089 de vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro cu fotografii gov.ro
O ordonanță de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare joi, 25 mai, prin care profesorilor participanți la grevă le poate fi afectată vechimea la catedră. Potrivit liderului sindical Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, acesta este „răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc”.

„Au promovat prin ordonanță de urgență modificarea legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime. Deci, iată răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc. Păcat de țara asta, păcat de România educată că vă bateți joc de ea”, a declarat Nistor sâmbătă seara, la Antena3.

Conform surselor Edupedu.ro, pe lângă afectarea vechimii angajaților care intră în grevă după intrarea în vigoare a ordonanței, ar putea fi afectată și participarea la Definitivat pentru tinerii profesori. Aceștia, prin participarea la grevă, ar putea să nu mai facă vechimea necesară pentru a putea participa la examenul de definitivare în Învățământ.

Concret, Monitorul Oficial a publicat joi, 25 mai, chiar în ziua în care peste 15.000 de profesori și angajați din învățământ protestau în centrul Capitalei față de atitudinea Guvernului la cererile lor, ordonanța de urgență 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, aprobată de Guvern cu o zi înainte, în plină grevă generală a profesorilor din școli. Practic, Guvernul Ciucă a schimbat regulile protestelor colective de muncă în timpul celui mai amplu protest din Educație din ultimii 18 ani.

A fost modificată Legea 367/2022, iar la articolul 160, alineatul 1 a fost introdusă o cerere a angajatului aflat în grevă pentru suspendarea contractului de muncă. Până acum această suspendare era una de drept, fără să fie la inițiativa angajatului. Pentru suspendari de drept, vechimea într-un domeniu nu e afectată, în timp ce pentru suspendări la cererea angajatului vechimea se întrerupe.

Forma anterioară modificării:

Cu toate că era în desfășurare un protest și că în ordonanța respectivă au fost introduse și câteva măsuri tranzitorii, pentru mai multe articole, care prevăd amânarea intrării lor în vigoare pentru peste 30 de zile, sau pentru peste 10 zile în alte cazuri, pentru această prevedere care afectează vechimea profesorilor și angajaților aflați în grevă generală în aceste zile, Guvernul nu a prevăzut nicio amânare.

Niciun oficial guvernamental nu a atras atenția asupra modificărilor și asupra impactului acestora. Nici Ligia Deca, ministra Educației, nici Marius Budăi, inițiatorul OUG și ministrul Muncii și nici premierul Nicolae Ciucă nu au avertizat asupra impactului modificărilor legislative pentru conflictele de muncă, în timpul conflictului de muncă deschis în Educație. La finalul ședinței din 24 mai, în care a fost aprobată ordonanța, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, declara „Guvernul a aprobat astăzi actul normativ prin care se flexibilizează Legea dialogului social, practic, prin dialog constant și activ, echipa guvernamentală reușind, în mandatul actualului guvern, să găsească soluții pentru a trece cu bine perioada extrem de complicată pe care o traversăm – mă refer la consultarea partenerilor sociali, consultarea cu mediul de afaceri, cu structurile asociative şi cu cei care au avut un cuvânt de spus privind bunul mers al societății. De altminteri, și ce s-a întâmplat în ultimele zile ne arată cât e de important ca dialogul deschis și consultările să stea la baza relației dintre guvern, sindicate, patronate, indiferent de sectoare de activitate. Ordonanța de urgență aprobată astăzi în Guvern modifică în acest sens, al flexibilizării și încurajării negocierilor colective la nivel de sector și de activitate, atât Legea dialogului social, cât și Codul Muncii, pe care le pune în acord cu recomandările europene, cu cele ale Organizației Internaționale a Muncii și cu angajamentele asumate prin Programul Național de Redresare şi Reziliență”.

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Sindicatele au transmis membrilor din teritoriu, încă de vineri, o informare în care arată ce implicații are OUG 42/2023.

„Potrivit art. 15 alin. (2) din Constituția României legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”

Potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil: (1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.”, iar conform alin. (5): Dispozițiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.”

În raport de dispozițiile constituționale și legale care statuează intrarea în vigoare a actelor normative și aplicarea lor, este evident că prevederile art. I pct. 54 din O.U.G. nr. 42/2023, care modifică prevederile art. 160 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, NU produc efecte asupra situației salariaților din învățământ care sunt în grevă începând din data de 22 mai (întrucât declanșarea grevei s-a realizat conform dispozițiilor legale în vigoare la acel moment), ci doar celor care intră în grevă DUPĂ DATA DE 25 MAI 2023 (data intrării în vigoare a OUG nr. 42/2023).

Reamintim că obligația înregistrării în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă revine, într-adevăr, angajatorului, dar, în absența unei dispoziții legale exprese referitoare la momentul în care se înregistrează în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei și având în vedere dispozițiile art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaților, suspendarea pe durata grevei poate fi operată astăzi pentru ziua următoare.

Însă, angajatorul trebuie să analizeze cum ar putea să procedeze la o asemenea înregistrare, în condițiile în care nu se știe cu exactitate dacă salariații care astăzi se află în grevă, se vor afla și mâine, cu atât mai mult cu cât, salariații pot renunța, în scris, la grevă (potrivit art. 153 din Legea nr. 367/2022) sau pot să intre în grevă (potrivit art. 156 din același act normativ). În fapt, este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei, deoarece este aproape imposibil de determinat cât timp un salariat va participa la grevă.

Totodată, dacă persoana abilitată să opereze în REVISAL este în grevă, nu are cine să facă înregistrările”.


43 comments
  1. pentru cine are urechi sa asculte!!! această aberație oug 42/2023 cu art.1 referitor la vechimea in timpul grevei, poate fi atacată în instanța,si poate fi anulată pentru ca incalca legea fundamentală, si anume constituția româniei!!!! chiar nimeni nu sa gândit să depună plângere în instanța împotriva acestei mizerii de oug 42/2023??? trebuie făcută neapărat,de urgență!!! in rest trebuie cerută în mod imperativ demisia aceatui guvern si primului ministru,de urgență! ca trădător, impostor si ca subminează temelia si baza societății românești!!!

  2. Cum au ajuns analfabetii astia sa ne conduca?! Cine ii numeste si care e interesul?! Presedinte incompetent, prim-sinistru incompetent, ministri incompetenti, primari incompetenti, inspectori incompetenti, directori incompetenti?!
    Si se trezeste un analfabet ca Ciolanu si maCiuca sa incerce ei sa faca pe desteptii… trist!!!
    SUSTINEM GREVA PROFESORILOR!!!!

    1. Unii dintre cei pe care dumneavoastra ii numiti analfabeti,sunt chiar rodul indolentei ,neprofesionalismului si dezinteresului, chiar a unora dintre dumneavoastra! Nu fiti suparati pe creatiile activitatii unor educatori si profesori neprofesionisi ,unii corupti ,altii satui de munca.!

      1. Nu îți e rușine sa denigrezi profesorii? Probabil ești un parinte nervos ca sta cu plodul pe cap atâtea zile ….. îți lipsește bona? Ei, uite ca și bonele se revolta câteodată …. parinti aroganți care transmit aceeași atitudine sfidătoare fata de profesor si de scoala ….. Rușine!

    2. Nu îți e rușine sa denigrezi profesorii? Probabil ești un parinte nervos ca sta cu plodul pe cap atâtea zile ….. îți lipsește bona? Ei, uite ca și bonele se revolta câteodată …. parinti aroganți care transmit aceeași atitudine sfidătoare fata de profesor si de scoala ….. Rușine!

  3. Guvernul ne vrea in strada nu la catedra!
    Ne-au aruncat 200 lei pe luna in timp ce altii au primit mariri de mii de lei.

  4. Batjocura adevărată a guvernanților la adresa profesorilor a început în timpul pandemiei, atunci când Anisie a dat ordin ca trecerea notei în catalog să fie posibilă numai cu acordul părinților elevilor minori sau cu acordul elevilor majori. Din acel moment ne putem aștepta la orice. Oare de ce nu s-a revoltat atunci nimeni?

  5. Hopa ca se sperie aia tineri ca nu mai pot da deful.

    Dar cati tineri or fi intrat in sistem in 2020 2021 si 2022 ca sa dea anul asta deful?

    Cred ca mai degraba au intrat si niste prastii batrane pe unele materii explulzate de prin alte sectoare de activitate vazand ca e lipsa de cadre la unele materii.

    Cred ca vine vremea ca si altii sa propuna cereri noi guvernului, de exemplu modificari referitoare la titularizare angajare sarcinile profesorilor.

    Cum spuneau altii: cu un salar mic o mai duci daca e treaba cumva acceptabila, dar cu ce baga astia si ce au bagat referitor la profesori si relatia prof-elev cred ca doar cu 10 000 lei lunar ar fi de acceptat sa mai se continue munca la catedra.

    Au tot bagat in ultimii 18 ani gunoaie in legile educatiei si s-a tot umplut paharul si a explodat. Ei baga gunoaie in legi de au ajuns profesorii sa fie injunghiati in clase de catre elevi sau violati. Intradevar nu chiar toti au vocatie 100% dar nici sa ceri prea mult profesorului si sa consideri sistemul de invatamant ca fiind ideal.

  6. Ei vor sa ieșim toți in stradă!Asta își doresc,nu?
    Cine nu face grevă este pentru ca își face planul sa plece din învățământ pentru ca știu ca nu mai este nicio speranță,cei care lupta vor sa rămână. Ar trebui apreciați pentru ca ei tot spera ca nebunii.Nu fac grevă și nu de frica sau altceva.Nu fac pentru ca vad ce târâtoare și incapabili au ajuns pe posturi importante.Pentru banii luați nu se merita atâta stres.Sefi stresați, puși politic,elevi scăpați de sub control și îndemnați sa fie așa. Imi voi găsi alta slujba și voi scăpa de toată bătaia de joc din sistemul asta corupt care face orice sa te lege de mâini și de picioare.
    Aveam atâta libertate si plăcere de a veni la școală.Era asa plăcut sa reîntâlnesc copii frumoși, care stiau și de bun-simț și de gluma și de orice.S-a dus,politicul a stricat plăcerea interactiunii cu colegii(care sunt niște turnători) ,cu elevii (care sunt pervertiti sufletește și nu numai).Ca educator nu mai ai nicio satisfacție.
    Sfârșitul a venit odată cu maimutarelile madame Anisie care s-a dus pe la uși de clasa sa asculte ca o precupeata și cu un comportament pe măsură. Asta a fost nivelul dorit și posibil.Aia a fost crucea de pe mormânt. Ala a fost indemnul pentru toate neamurile proaste și gunoaiele societății la nesimțire și bătaie de joc.Si s-a ajuns unde s-a ajuns:profesori înjunghiați,profesori agresați fizic și psihic și nu numai.Ramai cu sechele după astfel de întâlniri. Și doar dacă vezi e imposibil sa nu te marcheze dacă ești un om normal la cap.
    Cine vrea asa șefi și asa elevi?
    Săracii copii buni și cuminți și ei au ajuns victime și sunt terorizați de golanii ajunși în școli și ținuți acolo orice face.In loc sa ii trimita la școli de corecți,unde le este locul,ei sunt ținuți în colectivul normal de elevi!
    Asta e!
    După aceasta manevra care spune absolut tot foarte mulți își vor cauta altceva pentru ca putem și suntem capabili,nu cum își imaginează scuipatorii de semințe care au făcut câte un plod la beție și au pretenția sa faci tu tot ce nu au făcut ei nici macar genetic.
    Cred ca realizați ca învățământul de stat va deveni o mare groapa de gunoi unde vor rămâne pensionarii sau cei care mai au câțiva ani pana la pensie și cam atât.Vor veni …D-zeu știe ce va mai veni pe banii ăștia!

  7. Rusine guvernanți lacomi si nesimțiti! si profesorii au copii, au rate, au facturi! stati cu apa in fața pe banii nostri, va plimbați și nu vă pasa de nimeni, dar prin mâna profesorilir ati trecut si voi. Rusineeee!

  8. Dacă cu pensionarii a mers, și-au bătut joc de ei (a se vedea valoarea medie a pensiei), atunci Ciucă și Ciolacul zic că merge și cu profesorii. Cred că acum profesorii vor da de pământ cu ei și îi vor trezi. Președintele care este capul răutăților va primi și el peste față o palmă, care o merită de mult. El vrea stabilitate să poată sa se plimbe în liniște și lux, iar profesorii să supraviețuiască cu 2400.

  9. Guvernantii nu isi dau seama ca trecerea timpului ii preseaza pe ei nu pe noi?

    “Nu putem rezolva problemele noastre cu aceeasi gandire pe care am folosit-o cand le-am creat.” – Albert Einstein

  10. Hoții ,prostii,impostorii și trădătorii ăștia acum dau legi,dar când trebuia să emită legi necesare,corecte și la timp nu au fost în stare.Exemple:
    1)s-a aprobat calendarul de înscriere la bac pentru perioada 01-05 iun.2023,cât de prost și de ticălos sa fii și sa fie perioada de înscriere doar 1 zi lucrătoare din 5 zile,sa nu fie în stare să se uite pe un calendar din 2023 și să verifice perioada de înscriere ,prostii știu să facă doar copy și paste.Apropo,demisia proștilor de la minister!
    2)au uitat sa emită calendarul de înscriere la pregătitoare.Până in anul 2023,prima etapa era in luna martie,anul asta proștii de la ministerul educației au uitat sa emită ordinul pentru calendar de înscriere la pregătitoare ,și perioada a început cu doua luni mai târziu,in mai 2023.Nu au fost în stare să faca nici măcar copy și paste .Apropo,demisia proștilor și leneșilor de la ministerul educatiei!
    3)până la 20 mai prostii și leneșii de la ministerul educației nu au dat ordin pentru stabilirea calendarului de înscriere la grădiniță,se termina anul școlar și ei nimic .La fel, nici măcar copy și paste au uitat sa facă hoții și prostii de la ministerul educației.Demisia proștilor și leneșilor de la ministerul educatiei!
    4)prima generație cu clasa pregătitoare este acum clasa aXa și de 11 ani prostii și leneșii de la ministerul educației nu au fost și nu sunt in stare sa schimbe programa la timp și să emită manuale.Cel puțin pentru clasele aIXa și aXa nu a existat niciun manual și sigur fara manuale și clasele aXIa și aXIIa.Demisia proștilor și leneșilor de la ministerul educatiei!
    Treziti va ,ieșiți în stradă,ne am saturat sa fie conduși de prosti,hoți,trădători,impostori!

  11. Atitudine de stăpâni și de borfași. S-au transformat în oligarhie. Naiba mai voteaza PSD și PNL. Mergem înainte orice ar fi.

  12. Se pregatesc de alte greve, daca imi este afectata cu o zi vechimea nu mai semnez pentru incetarea grevei pana nu vor mari cu 60% salariul. Guvernantii joaca murdar!

    1. țin pumnii , omule ! nu vă lăsați intimidați . nu mai aveți ce pierde. aveți numai de câștigat. dar nu va împrăștiați. ăștia baga legi sa vă rupă. asta cu vechimea e țigănie curata. da cum dracu o s o aplice retroactiv ?!? . dau de maneta timpul înapoi?! sa mi zică și mie cum , că vreau să mă fac tânără ,așa, la vreo ’20

  13. Eu cred ca oamenii ăștia s-au prostit.Nu știu ce staff are dar sunt coclit și nu se pare ca și periculoși. Cine l-a sfătui ca prosti sfătuitori are.

  14. “Bogatii nu cred pe saraci niciodata”

    da ce credeau ca profesorii toti sunt niste genii care traiesc cu aer, in frig si fara rechizite, carti, atat se da, atat vor invata pe copii, de aceea este de ani de zile analfabetismul si agresivitatea in scoli.
    Ia sa mai coboare din birouri si sa intre la scolile de cartier, unde in fiecare clasa sunt vreo 3, 4 elevi care refuza reguli si civilizatie, domnii din guvern, sa vina ei sa predea la catedra lectii invatate bine pe de rost, nu sa citeasca guvernatii la ora din carte, ca rad elevii de ei , sa vada daca sunt capabili in fiecare zi sa predea pe dinafara si in asa fel incat sa nu ii plictiseasca pe elevi, ca pe la scolile din cartier, elevii se plictisesc repede, astea sunt mai mult de marea majoritate a scolilor. Ca sa pregatesti o schema de lectie atractiva mai muncesti inca vreo 6 ore si acasa, plus toate documentele o multime pe care ti le cere la scoala si tot acasa trebuie facute, de ii apuca noaptea pe profesori.
    Ia sa vina domnii guvernanti sa vorbeasca liber lectiile din manuale, sa vada cum nu stiu ce sa le predea, atat asteapta elevii , imediat incep sa comentezesi sa rada, sa se bata intre ei , sa se jigneasca etc
    Deci analfabetismul functional va continua, pana vor fi platiti cum trebuie
    Avand in vedere uzura psihica si stresul, trebuie scosi la pensie tot la 45 de ani, ca nu este usor sa stai cu elevi agresivi verbal si fizic in fiecare zi, cum exista in 85% din scoli.
    Bullyingul nu va fi rezolvat daca nu sunt platiti profesorii cum trebuie, de ce sa se imbolnaveasca ei de stres pentru 2 lei la salariu, ” vor lasa elevii sa se jigneasca intre ei in continuare, pentru 2 lei la salariu nimeni nu o sa civilizeze nici un elev”.

    in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop, nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
    Asta este realitatea.
    De ce nu scoateti profesorii la 45 de ani la pensie, ca alte categorii, in 85% din scoli sunt acte de agresivitate fizica si verbala, de ce nu iau atitudine profesorii? pai la salariul dat ce atitudine sa mai ia, atatia bani primesc, atata se ocupa de elevi, stresul psihic fata de bullying-ul din 85% din scoli , ii termina si pe ei, ajung acasa obositi psihic, in fiecare zi; in fiecare clasa din 85% din scoli exista 2, 3 , 4 elevi care nu respecta regulile de desfasurare a unei ore, pur si simplu refuza, urla, tipa, sunt agresivi verbal, sau isi lovesc colegii in timpul orei, nu-i lasa nici pe ceilalti sa fie atenti la ore , pentru ca ei refuza scoala, este deosebit de stresant in fiecare zi sa ai aceeasi elevi agresivi; proveniti din diverse familii, de tot felul.
    Cum se investeste in educatia elevilor?- mai putini in clasa -15 elevi, sa poata fi supravegheati toti , iar cei care vin cu comportament agresiv din familie si care refuza constant regulile civilizatiei sa poata fi mai bine monitorizati-acestia exista in fiecare clasa si nu sunt numai 1 sau 2 , de regula ajung sa fie 3 sau 4 elevi; profesori platiti bine altfel cat ii platesti atat lucreaza, stiind ca nu le ajung banii sa isi plateasca lumina, caldura, apa rece, internetul, nu mai reusesc sa creeze acele lectii minunate si uite asa o sa tot fie analfabetismul functional si uite asa raman elevii viitori adulti, agresivi , nepregatiti, superficiali, etc
    Ei daca nu poate sa le dea bani, nici profesorii nu pot sa-i educe si sa ii invete pe copii mai mult de cat sunt platiti, adica , toate lectiile se vor inadra in 2500 lei, atat, restul pot elevii sa fie agresivi si necivilizati, atat sunt platiti atat fac, va fi in continuare bullying si analfabetism , agresivitate, in marea majoritate din scoli, asta e

  15. Niste jigodii. Sa calculam, in linii mari, cat ii va costa la vot. Ar fi vreo 210.000 de profesori care au in total, in medie, cca 1,5-2 milioane de rude. Aceste voturi vor merge către alte grupări politice, si nicidecum catre PSD, PNL si UDMR. Chiar daca vor ceda grevistilor din invatamant, oamenii nu uita mai devreme de 2 sau 3 ani.

    1. la voturi pierdute adaugă și părinții. că nici noua nu ne place ce circoteca fac politicienii cu pnnrul lor și alte kkturi. da până la pnnr de ce nu au dat drepturile salariale ? . trebuia să ieșiți în stradă înainte de covid . da ați răbdat pt că ați avut directori și inspectori puși politic și au făcut constant presiuni pe voi.

    1. De ce nu 6000? 4000 nu o sa valoreze mai nimica peste cativa ani si in plus credeti ca acesta lege a salarizarii va ramane stabilita clar de la inceput fara amanari etc se stie ca mereu cand vine o guvernare apare o noua lege a salarizarii si tot asa. La cat castiga Ciuca echivalentul a 18 salarii de profesor ar trebuie de la cei mai innalti demnitari sa li se ia din bani daca fac legi si aproba porcarii juridice (ne meritam guvernanti asa alegatori asa guvern parerea mea asa cum spunea Edward R.Murrow ”O națiune de oi naște un guvern de lupi .Am citit multe comentarii pro si contra unele bune ,rele mi-au lasat un gust amar despre modul in care in societate se vb despre o profesie care chiar nu conteza in societatea de azi .Rusine!!

  16. „Politicienii sunt toți la fel. Ei promit să construiască un pod și acolo unde nu este nici o apă.” (Nikita Sergheevici Hruşciov)
    Stimați colegi, cu atât mai mult nu trebuie să renunțăm! Să țină minte! Suntem mințiți constant! Suntem pedagogi și „cunoaștem la oameni”… Acești subiecți au trecut prin școală! Vor planuri remediale? Își fac campanie prin pixurile noastre?

  17. Eu propun cel mai bine ca dupa circul pe care l-au facut si incapatanarea , indaratnicia si nesimtirea prin care trateaza situatia bietilor profesori si nu numai cei din acest sector economic , Acesti mari domni corupti spalati cu toate alifiile , versati in vorba si sarlatani care trebuie sa respecte o agenda strict ca pe Dumnezeu , ca altfel o incurca , SA NU ISI MAI PRIMEASCA NICI UNUL SALARIUL DELOC si lunar salariul fiecarui MARE DEMNITAR DE NIMIC sa fie impartit profesorilor . NIMENI NU POATE SA INGRADEASCA DREPTUL NIMANUI , NU POATE CENZURA NIMENI NIMANUI DREPTUL LA ASI DORII UN TRAI BUN NU DE SCLAV .

  18. cei din guvern nu au nici un cuvant de spus. ei sunt alesi in fuctie de prostie (ca cat mai mare cu atat mai bine) si de dosarele care pot fi scoase din sertar( ca uneori prostu’ poate sa deraieze de la sistem). cei de la butoane , in general fostii securisti, trebuie sa inteleaga ca aici e vorba de investitie. obligatoriu pensiile necontributive trebuie taiate , iar in invatamant dublate salariile imediat pana la aparitia legii salarizarii care o sa fie iar o prostie (experienta asa ne arata).

  19. Bine.
    Atunci cerem si abrogarea acelui articol din ordonanta 42/2023 care poate afecta vechimea!

  20. Numai când le vezi fețele ăstora 3 îți vine sa vomiți.
    Șmecheri ordinari care căpușează sistemul.

  21. Niște jeguri de politicieni …. sunt dispusa sa intru în greva foamei ca forma de protest pentru toate acestea mânarii ordinare …… poate ma aude cineva!

    1. nu i nevoie, doamna draga , de sacrificii umane. e nevoie de unire. daca va împrăștie , va înmoaie. se merge pe intimidare. in prima zi de grevă am văzut că au cerut liste nominale de la directoroi cu cine este în grevă . era clar ce va urma. cereți să nu mai fie puși politic directorii și să se desființeze dracului inspectoratele școlare că și acolo colcăie șerchii.

      1. perfect….aveti dreptate…..si o sa va mai intreb ceva :cati dintre alti salariati din tata asta beneficiaza de 62 de zile lucratoare de concediu, cati dintre salariatii din tara asta lucreaza 5 ore si sunt pontati 8…..?!Cat despre salarii e multa victimizare mincinoasa.Si daca ei care edica mint ,ce pretentii mai putem avea de la copiii pe care dumnealor ,cica ,ii educa?!

  22. Dupa cum am spus. Maciuca a ramas ca sa sparga greva prin orice mijloace. Daca reuseste o sa-i construiasca dulapu’ o statuie. Daca o da in bara o sa-l zboare si o sa-l inlocuiasca cu alta sluga, de exemplu Deca. Deca nu stie prea multe, o sa intre in scoli si o sa faca arestari.

    Cu asemenea masuri finalul nu e fericit pentru dulap, plagiator si acolitii lor.

  23. Nu semnam nicio cerere. Daca am semnat cererea s-a pierdut tot. Locuim in Coreea de Nord? Schimbam regulile in timpul jocului? Actionam guvernul in judecata prin sindicate la Haga. In timpul grevei nu facem angajari si nu dam oameni afara. Orice lege data asa tam-nesam pe timp de greva este un abuz.

  24. Niste ….nu ajung cuvintele sa-mi arat dispretul pt cei ce ne guverneaza.Pentru profesori nu se poate, dar ei isi maresc salarii si pensii speciale intr-o secunda, printr o ridicare de mana.

  25. Asta se stia si la intrarea in greva. Nu e o noutate. Doar o palida incercare de intimidare a profesorilor ca sa abandoneze tot, cu greu obtinut, pentru a se da examenele. Mergem inainte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ecaterina Andronescu, “șocată” de problemele din educație provocate tocmai de PSD: Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36-38 de elevi

Aflată la al patrulea mandat de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu se declară “șocată” de ce efecte au adus modificările pe care chiar guvernele PSD le-au adus legii educației din…
Vezi articolul

Școlile să nu mai fie responsabile pentru dosarele sociale ale elevilor, accesul la liceu pentru elevii care nu au luat nota 5 la Evaluarea Națională să fie limitat, printre propunerile profesorilor, elevilor și părintilor pentru creșterea participării școlare și la Evaluarea Națională – raport

Eliminarea responsabilității școlii în realizarea dosarelor sociale ale elevilor, demers care suprasolicită si supraîncarcă personalul școlii, în detrimentul activităților educaționale și limitarea accesului la liceu pentru elevii care nu au…
Vezi articolul