BREAKING Alba-neagra cu salariile profesorilor: au dispărut procentele de majorare din ordonanța austerității

9.898 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Guvernul a schimbat din temelii ordonanța austerității și a șters procentele de majorare a salariilor profesorilor, scrie Economedia.ro. Acum menționează că salariile „se majorează în anul 2024 cu 20%, în medie, în 2 tranşe: „prima tranşă începând cu data de 01.01.2024” și „a doua tranşă începând cu data de 01.06.2024”.

Premierul a spus după ședința de Guvern că se majorează salariile profesorilor, dar nu și cu cât. Amintim că Guvernul promisese profesorilor majorare de 40% de la 1 ianuarie, apoi a spus că le va da 20%, dar în două tranșe, din care doar 13% creștere la 1 ianuarie.

Informații de context

Discuții aprinse în sediul Guvernului pe salariile din Învățământ au avut loc joi seara, potrivit surselor Edupedu.ro. Ședința de Guvern programată pentru joi la prânz a început abia la ora 21:10.

Economedia.ro a scris că „liberalii și social-democrații nu reușesc să se pună de acord pe anumite subiecte, cum ar fi finanțarea pentru pensii, salariile profesorilor și scutirea de taxe a 200 de lei din salariul minim. De asemenea, anumite măsuri ar putea fi eliminate sau modificate, cum ar fi unele restricții pentru microîntreprinderi sau valoarea tichetelor pentru programul Rabla”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ar fi fost discutate grilele de la Educație și despre felul în care acestea vor fi legiferate. Decizia a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere să fie prevăzută în ordonanța „trenuleț”, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, făcută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii să prevadă grilele. Aceasta va fi aprobată ulterior de Executiv.

Salarizarea profesorilor și a personalului din școli pentru anul 2024 va fi decisă printr-o ordonanță de urgență separată de ordonanța „trenuleț”. Asta au declarat la ieșirea de la Palatul Victoria liderii sindicali care au discutat cu premierul Ciolacu, ministrul Finanțelor și al Educației.

Salariile profesorilor nu vor crește pentru toți la fel, spune Anton Hadăr, Alma Mater: A fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu nu mai permite acum să le dai la toți același procentaj. Dacă a primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20%, îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca să fie și mai puțin / Trebuie să finalizăm în câteva ore grilele

Reamintim că premierul Ciolacu a convocat miercuri seară pentru joi la ora 11 o întâlnire cu sindicatele din Educație pe tema salariilor.


8 comments
    1. nu,gradațiile de merit ar trebui date pe merit,nu sa fie “continuitate” pentru zeci de putori care scuturate n au nici măcar un sfert din punctajul care se afișează la avizier …dar …buni sunt banii nemunciți și deloc putini.

    1. Pai daca prostimea (noi) il sustine si nu vor sa dea jos fosilele astea care ne-au furat tot timpul, inclusiv au oprit greva de capul lor.

  1. Liderii de sindicat sunt foarte stresati in perioada aceasta, trebuie sa negocieze in favoarea guvernului. In mod normal erau la munte pe banii sindicatului. O vacanta intrerupta…
    Apropo, despre OUG 53 se mai aude ceva? Parca ziceau de 4000 sau cv la debutant….cand in 2040?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor lasă de înțeles că noile legi ale educației nu vor intra în vigoare în 2023, iar organizația abandonează solicitările anterioare pentru un buget de 4,7% – 6% din PIB și cere „o creștere egală cu cel puțin 0,8% din PIB” față de anul trecut

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor abandonează, în premieră în ultimii ani, țintele de 6% din PIB (procentul prevăzut de Legea 1/2011) și 4,7% din PIB (media europeană, potrivit Eurostat). Aceștia…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății: 19.213 copii și tineri de 0-19 ani, infectați cu coronavirus la nivel național de la începutul pandemiei. Asta înseamnă 6,1% din numărul total de cazuri, la fel ca la începutul anului școlar

În total, 19.213 copii cu vârste cuprinse între 0-19 ani au fost infectați cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, în martie, și până acum, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Mai…
Vezi articolul

Conferință organizată de Fundația Vodafone și Edupedu.ro, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Conferință deschisă profesorilor, pe 15 octombrie, la Arcub Gabroveni în București, despre cum îi formăm pe elevi în școala din viitor. Mircea Miclea, Domnica Petrovai, Csaba Asztalos și Mihnea Moisescu vor vorbi despre învățarea în era Inteligenței Artificiale și despre conectarea reală a copiilor cu magiștrii lor

Profesorii sunt invitați marți, 15 octombrie, de la ora 13:30, la conferința în format fizic susținută de profesorii Mircea Miclea, Domnica Petrovai, Csaba Asztalos și Mihnea Moisescu, la centrul cultural…
Vezi articolul

Ligia Deca: Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă / Studiu OECD: Reducerea analfabetismului funcțional până în 2030 are impact economic pe termen lung de 200% din PIB. Dacă îl eliminăm, e de aproape 300%

Trebuie să punem în prim-plan și necesitatea organizării rețelei școlare în așa fel încât să avem clase cu componență socio-economică mixtă, a declarat consilierul prezidențial pentru Educație și Cercetare Ligia…
Vezi articolul