Media gimnazială va fi primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere la liceu 2024, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Este vorba despre ordinul privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2024 – 2025. Menționăm că, până acum, niciun oficial din Ministerul Educației nu a făcut vreun anunț referitor la această schimbare.
- Nota redacției: Documentul obținut de Edupedu.ro este un draft care poate suferi modificări până publicarea în Monitorul Oficial.
În prezent, media claselor V-VIII este ultimul criteriu de departajare pentru candidații cu medii egale, nu primul, așa cum apare în proiectul obținut de Edupedu.ro.
La articolul 2, documentul consultat prevede următoarele: „(8) Prin excepţie de la prevederile art. 5 alin. (2) şi (4) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;
c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;
d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale;
(9) În cazul în care la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate la alin. (8) lit. a) – d) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.”
Până acum, media claselor V-VIII era ultimul criteriu de departajare pentru candidații cu medii egale. Iată ce prevede ordinul ministrului educației nr. 5.243 din 31 august 2022, la art. 2 alin. (7):
- „a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
- b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
- c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;”
- d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.”
Calculul mediei de admitere utilizate pentru admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2024 – 2025, conform proiectului
„1. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.
* Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă. În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada prevăzută de calendar. Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale.”
Informații de context
În această vară, profesorul Cătălin Ciupală semnala faptul că, în situația în care elevii au medii egale, nota la Limba și literatura română este primul criteriu de departajare, indiferent de profilul la care vor să intre candidații.
Media claselor gimnaziale nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu. Ordinul ministrului educației 5.243 din 31 august 2022 a eliminat media claselor V-VIII din calculul mediei pentru admiterea în clasa a IX-a.
În mai 2022, Sorin Câmpeanu, ministru al Educației, spunea că mediile din gimnaziu “mai degrabă nu” ar trebui să conteze pentru admiterea la liceu: „În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante ale copiilor, nu cred că este fair (n. red. corect).”
Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a avea o pondere de 20% în calculul mediei de admitere la liceu (media de la Evaluarea Națională având o pondere de 80).
Amintim că eliminarea mediei din clasele de gimnaziu pentru admiterea la liceu a fost luată în calcul de fostul ministru al Educației, Monica Anisie, înainte de criza produsă de pandemie, la sfârșitul lui 2019, dar premierul de atunci, Ludovic Orban, a spus atunci că orice schimbare în organizarea examenelor trebuie făcută la început de ciclu.
Foto: © Noppon Kobpimai | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Ghioceaua lu’ klaun Iohanus continua sa cârpească minunatele reforme pe care le-a scremut sub mult prea inaltu’ patronaj al primului turist al țării!
După ce toți i-au spus că, daca scoate influenta de 20% a mediei din gimnaziu, toți vor face PP cu bolta pe școala gimnazială, acum, văzând că udătură da afara din pampers, încearcă să dreagă busuiocul și pune primul criteriu media!
In același timp, problemele reale sunt ignorate in continuare: dificultatea subiectelor este jenanta-că sa se laude ministerul cu rezultatele- la real ajung copii cu 7-8 la mate in timp ce cei cu 9-10 ajung la sociale sau filologie, intra la liceu copii care iau 2&3 la romana / mate ( analfabeți functional la propriu)!
Primul criteriu de departajare ,ar trebui sa se aplice ,în funcție de profil.La real matematica ,la uman lb.romanaFiul meu ,în anul în care a susținut evaluarea, a obținut 9,85 la matematica și 8,65 la lb romana.Iubeste matematica ,nu a fost cazul de departajare ,dar ,în cazul în care ar fi fost necesara,as fi considerat ca se face o mare nedreptate.Atata timp cât criteriile de acordare a notelor difera de la o scoala la alta ,aceasta hotărâre mi se pare neaveniți.
Corect!
Cred ca suntem chiar luati de prosti si noi si copiii nostri ( cei care inca mai spera sa ramana in tara asta sa isi traiasca viata alaturi de cei dragi lor). Mai schimbati mult regulile dupa cum ii avantajeaza pe unul si pe altul?! Aveti coerenta , urmariti echitate si egalitate in ceea ce intreprindeti sau doar sa satisfaceti orgoliile unora si altora. Dezamagiti continuu!! Chiar imi pare rau pentru copiii care se straduiesc si muncesc incercand sa realizeze prin propriile lor puteri, rezultate de care sa se bucure. Le taiati aripile si incurajati mizeriile! Rusine sa va fie ! Aveti atatea de facut pentru educatie si va ocupati de mizerii!
La anul vor pune matematica prima.
(Să nu ,,discrimineze” ordinea criteriilor.)
Cei din minister sunt imbecili!
Fac schimbări doar ca să creeze subiecte ,,de dezbatere” artificiale și inutile!