BREAKING Peste 800 de școli în șantier, anunță Ligia Deca, cu trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor. Ministra nu spune nimic despre câte unități de învățământ nu-și vor putea primi elevii în prima săptămână

2.470 de vizualizări
Foto: Ligia Deca
Ministra Educației Ligia Deca prezintă drept „un record” numărul școlilor aflate în șantier la acest început de an școlar. Într-un anunț pe Facebook despre o conferință la care a fost, la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a pregăti începutul cursurilor, Deca nu menționează nimic despre faptul că în multe dintre aceste școli nu vor putea fi primiți elevii pentru că nu se pot desfășura cursuri din cauza construcțiilor și modernizărilor.

Ligia Deca scrie despre faptul că „începem anul școlar cu peste 800 de școli în proces de reabilitare, modernizare sau construcție”, și laudă imediat autoritățile pentru această „reușită”: „Un record ce arată nu doar creșterea implicării autorităților locale în viața școlii, ci și buna colaborare în comunitățile din țară”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, zeci de școli ar fi cerut inspectoratelor să organizeze Săptămâna „Școala altfel” în prima săptămână de școală, pentru că sunt în șantier, ca soluție pentru ca elevii să nu facă cursuri până pe 16 septembrie.

Deca mai scrie pe Facebook că a cerut „să se facă toate eforturile” ca „spațiile să fie sigure”: „am solicitat să se facă toate eforturile, la nivel local, pentru ca spațiile în care vor învăța copiii să fie nu doar potrivite procesului educational, ci și sigure”.

Redăm mesajul ministrei:

„Continuăm activitățile pentru pregătirea noului an școlar! Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o videoconferință în care am discutat stadiul pregătirilor școlilor împreună cu oficiali din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și inspectorii generali ai Poliției Române, ai Jandarmeriei Române și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, directorii Agenției Naționale Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Au fost prezenți, din țară, reprezentanți ai prefecții, reprezentanții inspectoratelor școlare și șefii structurilor teritoriale ale MAI.

Începem anul școlar cu peste 800 de școli în proces de reabilitare, modernizare sau construcție. Un record ce arată nu doar creșterea implicării autorităților locale în viața școlii, ci și buna colaborare în comunitățile din țară! Am solicitat să se facă toate eforturile, la nivel local, pentru ca spațiile în care vor învăța copiii să fie nu doar potrivite procesului educational, ci și sigure.

Siguranța în școală este prioritate și apreciez implicarea tuturor colegilor mei din toate structurile cu atribuții în acest sens. Doar printr-un efort comun putem face ca școala să fie ceea ce ne dorim pentru copiii noștri!”.

Articol în curs de actualizare.


6 comments
  1. Mda.
    Și nu vor nici să aprobe ore on line temporar 2-3 săptămâni.

    Copiii sunt mutați in tot felul de clădiri care pe unde apuca.

    Și e abia începutul.
    Încă nu au început toate lucrările prin PNRR.

  2. Un prof are în total 18 ore de predare. Cum oare sa facă, tacit, 12 ore pe zi, chiar și în doua schimburi????ah….dacă are ore suplimentare încă o norma….asta e altceva, dar, matematic vorbind, nu are cum sa facă 12 ore pe zi, nici chiar în 2 schimburi…..🤔🤔🤔

  3. Avem două structuri în șantier până cel puțin în 1 octombrie. Sunt structuri pentru că sunt izolate. NU avem unde deschide noul an școlar, nu e terminată nicio clasă, curtea școlii e plină de materiale, copiii sunt prea mulți pentru a fi mutați în alte structuri, spații nu există, transport în comun nu există, microbuze școlare în număr suficient nu există.

    Din fotoliul din minister, d-na Deca privește cu seninătate spre directori, să facă o minune. Directorii se uită la primar. Primarul n-are alegeri în septembrie, până în decembrie e timp de tăiat panglici.

    NOI ce naiba facem?! Că se duce cel puțin jumătate de modul dintr-un an complet făcut harcea-parcea de minister!! Ce testare inițială, ce recapitulare, ce structură organizată a predării conținuturilor!

    În ianuarie-februarie avem bacalaureat în PJ, în martie două rânduri de simulări, în mai EN246, în iunie iar bacalaureat și EN8!! Și colac peste pupăză mai avem și SA și SV, două prostii nedorite de nimeni.

    ȘCOALĂ CÂND FACEM? UNDE? Mergem cu copiii în fața ministerului, poate au vreo sală-două libere?!

  4. Dar de ce nu amintește nimeni de faptul că profesorii ajung, tacit, să lucreze un program de 12 ore pe zi în școlile aflate în șantier unde programul este in două schimburi. Codul muncii ajunge ignorat cu desăvârșire.

    1. Nu cred ca ajunge cineva sa muncească în plus, se comaseaza atât elevii cât și profesorii, în schimb este data peste cap atât viata profesorilor cât și a elevilor și a părinților. Sunt atâția copii care au după amiezile ocupate de activități. Activități în care s-au investit ani de muncă și bani; sunt părinți care n-au unde sa găsească, în cateva zile, oameni care sa se ocupe dimineața de copii. Nu mai spun ca peste tot se pune accent pe folosirea dimineții pentru a învăța, fiind momentul propice când creierul poate acumula noi cunoștințe. De ce unii sa fie favorizat în detrimentul altora? Cum rezolvam toate aceste aspecte? Ce soluții are d-na ministru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Probleme cu acordarea burselor de merit, semnalate de profesori: O elevă care a avut media 9,35 anul trecut și 9,68 în primul semestru acum poate lua bursă de merit sau este pedepsită că a înregistrat un progres școlar, fără să știe că regulile se vor schimba „în timpul jocului”

O profesoară din București a semnalat pe Facebook mai multe nelămuriri privind acordarea burselor de merit pentru elevi, după ce ministerul Educației a schimbat regulile „în timpul jocului”. Spre exemplu,…
Vezi articolul

Liderul studenților din România îi răspunde Marei Mareș, consilier în cancelaria lui Cîțu: „E cineva din Guvernul României care crede că învățământul superior românesc nu trebuie îmbunătățit pentru a încuraja tinerii să rămână la studii în România?”

„Nimeni nu a insinuat că învățământul trebuie îmbunătățit cu scopul de a împiedica tinerii să plece la studii afară. Învățământul superior românesc trebuie îmbunătățit cu scopul de a încuraja tinerii…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, despre creșterile cu aproape 300% ale salariilor profesorilor prezentate de ministrul muncii: Sunt cifre eronate. Ne simțim folosiți în campania electorală

“Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație”, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Reacția FSLI, unul dintre cele două mari sindicate din învățământul…
Vezi articolul

Ministrul Rafila spune că a discutat cu Ligia Deca despre introducerea în școli a materiei “Educație pentru sănătate” / “Am semnat un protocol în acest sens şi cu Biserica Ortodoxă” / “Un termen rezonabil este anul 2024”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat marţi importanţa introducerii în programa şcolară a disciplinei „Educaţiei pentru sănătate” și a precizat că a avut o discuție în acest sens cu ministrul…
Vezi articolul