Se anunță perioada înscrierilor la Boovie 2021, cel mai mare festival-concurs de book-trailere din țară pentru elevi. Anul acesta, ediția a VI-a a festivalului se desfășoară între 27 și 29 august, la Focșani, în funcție de evoluția situației actuale. Până pe 31 martie, echipele se pot înscrie la una dintre secțiunile propuse. Pe 6 aprilie sunt anunțate echipele și cărțile alese și are loc tragerea la sorți pentru cărțile la care mai sunt locuri libere. În plus, organizatorii precizează că anul acesta se adaugă noi reguli în ceea ce privește desfășurarea concursului, de la o nouă categorie de participanți, la premii în noua Gală Boovie.
Cărțile de anul acesta sunt, pe categorii, următoarele:
- Boovie Kids (gimnaziu – clasele V și VI):
- “Păsările dintr-o bună zi”, de Sally J. Pla;
- “Lămâi, cărți și prieteni”, de Jo Cotterill;
- Boovie Junior (gimnaziu – clasele VII, VIII și IX pentru care clasa a IX-a este de gimnaziu, ex. Republica Moldova):
- “Fata care nu se putea opri din mers”, de Samar Yazbek;
- “Copiii paznicilor de elefanți”, de Peter Høeg;
- “Din 7 în 7”, de Holly Goldberg Sloan;
- “Toate drepturile rezervate”, de Gregory Scott Katsoulis;
- “Inocenții”, de Ioana Pârvulescu;
- Boovie (Liceu) (clasele IX / X – XII):
- “De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger;
- “Privighetoarea”, de Kristin Hannah;
- “Toată lumina pe care nu o putem vedea”, de Anthony Doerr;
- “Istoria albinelor”, de Maja Lunde;
- “Caraval”, de Stephanie Garber;
- Boovie + (gimnaziu sau liceu – o carte extra pe baza căreia se acceptă și animații sau scenarii proprii):
- “Manualul adolescenților stresați, dar foarte inteligenți”, de Augusto Cury.
Boovie e un cadru de explorare propice pentru toți elevii și profesorii out of the box. Competiția presupune mai mult decât jurizare și premii (mari!), ea mai înseamnă și descoperiri personale, fie că e vorba de vreo abilitate nebănuită sau de vreo limitare ce trebuie depășită, de bucuria de a lucra autentic într-o echipă autonomă ori de senzația fantastică de împlinire în fața produsului final! Vă așteptăm la Boovie, înscrierile sunt deschise!
Carmen Ion, profesor de limba română, inițiator Boovie
Sari la: Desfășurare / Despre trailer / Formulare de înscriere / Premii
Noutăți
În acest an, Boovie se extinde și peste hotare – apare secțiunea EXTRO-BOOVIE, pentru elevii români din diaspora. Spre deosebire de ediția trecută, în care EXTRO-BOOVIE doar a fost pilot și oarecum desprinsă de etapele consecutive din cadrul concursului, în acest an se dedică tot elevilor români din diaspora, aceștia putând să aleagă o carte conform nivelului de studiu la care sunt.
Totodată, apare și categoria BOOVIE Kids, destinată elevilor de gimnaziu, clasele a V-a și a VI-a. “Este un fel de pepinieră, o pregătire creată cu emoție pentru viitori avansați, copii care vor participa la Boovie și când vor ajunge la liceu. Este o muncă enormă să realizezi un trailer de 3 minute, ne-am gândit noi, nu știam cum ar putea face cei mici așa ceva. Dar a intervenit un val mare de cereri din partea profesorilor care au participat cu elevi mai mari și astfel am inițiat cu încredere noua categorie. Deci ne bucură mult succesul evenimentului.”, spune Carmen Ion despre BOOVIE Kids.
În ceea ce privește posibilitatea de participare, aceasta se extinde și la elevii care aparțin / activează în cluburi de teatru sau cinematografie, cu obligația de a avea un profesor coordonator.
Regulament: secțiuni, înscriere
După cum precizează regulamentul, “concursul cuprinde cinci secțiuni:
BOOVIE Kids – pentru elevi de gimnaziu (clasele a V-a și a VI-a). Are două subsecțiuni, câte una pentru fiecare roman înscris în concurs.
BOOVIE Junior – pentru elevi de gimnaziu (clasele a VII-a și a VIII-a/ a IX-a, pentru țările în care clasa a IX-a este aferentă gimnaziului, de ex. Republica Moldova). Este împărțit în 5 subsecțiuni, câte una pentru fiecare roman înscris în concurs.
BOOVIE – pentru elevi de liceu. Este împărțit în 5 subsecțiuni, câte una pentru fiecare roman înscris în concurs.
BOOVIE+ – secțiune care conține o carte/o temă din domenii diferite, non-literare/non-epice sau conexe cu disciplinele studiate la școală, pentru elevi de gimnaziu și de liceu. La această secțiune sunt acceptate producțiile sub formă de animație și scenariile proprii, după volumul/tema anunțată de organizatori.
EXTRO-BOOVIE – secțiune destinată elevilor români din diaspora; aceștia vor alege o carte din concurs, în conformitate cu ciclul de învățământ căruia îi aparțin.
TRAILERUL DE BUZUNAR – secțiune în afara concursului, la care se pot înscrie, cu respectarea acelorași condiții, echipele care nu s-au încadrat în perioada oficială de înscriere sau cele care nu respectă numărul minim de membri specificat în prezentul Regulament.”
În ceea ce privește înscrierea, aceasta “se realizează de către fiecare participant în parte, inclusiv profesorul coordonator, pe baza formularului de înscriere pe site de aici. Ca urmare a înscrierii, fiecare elev va primi pe adresa de mail indicată, nota de informare și consimțământ personalizată.”, se notează în regulament.
Profesorul trebuie să centralizeze notele de informare și consimțământ, le va scana și le va încărca odată cu completarea integrală a formularului de înscriere a echipei de aici pe site-ul www.boovie.ro, fiind responsabil de veridicitatea datelor fiecărui membru. Apoi, echipa se consideră înscrisă și eligibilă după verificarea de către organizator a completării corecte și complete a Fișei de înscriere și a Notelor de informare și consimțământ de prelucrare a datelor personale încărcate pe site-ul www.boovie.ro.
O precizare importantă este că aceeași echipă se poate înscrie la două secțiuni, doar în următoarea combinație: Boovie Kids/Junior (gimnaziu) și Boovie+ sau Boovie (liceu) și Boovie+.
De asemenea, “profesorul coordonator poate solicita încheierea unui contract de parteneriat între unitatea de învățământ în care activează, pe de o parte și, pe de altă parte, Colegiul Național Pedagogic „Spiru-Haret“ Focșani și Asociația Grow Up Project Focșani, ținându-se cont de următoarele:
a) Un profesor poate coordona mai multe echipe; pentru o echipă pot fi maximum doi profesori coordonatori.
b) Pentru aceeași unitate de învățământ se încheie un singur contract de parteneriat, indiferent de numărul profesorilor coordonatori.
c) Solicitarea va fi trimisă prin email la adresa contact@boovie.ro“, menționează documentul.
Pentru secțiunea Trailerul de buzunar, numărul de membri al unei echipe poate varia până la maxim 11. Echipa poate alege oricare dintre cărțile din concurs, respectând ciclul de învățământ căruia îi aparțin. Această secțiune are premii separate și nu este eligibilă pentru Marile Premii din Gala Boovie. Premiile se vor stabili în funcție de numărul de vizualizări și aprecieri pe canalul YouTube al Boovie (40%) și aprecierile juriului (60%).
Numărul de echipe doritoare de la o singură școală nu este limitat, se pot înscrie oricâte echipe.
Desfășurare și organizare
O echipă va fi alcătuită din 6/ 7-11 membri, care pot fi din aceeași clasă ori din clase diferite, aparținând aceleiași unități școlare și aceluiași ciclu de învățământ. Un elev poate face parte din două echipe diferite, cu respectarea condițiilor prezentului regulament.
Fiecare echipă își va alege cartea pentru care dorește să realizeze trailerul pe data de 04 aprilie 2021. Pentru fiecare carte va fi un număr limitat de locuri, care se vor ocupa în ordinea înscrierilor. Procedura de atribuire a cărților este următoarea:
- Echipele citesc toate cărțile propuse în concurs la secțiunea căreia îi aparțin;
- Profesorul coordonator/ liderul de echipă accesează platforma pusă la dispoziție de organizatorii Boovie și completează cererea pentru atribuirea cărții;
- După trimiterea cererii, se primește automat un mesaj de confirmare;
- Echipele care nu au reușit să se înscrie la subsecțiunea dorită, vor fi repartizate la subsecțiunile la care mai sunt locuri libere prin tragere la sorți, realizată on-line de către organizatorii Boovie;
- Echipele din străinătate pot alege orice carte dintre cele de la ciclul de învățământ căruia îi aparțin, prin anunț direct către organizatori, la adresa de email contact@boovie.ro
În data de 6 aprilie 2021 sunt anunțate echipele și cărțile alese de acestea, pe pagina oficială de Facebook a Concursului Boovie și are loc tragerea la sorți pentru cărțile la care au rămas locuri libere.
În perioada 6 aprilie – 01 august 2021, echipele realizează trailerele.
Se precizează că trailerele vor fi obligatoriu realizate în întregime de către elevii din echipă, care pot cere îndrumare/asistență de la părinți/profesori coordonatori, fără ca aceștia să intervină direct în realizarea produsului final.
Trebuie menționată obligatoriu orice utilizare de sunete/muzică, imagini, elemente grafice și efecte a fiecărui element preluat din domeniul public sau prin achiziționarea drepturilor de autor: nume, prenume autor (unde este cazul), numele fișierului și linkul către sursă. Toate aceste informații trebuie notate într-un singur șablon inserat în creditele finale ale trailerului.
Important de știut este că imaginile, efectele și elementele grafice preluate din domeniul public sau prin achiziționarea drepturilor de autor nu pot însuma mai mult de 20 de secunde pe toată durata trailerului. Plagiatul artistic este interzis și duce la descalificarea trailerului. Semnalarea unei situații de plagiat artistic se va face printr-un email trimis la adresa behonest@boovie.ro, în maxim șapte zile de la momentul lansării trailerelor pe platforma YouTube. O decizie finală aparține juriului și va fi comunicată oficial ulterior.
Ce conține un trailer?
Fiecare trailer va conține obligatoriu:
a) creditele inițiale ale echipei – denumirea și sigla unității școlare din care face parte echipa, numele echipei, titlul cărții suport – maxim 10 secunde, în primul minut al trailerului
b) creditele finale – numele elevilor din echipă/rolurile îndeplinite in cadrul proiectului, numele profesorului coordonator; se vor specifica, de asemenea, modelul de aparat cu care au filmat, aplicația sau softul cu care au editat filmul, toate sursele din care au fost preluate muzică, imagini etc. – maxim 15 secunde.
c) organizatorii Boovie vor adăuga la fiecare trailer propriile generice inițiale și finale, dar durata acestora nu se va lua în considerare la calculul duratei finale ale trailerului.
Durata trailerului:
- trailer = minim 3.00 minute și maxim 3.30 minute (incluzând creditele echipei);
- bloopers = 30 de secunde, care vor cuprinde obligatoriu secvențe din timpul realizării proiectului (întâlniri de grup, filmări etc.)
- durată totală a produsului final = minim 3.30 min – maxim 4.00 min
Toate trailerele trebuie să fie subtitrate în engleză.
Trailerul va fi trimis în format MP4 până la data de 01 august 2021 prin transfer electronic la adresa de email trailers2021@boovie.ro. Transferul va conține obligatoriu în titlu denumirea echipei și titlul cărții după care s-a realizat trailerul.
De asemenea, în același transfer electronic va fi atașat obligatoriu și un fragment relevant ales de echipă, cu durata de 20 de secunde, din cadrul trailerului, fragment pe care Organizatorul îl va folosi pentru promovarea trailerului în timpul Concursului.
Vezi regulamentul complet aici. În format descărcabil, în acest link.
Formularul de înscriere (a fiecărui membru în parte/ individual): aici.
Formularul de înscriere pentru echipă (se ocupă profesorul, în conformitate cu cele scrise mai sus): aici.
Premiere: criterii, categorii
Printre criteriile de evaluare pentru book-trailere se numără: integrarea semnificațiilor majore ale cărții, calitatea narativă a scenariului, adecvat formatului de book-trailer, nu de rezumat, montaj, respectarea ritmului vizual și sonor, forța de persuasiune, corectitudinea mesajului scris, conceptul regizoral, interpretarea actoricească etc.
Dacă mai multe trailere au același punctaj, premiul se împarte între echipe.
Se va organiza o Gală festivă, pentru care vor fi selectate cele mai bune trailere din concurs, pentru următoarele categorii – interpretare, scenariu, imagine, montaj, coloană sonoră originală, regie. În cazul în care nu există suficiente trailere cu o coloană sonoră originală, premiul nu se va acorda.
Se vor acorda premii în bani și/sau produse, participări la cursuri tematice, invitații la emisiuni radio sau TV etc. după cum urmează:
- Premiul I pentru fiecare subsecțiune în parte, Boovie+ și ExtRO-Boovie;
- Premiul II pentru fiecare subsecțiune în parte, Boovie+ și ExtRO-Boovie;
- Premiul III pentru fiecare subsecțiune în parte, Boovie+ și ExtRO-Boovie;
- Mențiuni (un număr de mențiuni egal cu 20% din numărul echipelor înscrise la fiecare secțiune), Boovie+ și ExtRO-Boovie;
- Premiul de popularitate
- Premiul Special Boovie, acordat de către Organizator și
Premiile din Gala festivă:
- Marele Premiu al Juriului pentru Interpretare Feminin/Masculin
- Marele Premiu al Juriului pentru Scenariu
- Marele Premiu al Juriului pentru Imagine
- Marele Premiu al Juriului pentru Montaj
- Marele Premiu al Juriului pentru Coloană sonoră originală
- Marele Premiu al Juriului pentru Regie
- Marele Premiu / Trofeul BOOVIE®
Partenerii și sponsorii pot acorda mențiuni și premii speciale.
Premiul de popularitate se va acorda în urma votului publicului. Trailerele vor fi urcate de către organizatori pe canalul YouTube, cu link din Facebook. Se vor lua în considerare doar voturile acordate de către abonați pe canalul YouTube al Boovie. Popularizarea trailerelor de către realizatori pe orice rețea media, online, de socializare etc. înainte de concurs duce la excluderea echipei.
Membrii tuturor echipelor, precum și toți profesorii implicați vor primi diplome (de participare, profesor coordonator, profesor însoțitor etc. după caz).
Ediția de anul trecut, Boovie 2o2o
“Din cauza pandemiei, din aproximativ 2200 de oameni înscriși, au finalizat cam 700, pe care îi admirăm foarte mult pentru faptul că nu au renunțat și au realizat niște produse remarcabile. Boovie 2020 a adunat 70 de voluntari, 10 membri ai staff-ului și 25 de sponsori și parteneri în ediția precedentă”, relatează profesoara Carmen Ion pentru Edupedu.
Consultă aici lista premiilor de anul trecut:
Despre Boovie
Boovie este un concurs de book-trailere destinat elevilor, care se organizează în echipe, citesc o carte și creează împreună un trailer de 4 minute. Festivalul s-a născut la Focșani din dorința de a-i putea aduce împreună pe copii de cărți, tehnologie, munca în echipă și cinematografie; este unul din cele mai mari evenimente din țară pentru elevi.
Foto: afiș oficial