Reprezentanții guvernului și ai coaliției PSD-PNL-UDMR au propus duminică la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din educației câteva măsuri pentru a stopa greva generală programată pentru luni, potrivit surselor G4Media.
Cele mai importante propuneri:
- instituirea unui bonus de 1.000 de lei, care să fie acordat de două ori pe an, pentru profesorii debutanți;
- acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate;
- creșteri de salarii de 7-8% pentru personalul nedidactic;
- Legea salarizării finalizată până la jumătatea lunii iulie.
Reprezentanții sindicatelor nu au acceptat în primă fază aceste propuneri și au cerut creșteri generalizate de venituri pentru toate cadrele didactice.
Negocierile, la care participă premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu, au început la sediul guvernului la ora 14:00 și continuă și la ora publicării acestui articol.
În deschiderea întâlnirii, premierul Ciucă a ținut un discurs incoerent: „Am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor, astfel încât împreună să putem să rezolvăm probleme. Sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care de-a lungul timpului au dus la aceste distorsionări”.
Revendicările principale ale sindicatelor, transmise în informările către Guvern, sunt următoarele:
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea
concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.