Bogdan Stancu, învățător la 18 ani, a vorbit, la emisiunea Educație 9 de la TVR Craiova, despre uniformele elevilor. „Eu consider că mai taie un pic din aceste diferențe care încep să fie tot mai mari în zilele noastre între copii și hainele pe care le poartă aceștia”, a spus cadrul didactic. Acesta predă la Școala Gimnazială „Eliza Opran” din Işalniţa.
Moderatoare: Am observat în timp ce urmăream materialul realizat de colegii mei de la știri și faptul că elevii poartă uniforme. A fost o dezbatere întreagă la începutul anului școlar despre aceste uniforme, dacă să fie sau nu obligatorii. Tu ce părere ai și de ce ar fi importante uniformele în momentul în care se hotărăște că trebuie purtate?
Bogdan Stancu: În primul rând, partea de aspect, să fie toată clasa îmbrăcată într-o culoare. Este foarte frumos să vezi toți copiii îmbrăcați așa. În al doilea rând, eu consider că mai taie un pic din aceste diferențe care încep să fie tot mai mari în zilele noastre între copii și hainele pe care le poartă aceștia.
Moderatoare: Ai observat și tu aceste diferențe? Presupun că vorbești acum de cele la nivel social și financiar. Purtarea uniformei reduce efectul și fenomenul bullyingului?
Bodgan Stancu: Sigur. Nemaivenind cu tricouri, nu știu, mai scumpe, mai ieftine, da, mai de firmă, nu mai sunt atât de mari diferențele sau nu mai sunt atât de vizibile diferențele între copii și aceștia nu mai pot să arate cu degetul către cineva.
Daniel Alexandru Ion, șeful Inspectoratului Școlar Județean Dolj, a declarat că printr-o comunicare eficientă „vom reuși împreună să-i determinăm pe elevii noștri să înțeleagă că a veni îmbrăcat decent la școală reprezintă o formă de respect, în primul rând, pentru sine și apoi pentru ceilalți din jurul lor”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Actual Regional” (TVR Craiova), în luna septembrie.
Informații de context
Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat pentru Euronews.ro că elevii vin în clasa a V-a și „se vede această modalitate de a-l pune într-un fel pe celălalt într-o inferioritate, adică se uită de unde sunt adidașii tăi, ce fel de telefon ai.” Aceasta a spus că lucrează cu părinții la acest aspect și „cam prin clasa a VI-a toată lumea înțelege și nu se mai manifestă.”
Edupedu.ro a scris că școlile ar putea să solicite utilizarea obligatorie a uniformei școlare, potrivit unui proiect depus la Senat. Proiectul urmărește să completeze și să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută sub denumirea Legea Deca-Iohannis. Conform documentului, uniforma ar urma să fie acordată gratuit elevilor.
În proiect se arată că detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației.
Ce prevede Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
ROFUIP 2024 prevede, printre altele, că elevii au obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ.
Noul Statut ale Elevului
Din noul Statut al Elevului a fost eliminată prevederea ca ținuta vestimentară să nu poată reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii. Amintim că Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.
Concret, documentul publicat în Monitorul Oficial stabilește, printre altele, că elevii au îndatorirea de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă.
Art. 14. — „(1) Elevii au următoarele îndatoriri: d) de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă și adecvată și de a purta elementele de identificare în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentele și hotărârile unității de învățământ preuniversitar”, conform Statutului Elevului 2024.