Bogdan Aldea, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung, desemnat cel mai bun tânăr mecanic din România într-o competiție cu 600 de elevi din 89 de școli / Profesoara Daniela Măriuței: Ar trebui să existe o mai mare colaborare între școli, autorități locale, mediul de afaceri și universități pentru a oferi elevilor programe relevante și actualizate

4.741 de vizualizări
Foto: Inter Cars
Câștigătorul competiției Young Car Mechanic România, aflată la ediția a treia, este un tânăr de 18 ani din Câmpulung – Bogdan Aldea. Elev la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung, în vârstă de 18 ani, Bogdan a primit un premiu în valoare de 1.000 de euro, anunță organizatorii într-un comunicat de presă. Colegul său de la același liceu, Ștefan Popescu, a obținut locul 10. Ambii au fost pregătiți de profesoara Daniela Măriuței.  

Competiția a atras 600 de elevi de la licee și școli profesionale din țară, de patru ori mai mulți ca anul trecut, și a pus la bătaie premii de 54.000 euro. Mai mult de jumătate dintre acestea reprezintă premii pentru dotarea școlilor – echipamente, scule, licențe – și recompensarea profesorilor câștigătorilor.  

„Proba cea mai dificilă mi s-a părut cea de la Meyle pentru că nu mai făcusem niciodată așa ceva. Participarea la acest concurs m-a ajutat să câștig multă experiență și m-a motivat și mai mult să continui în acest domeniu”, a spus Bogdan Aldea, care după terminarea liceului și-a propus să urmeze o facultate în domeniul inginerei mecanice.  

Foto: Inter Cars

Tânărul va participa la finala internațională care va avea loc în Lituania, la Vilnius, pe 17 iulie 2024, unde va intra în competiție cu câștigătorii din alte 10 țări europene pentru premiul cel mare în valoare de 2.500 euro. Vor fi 11 probe în 3 zile, spune profesoara Daniela Măriuței pentru postul local de televiziune Clar TV Muscel.

„Participarea la concurs i-a oferit lui Bogdan oportunitatea de a-și dezvolta abilități sociale precum lucrul în echipă, comunicarea și gestionarea emoțiilor. În plus, rezultatele obținute pot fi luate în considerare de către universități sau potențiali angajatori, ceea ce face din această competiție o modalitate importantă de a-și evidenția talentul și performanța în domeniul mecanicii. 

Ar trebui să existe o mai mare colaborare între școli, autorități locale, mediul de afaceri și instituții de învățământ superior pentru a oferi elevilor acces la programe de formare profesională relevante și actualizate. Este nevoie și de o mai mare orientare către nevoile pieței muncii și de adaptarea curriculelor pentru a răspunde cerințelor actuale ale mediului economic”, crede Daniela Măriuței, profesoara lui Bogdan Aldea. 

Foto: Inter Cars

Competiția este organizată în România de Inter Cars, distribuitor de piese și accesorii auto, iar scopul acesteia este de a-i identifica și a-i promova pe tinerii talentați în domeniul mecanicii auto, potrivit comunicatului citat. Concursul oferă o platformă pentru tinerii mecanici de a-și demonstra abilitățile și de a învăța de la cei mai buni profesioniști din industrie. 

Parteneri ai Inter Cars sunt companii de prestigiu precum: Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann-Filter, Meyle, Schaeffler, Shell, Varta, Filtron, Valeo, NRF, Milwaukee, ZF Aftermarket, Delphi, Moto Remo. 

Foto: Inter Cars

„Suntem mândri să susținem această competiție și să încurajăm tinerii să urmeze o carieră într-un domeniu esențial. Inter Cars România va investi în continuare în susținerea educației și a formării profesionale a viitoarelor talente din industria auto, care este una dintre cele mai dinamice. Conceptul e-mobility este focusul actual al industriei ceea ce înseamnă o creștere a ponderii mașinilor hibride și electrice, iar acest lucru aduce cu sine provocări și oportunități care necesită noi competențe. E-Mobility va schimba modul în care lucrăm și va aduce implicit necesitatea unei forțe de muncă calificate în acest domeniu. Crearea unui mediu care promovează o sinergie între mediul privat, producătorii din industria auto și instituțiile de învățământ este de o importanță strategică pentru grupul Inter Cars la nivel internațional și local”, a declarat Adrian Florea, CEO Inter Cars România.

Competiția este organizată de grupul polonez de piese auto și în alte 10 țări: Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, Slovacia, Croația, Grecia. Prima probă a fost cea teoretică, la care elevii au fost puși să răspundă la 50 de întrebări în 50 de minute, apoi au fost selectați câte 10 participanți din regiunile Cluj, Iași și Craiova, care s-au întrecut ulterior în cadrul a 3 etape regionale. În această etapă a competiției, participanții au avut de parcurs o probă teoretică și 5 probe practice, iar primii 11 care au obținut cel mai bun punctaj s-au întrecut în finală, care a cuprins 11 probe practice gândite de partenerii internaționali ai competiției. 


1 comment
  1. Felicitări tânărului și profesorilor săi! Ce nu înțeleg este de ce ne-am englezit atât, ne pute limba română încât și denumirile concursurilor le facem în engleză? Biată Românie, bieți români!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cîmpeanu: Evaluarea Națională se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, admiterea la liceu, după această dată / Toți elevii și copiii vor avea vacanță din 2 aprilie până pe 4 mai, în vacanță nu se fac cursuri online

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, iar admiterea la liceu, după această dată, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferință de…
Vezi articolul

Primarul Sectorului 2 cere feedback-ul părinților despre programul Şcoală după şcoală”, după ce a constatat că doar în patru şcoli cererile de înscriere depăşesc capacitatea, deși părinții s-au plâns că elevii sunt puşi pe lista de rezervă

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, cere feedback-ul părinților despre programul “Şcoală după şcoală”, după ce a constatat că doar în patru şcoli cererile de înscriere depăşesc capacitatea și la cinci…
Vezi articolul