BNR: “La penuria ofertei de forță de muncă contribuie și emigrația masivă în rândul tinerilor”. În 2017 au plecat din România 300 de tineri pe zi

1.378 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Condițiile pe piața muncii continuă să se tensioneze, arată Raportul asupra inflației realizat de Banca Națională. Potrivit documentului trimestrial, prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu, tensiunea de pe piața muncii este în continuă creștere și din cauza migrației – nu mai puțin de 108 mii de tineri cu vârste între 15 și 34 de ani au plecat din țară în 2017, potrivit INS.

Din cei 219.327 de români care au emigrat anul trecut, 108.261 erau tineri între 15 și 34 de ani. Asta înseamnă aproape jumătate din numărul total al emigranților, potrivit Institutului Național de Statistică. Viteza de depopulare a României de persoane tinere, apte de muncă, este de 296 de cetățeni pe zi sau 12 tineri pe oră. 

”La penuria ofertei de forță de muncă contribuie și emigrația masivă în rândul persoanelor în vârstă de muncă, mai ales tineri – în anul 2017, circa jumătate din numărul emigranților era reprezentată de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, conform datelor INS. Prin urmare, condițiile pe piața muncii continuă să se tensioneze”, scriu autorii Raportului BNR.

Tensionarea pieței muncii are loc și din cauza faptului că firmele găsesc tot mai greu angajați, rata locurilor de muncă a stagnat în trimestrul al III-lea al anului și somajul este la cel mai mic nivel înregistrat din 2000 încoace (4,3%), arată BNR.

De altfel, procesul de creare a locurilor de muncă a fost guvernat, în medie, în perioada 2000-2016, de firmele tinere și de dimensiuni reduse, acestea fiind totodată și cele mai volatile, având contribuția dominantă la distrugerea locurilor de muncă din economie”, potrivit Raportului.

Piața muncii este o preocupare pentru noi și este o preocupare pentru toată lumea, potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Urmăriți prezentarea sa:

 

Ce se va întâmplA la finalul anului

Specialiștii BNR remarcă și că viziunile asupra situației de pe piața muncii sunt diferite de la un studiu la altul. De exemplu, în privința evoluției numărului de salariați din economie în ultimul trimestru din 2018, părerile sunt divergente. ”Pe de o parte, Sondajul DG ECFIN sugerează stabilitatea ritmului recrutărilor în industrie, servicii de piață și construcții, în timp ce în comerț așteptările privind noile angajări s-au îmbunătățit. Pe de altă parte, studiul Manpower indică cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani, cu o îmbunătățire considerabilă atât în construcții, cât și în comerț, iar în industrie este preconizată stabilitatea numărului de angajați”, potrivit Raportului citat.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directorii de grădinițe cu program normal vor fi degrevați parțial de norma de predare, urmând să mai aibă doar 2-4 ore – proiect de ordin al Ministerului Educației / Toți directorii și directorii adjuncți vor putea folosi orele din norma obligatorie pentru a fi metodiști sau formatori

Directorii grădinițelor cu program normal vor avea degrevare parțială de normă, conform unui proiect de ordin de ministru publicat în dezbatere de Ministerul Educației. Sunt modificate prin acest proiect condițiile…
Vezi articolul

DOCUMENT Avocatul Poporului, despre admiterea separată la colegii, din proiectul de lege a învățământului: Discriminează copiii din familiile fără posibilități financiare, încurajează abandonul școlar și creează avantaje celor din familii care pot asigura meditații copiilor / Solicită un cadru de prevenire a faptelor de corupție în elaborarea subiectelor și organizarea examenului

Avocatul Poporului solicită „reanalizarea” articolului care prevede admiterea separată la colegii, potrivit listei modificărilor și completărilor la proiectul de lege a învățământului preuniversitar, trimisă Ministerului Educației în perioada de consultare…
Vezi articolul

Limitarea la maximum 2 mandate a președintelui ARACIP și introducerea sindicatelor, elevilor și părinților în conducerea Agenției care auditează și acreditează școlile – propunerile Asociației Școlilor Particulare trimise către Guvern

Asociația Școlilor Particulare a propus Guvernului Orban să modifice regulamentul Agenției care auditează, autorizează și acreditează toate școlile și grădinițele. În contextul în care ministrul Educației a anunțat revizuirea tuturor…
Vezi articolul

Au fost aprobate 2.200 de angajări în învățământ, deși inițial Ministerul anunțase 3.500 posturi / Locurile de muncă noi sunt în creșe, grădinițe și școli speciale, dar și pentru personal în școlile incluse în programul Masă caldă

Vineri, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se suplimentează cu doar 2.200 numărul de locuri în învățământul preuniversitar: creșe, grădinițe, școli. Numărul este mai mic decât cel anunțat inițial…
Vezi articolul

Lider sindical din Educație: Părinții propagă cel mai rapid virusul și pe această cale ajunge în unitățile de învățământ / Profesorii s-ar simți mai în siguranță dacă toți părinții s-ar vaccina

Coronavirusul este răspândit și de „cele câteva milioane de părinți care propagă cel mai rapid virusul respectiv și pe această cale ajunge în unitățile de învățământ”, iar „dacă părinții s-ar…
Vezi articolul