Universitatea Maritimă Constanța nu s-ar desființa și nu ar urma să fuzioneze cu Universitatea Politehnica din București, este anunțul făcut studenților astăzi, de președintele Senatului UMC Cornel Panait, la finalul unei întâlniri cu rectorul Mihnea Costoiu, relatează Agenția de presă Rador, citată de G4Media.ro. Despre un eșec al tatonărilor scriu și mai multe publicații locale. Pe de altă parte, contactat de Edupedu.ro, Mihnea Costoiu, care mai devreme declara unei publicații constănțene că “fiecare ne vom vedea de drumul nostru”, s-a limitat, fără nicio altă precizare, să spună că “am luat act de poziția studenților din Constanța și a universității din Constanța”. El nu a răspuns la insistențele Edupedu.ro pe tema posibilității ca discuțiile să continue.
Potrivit Rador, preluat de G4Media.ro, președintele Senatului UMC, Cornel Panait, a spus că “discuţia ar trebui să înceteze. Decizia noastră e luată, domnule rector, nu putem participa la acest proiect!”. Sute de studenți au participat astăzi, în Aula UMC la o întâlnire cu rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu pentru a li se explica avantajele unui proiect instituțional de fuzionare. – detalii pe G4Media.ro
Precauția lui Mihnea Costoiu, în declarațiile pentru Edupedu.ro, vine în condițiile în care el a fost citat cu afirmații mult mai tranșante în Ziua de Constanța: “Discuțiile au fost foarte clare, studenții nu vor așa ceva, astfel că fiecare ne vom vedea de drumul nostru. Nu se pune problema acestui proiect la Constanța”.
Pe de altă parte, Constanta.info, publicația care a scris inițial despre discuțiile UMC-Politehnica, a publicat, miercuri, ceea ce spune că este un comunicat de presă prin care profesori ai universității constănțene ar fi urmat să se delimiteze de poziția studenților, care se opuneau fuziunii cu Politehnica. Ulterior, site-ul a publicat o listă cu semnături pe acel “document”, despre care susține că ar reprezenta 39 dintre cei 93 de profesori activi în prezent în cadrul universității.
Negocierile UMC-UPB au fost anunțate săptămâna trecută, în contextul în care Politehnica București are contacte similare și cu Universitatea din Pitești, ținta fiind formarea unei “Universități Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica”.