O echipă de academicieni condusă de Joanna Sikora de la Universitatea Națională Australiană a realizat un studiu pentru a evidenția corespondența dintre prezența cărților în casă și dezvoltarea copiilor. Studiul a arătat faptul că trebuie să existe cel puțin 80 de cărți pentru a se simți un efect pozitiv, relatează theguardian.com
Studiul intitulat ”Scholarly Culture: How Books in Adolescence Enhance Adult Literacy, Numeracy and Technology Skills in 31 Societies” a fost aplicat pe 160.000 de adulți din 31 de țări, între 2011 și 2015. Participanții au fost întrebați: Câte cărți erau la ei în casă, când aveau 16 ani?
Cu toate că numărul mediu de cărți din fiecare țară a diferit (27 în Turcia, 143 în Marea Britanie și 218 în Estonia), efectele sunt aceleași:
- ”Expunerea din timpul adolescenței la un volum mare de cărți este parte integrantă din practicile sociale care îmbunătățesc alfabetizarea, capacitatea de a opera cu numere și competențele în tehnologia informației”
Prin comparație, adulții de acum care nu au avut în adolescență multe cărți la îndemână în casă au înregistrat progrese sub medie.
Un aspect interesant îl constituie faptul că adolescenții cu nivel mediu de educație, dar care au trăit într-o casă plină de cărți, au aptitudini în ceea ce ține de alfabetizare, capacitatea de a opera cu numere și tehnologie la fel de bune ca cei cu studii universitare, dar cu puține cărți în casă.