Baza de date cu elevii care trebuie să primească tichete educaționale de 500 de lei a fost pusă la dispoziția STS din 9 noiembrie, conform Ministerului Educației / Potrivit ordonanței 83, Serviciul de Telecomunicații Speciale ar fi trebuit să dea lista cu beneficiarii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene care să facă plățile, lucru care nu s-a întâmplat

15.386 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
De peste o lună Ministerul Educației a pus la dispoziția Serviciului de Telecomunicați Speciale baza de date din care instituția trebuia să extragă cei aproape 500.000 de beneficiari de tichete educaționale, conform unui răspuns oferit la solicitarea Edupedu.ro. „Ministerul Educației a pus în aplicare toate măsurile ce-i revin,“ potrivit răspunsului primit. Amintim că Edupedu.ro a scris marți că, potrivit surselor, tichetele educaționale de 500 de lei nu vor ajunge la elevi de Crăciun și nici până la finalul acestui an după ce Ministerul Educației nu ar fi trimis nici până acum listele cu numele beneficiarilor.  

Ministerul Educației arată că în procedura prevăzută de ordonanța de urgență 83/2023 „a asigurat transmiterea securizată din aplicația proprie (SIIIR) către Serviciul de Telecomunicații Speciale a solicitărilor potențialilor destinatari finali, completate până la data de 09.11.2023“. Următorul pas era, potrivit cadrului legislativ, acela prin care „lista destinatarilor finali este transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene“, conform răspunsului ME.

Am solicitat Serviciului de Telecomunicații Speciale un răspuns privind starea acestei liste și clarificări de ce până la 20.12.2023, de la 9.11.2023, de când Ministerul Educației a pus la dispoziție baza de date, nu a fost livrată către MIPE lista aceasta a elevilor beneficiari de 500 de lei prin tichete educaționale. Din informațiile Edupedu.ro, nu ar fi fost dată nici măcar o listă intermediară, procesul de completare fiind unul în curs, încă deschis, pentru beneficiarii care au greșit cererile sau au nevoie de mai multe documente.

Redăm răspunsul Ministerului Educației:

„În limita atribuțiilor stabilite de prevederile OUG nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, Ministerul Educației a pus în aplicare TOATE măsurile ce-i revin.

Astfel, potrivit OUG nr. 83/2023, Ministerul Educației a realizat următoarele:

– a dezvoltat în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) un flux informatic pentru preluarea cererilor depuse la unitățile de învățământ;

– a asigurat transmiterea securizată din aplicația proprie (SIIIR) către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a solicitărilor potențialilor destinatari finali.

Listele (preliminare și finale) – conform OUG nr. 83/2023 – sunt întocmite de către partenerii Ministerului Educației în aplicarea/implementarea acestui act normativ, context în care Ministerul Educației s-a achitat până în acest moment de toate sarcinile prevăzute în legislație.

Pentru conformitate, vă prezentăm etapele implementării acestui program în acest an școlar:

Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali ai tichetelor sociale pe suport electronic, care se încadrează în categoriile de eligibilitate prevăzute la art. 4, au depus cereri la unitatea de învățământ, cu precizarea componenței familiei, pentru a permite interogarea bazei de date ANAF în vederea calculării eligibilității.

Ulterior, datele și informațiile din cereri au fost introduse de unitățile de învățământ din care provin potențialii destinatari finali în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). În acest sens, pentru a sprijini procesul prevăzut în OUG, Ministerul Educației a dezvoltat în SIIIR o secțiune pentru înregistrarea cererilor și a diseminat prin intermediul ISJ/ISMB manualul de utilizare a acestui modul, începând cu data de 09.11.2023.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 6, alin. (5), Ministerul Educației a asigurat transmiterea securizată din aplicația proprie (SIIIR) către Serviciul de Telecomunicații Speciale a solicitărilor potențialilor destinatari finali, completate până la data de 09.11.2023.

Ca urmare a colectării în aplicația informatică dezvoltată de STS a datelor din SIIIR, acestea din urmă sunt prelucrate și structurate, în mod automat, de către aplicația informatică în cauză, rezultând astfel lista potențialilor destinatari finali.

Datele și informațiile din lista cu potențialii destinatari finali sunt interogate prin intermediul aplicației informatice dezvoltate de STS pentru validarea codurilor numerice personale și a numelor și prenumelor menționate în cerere la instituțiile de resort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ulterior, lista destinatarilor finali este transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Mai precizăm că, începând cu data operaționalizării transmiterii datelor (09.11.2023), Ministerul Educației și-a concentrat eforturile pe sprijinirea școlilor în identificarea și modificarea cererilor înregistrate cu date incomplete sau incorecte“.

Cine primește tichetele educaționale

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă. Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. 

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Informații de context

Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG nr. 83/2023.

La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu era precizat însă și când vor primi aceste carduri cei peste 410 mii de beneficiari. Ordonanța de urgență nr. 83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.

Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.

În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.

Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.


6 comments
  1. în sat Cristești jud Vaslui nu se mai dau cardurile educaționale .? nu nu se zice nimic .doar să așteptăm

  2. Nu pot primi cardul de la școală pe motiv că sa inteles gresit DOAMNELE DR LA ȘCOALĂ MI-A ZIS CA TATAL ESTE DESPĂRȚIT DE NOI DAR DE FAPT TATICUL ESTE DECEDAT NU CRED CA SE MAI POATE SA LUĂM CARDUL AM DUS SI COIE DUPĂ CERTIFOCATUL DE DRCES.

  3. Suntem mințiți și se fac numai aminari! sunt copii care nu au cu ce mai frecventa școala deoarece sunt mulți frați la părinți și nu au rechizite școlare. este bine că au copii domnilor deputați. restul nu mai contează pentru dînși.noua ne dau decit vorbe goale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de 5 zile libere

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai…
Vezi articolul