Profesorii din grupurile de lucru pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele/ domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările/domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional și tehnic au aflat pe 10 august că până pe 28 august la ora 16:00 trebuie să trimită la Ministerul Educației edițiile pentru clasa a XI-a ale așa-ziselor „Repere metodologice pentru aplicarea curriculumului”, pentru toate disciplinele. Informația a ajuns la aceste cadre didactice printr-o notă, obținută de Edupedu.ro, în care sunt trasate aceste sarcini obligatorii, fără drept de apel, fără să țină cineva cont de timpul foarte scurt rămas – 10 zile lucrătoare – sau de faptul că în luna august este vacanță pentru toți profesorii. Oficialii din Ministerul Educației știau de anul trecut că nu vor fi programe școlare noi pentru liceu, așa că va fi nevoie din nou de aceste repere, dar au ales să le dea în lucru cu o lună înainte de începerea cursurilor.
Reperele metodologice pentru clasa a XI-a vin după ce în ultimii doi ani școlari au fost publicate și repere pentru clasele a IX-a și a X-a. Acestea sunt necesare profesorilor pentru a le putea preda liceenilor, astfel încât disciplinele să fie corelate cu ceea ce au făcut în gimnaziu, unde au avut curriculum nou bazat pe crearea de competențe. Este vorba despre generația elevilor care au făcut clasa pregătitoare și pentru care după 9 ani de școală Ministerul Educației nu a fost în stare să facă planurile-cadru și programele școlare pentru ca aceștia să poată continua reforma curriculară, așa că politicienii au întrerupt-o. Este vorba despre ultimii doi miniștri PNL – Sorin Cîmpeanu și Ligia Deca, ambii propuși și susținuți de președintele Klaus Iohannis.
Justificarea oferită de oficialii din minister, în 2021, a fost că planurile-cadru pentru clasele IX-XII (lista cu disciplinele din orarul elevilor și numărul de ore pe săptămână pentru aceste materii) au primit prea multe propuneri de modificare.
În documentul consultat de Edupedu.ro, prin care sunt anunțați profesorii că trebuie să scoată rapid Reperele pentru clasa a XI-a, scrie că solicitarea a fost făcută de Ministerul Educației (ME), iar „Centrul National de Politici și Evaluare în Educatie (CNPEE) a fost desemnat pentru organizarea activităților de elaborare a colectiei „Reperelor metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a XI-a, în anul școlar 2023-2024. Orientarea procesului educativ la disciplina/disciplinele/modulele de studiu, în vederea atingerii de finte și obiective stabilite prin documente de politică educationald/metodologii. Valorizarea de oportunități asigurate prin proiectele și programele Ministerului Educatiei”, denumite în continuare Repere, cu implicarea grupurilor de lucru (GLC) pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele/ domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările/domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional și tehnic, constituite prin Nota ME nr.2111/2021, cu modificările și completările ulterioare”.
Într-un limbaj de lemn specific, mai scrie în document că profesorii vor coordona activitatea de elaborare a reperelor „în acest sens, informăm responsabilii GLC asupra solicitării ME și că, în această calitate, vor coordona activitatea de elaborare a Reperelor pentru disciplina/grupul de discipline pentru care GLC au fost constituite. Menționăm că, în baza Notei ME-CNPEE-DGIP nr. 2139/20.06.2023, a fost actualizată lista responsabililor GLC”.
Asta deși în comunicatul oficial din 2022 scria că de fapt Ministerul Educației și CNPEE ar fi coordonatorii acestor documente, când de fapt totul este făcut de către profesori.
„Termenul limită pentru predarea catre Serviciul Dezvoltare Curriculum a formei finale a documentului elaborat în cadrul fiecărui GLC este luni, 28 august 2023, ora 16.00”, scrie în nota oficială, în condițiile în care termenul pentru comunicarea acestor informații profesorilor a fost 10 august. Conform calendarului lunii august, în acest interval mai sunt doar 10 zile lucrătoare. Perioada lunii august este cunoscută pentru faptul că profesorii sunt în plină vacanță, fiind încheiate examenele naționale, cu excepția sesiunii a doua de Bac, și concursurile pentru cadrele didactice – titularizarea și definitivatul. Pe 14 și 15 august sunt zile libere pentru angajații din sistemul public, fiind punte creată cu weekendul de către Guvern, pentru sărbătoarea Adormirii Maici Domnului (15 august) – zi de sărbătoare legală.
Reperele ar urma să fie publicate în luna septembrie, în condițiile în care pe 11 septembrie încep cursurile.
În anexele notei de la minister sunt câteva elemente de conținut pentru aceste repere.
Aceste repere trebuie realizate pentru cel puțin 80 de discipline, conform structurii actuale a programelor clasei a XI-a, atât pentru învățământul liceal cu toate specializările, cât și pentru învățământul profesional și tehnic, plus cele pentru modulele de specialitate.
Citește și: