“Au fost imagini de sfârşit al lumii, uluitoare, de necrezut”, a povestit pentru Edupedu.ro fizicianul și filosoful Basarab Nicolescu, despre momentul incendiului devastator de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Este primul român care a câștigat medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, chiar la prima ediție a competiției, și de mai bine de 50 de ani locuiește la Paris. “S-a observat imediat caracterul transreligios al evenimentului. Oameni de toate credințele se rugau după credința lor, dar se simțeau uniți de catastrofa care îi privea pe toți”, a declarat Nicolescu, pentru Edupedu.ro.
Edupedu.ro l-a întrebat pe Basarab Nicolescu, via email, cum au trăit francezii momentul incendiului de la Notre-Dame și de ce a avut acesta un impact atât de mare nu doar asupra francezilor, ci asupra întregii lumi. Citește mai jos răspunsurile trimise în urmă cu o zi de Basarab Nicolescu:
Rep: Cum au trăit francezii momentul incendiului devastator de la Catedrala Notre-Dame din
Paris?
Basarab Nicolescu: Au fost imagini de sfârşit al lumii, uluitoare, de necrezut. Francezii şi turiştii străini se rugau pe stradă şi cântau cântece religioase. Pompierii, aceşti soldați ai focului, au fost într-adevăr eroici. Ei au salvat tot ceea ce putea fi salvat.
Printr-o coincidență tulburătoare, Preşedintele Franței Emmanuel Macron trebuia să țină la ora 20 un discurs extrem de aşteptat asupra soluțiilor problemelor sociale ale Franței, ca urmare a mișcării Vestelor Galbene. Imediat după declanșarea incendiului, deci în jurul orei 18:50, Președintele Macron a decis să anuleze discursul (care era preînregistrat). După ce focul s-a potolit, Preşedintele Macron a venit la fața locului și a ținut un scurt discurs extrem de inspirat, plin de speranță, mesajul principal fiind că Notre Dame va fi reconstruită.
Am asistat cu toții la un veritabil moment transpolitic: toți politicienii, de la extrema dreaptă la extrema stângă, au apărut uniți în catastrofa națională care s-a abătut asupra Franței.
Rep: Care este atmosfera astăzi [marți, 16 aprilie – n.red.], a doua zi după teribilul incendiu?
Basarab Nicolescu: Mai liniştită. Ceea ce era cel mai grav a fost evitat. Catedrala a rezistat focului. Pagubele sunt imense, dar catedrala rămâne prezentă. S-au lansat subscripții naționale care au adus deja sute de mii de euro pentru refacerea catedralei.
Rep: De ce a avut incendiul de la Notre-Dame un impact atât de mare nu doar asupra francezilor, ci asupra întregii lumi?
Basarab Nicolescu: Notre-Dame este un simbol al Parisului, al Franței, al Europei. Acolo s-au întâmplat evenimente istorice care nu îi privesc doar pe catolici. Este un loc far al întregii lumi, al tuturor oamenilor, credincioşi sau necredincioşi.
Rep: Care a fost reacția care a avut cel mai mare impact asupra francezilor și ce estimați că se poate întâmpla de aici înainte?
Basarab Nicolescu: S-a observat imediat caracterul transreligios al evenimentului. Oameni de toate credințele se rugau după credința lor, dar se simțeau uniți de catastrofa care îi privea pe toți. Autorități religioase de toate obediențele și-au exprimat solidaritatea lor. Impactul este puternic dacă blestemata putere de uitare a omului nu va interveni.