BAROMETRU Pentru prima dată în istorie mai mulți români spun că e mai sigur să încasezi bani și să plătești cu cardul, decât cu numerar

656 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Pentru prima dată într-un sondaj reprezentativ la nivel național cardul întrece numerarul în percepția românilor. Datele apar în Barometrul de opinie publică al Academiei Române făcut de Institutul de Știinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Române.

Potrivit cercetării, în interviurile față în față cu participanții la sondaj, operatorul a spus următorul enunț: „Vă voi citi câteva propoziții alternative. Vă rog să alegeți varianta care corespunde cel mai bine opiniei dvs.”

La enunțul: E mai sigur sa incasezi si sa faci plati cu cardul, au răspuns 43,4%

La celălalt, care zicea ca e mai sigur să faci plăți și să încasezi în numerar (bani în mână) procentul a fost de 42,3%, adică o diferență de 0,9%. De remarcat că 14,3% nu au răspuns sau au spus „nu știu”.


In plus 47% dintre cei care au răspuns au spus că, dacă ar câștiga bani în plus, ar prefer să economisească și 39,9% ar merge cu ei la cumpărături.

 

Metodologie. Sondajul de opinie la nivel național Barometrul de opinie publică al Academiei Române a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS). Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Datele Băncii Mondiale, arată că 58% dintre adulții din România au un cont bancar. Procentul este cu mult sub media UE (peste 95%), fiind comparabil cu al multor state africane: Gabon – 59%, Uganda – 59%, Gana – 58%, Zimbabwe – 55%, Ecuador – 51%, Botswana – 51%.

Cele mai “bancarizate” națiuni din lume sunt Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia și Suedia, fiecare cu 100% în ceea ce priveste gradul de deținere a uni cont bancar de către populația adultă.

Potrivit celui mai recent Studiu Standard & Poor’s Ratings, care a avut ca participanți peste 150.000 de persoane din 143 de țări, România ocupă locul 124 la capitolul educație financiară, potrivit ASF.
• doar 21% (1 din 5 români) dintre români au o educațiefinanciară și doar 15% economisesc și investesc pentru a avea bani la bătrânețe.
• în UE, România este pe ultimul locla nivelul de educație financiară.
• doar 1 din 3 persoane la nivel mondial au o educație financiară- România este sub această medie.

Studiu Erste: principala sursă de educație financiară a tinerilor din România este familia (95% din respondenți), în timp ce coala deține un procent de 9%, iar băncile doar 5%.

99% din tinerii care sunt încadrați pentru prima dată în muncă sunt repartizați aleatoriu de către stat în sistemul obligatoriu de pensii administrate privat Pilon II.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu 1.000 de locuri mai puțin la Rezidențiat 2021, față de anul trecut. Cea mai mare scădere, la Anestezie-Terapie Intensivă. Ministerul Sănătății explică scăderea și anunță că poate suplimenta numărul de locuri pentru toți candidații pe domeniul medicină care promovează concursul

Ministerul Sănătății organizează peste o lună, pe 21 noiembrie, concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Concursul se desfășoară…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Orange

Conținuturi digitale, planuri de lecții, teste și itemi pentru Evaluarea Națională pentru tablele interactive din fiecare clasă, puse gratuit la dispoziția tuturor profesorilor de Fundația Orange, pe platforma Digitaliada

Aplicarea tehnologiilor smart la clasă a devenit una dintre marile provocări ale profesorilor și directorilor de școală, după dotarea școlilor cu instrumente digitale prin PNRR sau proiecte individuale. Platforma Digitaliada…
Vezi articolul

Toți elevii și toți profesorii din școlile cu secții de votare fac cursuri exclusiv online, de azi până marți. Părinții nu pot cere libere plătite de la serviciu, pe baza OUG 147, ca să stea cu copiii în aceste 3 zile

De vineri, 25 septembrie 2020 și până marți 29 septembrie 2020, inclusiv, cursurile din toate școlile care au secții de votare în incintă se organizează online, potrivit unui ordin de…
Vezi articolul

Oana Moraru, despre experiența de a autoriza o școală privată în București: Sunt victima unui vădit abuz în serviciu. ARACIP ar fi recunoscut un document necesar autorizării, după ce cazul a devenit public

Expertul educațional Oana Moraru acuză agenția din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de acreditarea și autorizarea școlilor de “abuz în serviciu”. Fondator al unei școli private în Călărași, Moraru…
Vezi articolul