Baremul de notare pentru proba de Chimie organică, susținută miercuri la simularea Bacalaureat 2025, a fost schimbat, după ce profesorii au semnalat o greșeală la Subiectul II

5.348 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Baremul de corectare și notare pentru proba de Chimie organică a fost schimbat la ora 15:39 în cursul zilei de miercuri, după ce la ora 15:00 fusese publicat un barem care conținea o greșeală. Modificarea nu a fost anunțată de Ministerul Educației și Cercetării sau de instituția care se ocupă de simulările de Bacalaureat – Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare. Profesorii de chimie au semnalat pe adresa redacției eroarea din barem.

Era vorba despre răspunsul pentru Sumpunctul C 1 a) de la Subiectul al II-lea, unde în forma inițială baremul dădea corect un răspuns cu 8 atomi. Răspunsul era însă greșit. Corect era 10 atomi, așa cum apare în noua versiune a baremului.

Enunțul itemului: 1. Numărul atomilor de carbon secundar din molecula unei hidrocarburi (H) este cu șase mai mare decât numărul atomilor de carbon primar. Știind că hidrocarbura (H) are catenă aciclică liniară saturată: 

a. Determinați numărul atomilor de carbon din molecula hidrocarburii (H). 

De ce răspunsul corect este 10 și nu 8.

Într-un alcan aciclic liniar, atomii de carbon pot fi:

  • primari – legați de un singur alt atom de carbon;
  • secundari – legați de doi alți atomi de carbon;
  • terțiari și cvaternari nu apar în catenă liniară.

Într-o catenă liniară saturată, doar cei doi atomi de la capetele lanțului sunt primari, restul (intermediarii) sunt secundari. Așa că Numărul maxim de atomi primari = 2 (cei de la capete).

Enunțul este: „Numărul atomilor de carbon secundar este cu 6 mai mare decât al celor primari.” Așa că dacă avem 2 atomi primari, atunci numărul de secundari = 2 + 6 = 8. Prin urmare, numărul total de atomi de Carbon = 2 (primari) + 8 (secundari) = 10.

Rezultă: n-decanul, care are formula liniară CH₃–(CH₂)₈–CH₃.

Baremul Corect pentru Chimie organică simulare bac 2025:

Baremul greșit de la Chimie organică simulare bac 2025:

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Inteleg ca, totusi, redactarea raspunsurilor elevilor nu a avut de suferit, elevii nu au fost afectati. Sa fie o eroare materiala?

  2. Nu prea e normal,,,Sa speram ca la bac vor fi mai atenti!
    {Elevii care au participat la simulare si care au stiut au sesizat profesorii}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conducerea CNATDCU a respins propunerile Ministerului Educației de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat. Mircea Dumitru: Verificarea integrală a unei teze de doctorat la fiecare sesizare nouă care apare nu poate fi pusă în practică. Cîmpeanu ne-a invitat să venim cu propunerile noastre

Consiliul General al CNATDCU a respins astăzi, cu 15 voturi din 18 membri prezenți, propunerile de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat și a regulamentului de funcționare…
Vezi articolul

Testarea cu teste din salivă a copiilor de grădiniță, elevilor și a profesorilor să se facă acasă, pentru că cei pozitivi ar rămâne izolați, iar la școală s-ar putea continua cursurile – scrisoare deschisă către miniștrii Educației și Sănătății a Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri

Testarea cu teste din salivă a preșcolarilor, elevilor și a personalului didactic poate fi utilă dacă se realizează la domiciliul acestora, înainte de a merge spre grădinițe/școli, scrie într-o scrisoare…
Vezi articolul

Cinci ani de închisoare pentru fostul profesor de etică și integritate academică Rudolf Cristian, care a primit mită de la studenți. Instanța i-a interzis să mai fie profesor 5 ani, după executarea pedepsei, și a ridicat sechestrul pentru două lingouri de aur / Decizia nu este definitivă

Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită…
Vezi articolul