​Bărbat din Dolj, reținut pentru propagandă legionară pe Facebook / Marian Motocu ar fi cel pe care profesorul de istorie Marcel Bartic l-a indicat ca autorul unor amenințări și insulte la adresa sa, după ce cadrul didactic denunțase public comemorarea legionarului Zelea Codreanu la Tâncăbești

Marian Motocu / Sursa foto: Captură video

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova l-au reținut miercuri, pentru 24 de ore, pe Marian Motocu, din județul Dolj, care folosea platforma de socializare Facebook pentru promovarea unor mesaje extremiste, transmite G4Media.ro. Motocu ar fi cel pe care profesorul Marcel Bartic l-a indicat ca autorul unor amenințări și insulte la adresa sa, după ce Bartic a denunțat public comemorarea liderului legionar Zelea Codreanu la Tâncăbești, relatează Educațieprivată.ro.

Motocu este acuzat că în perioada 10.04.2022-07.12.2024 ar fi publicat 29 de videoclipuri pe  Facebook, în cadrul cărora și-a incitat urmăritorii la ură și violență față de evrei, a promovat doctrine antisemite, a utilizat simboluri legionare și a negat Holocaustul, având ca scop racolarea urmăritorilor săi  pentru coagularea unui nucleu cu orientare de extremă dreapta sub cupola unei „mișcări naționale” al cărei lider este, solicitând și primind în acest sens donații financiare de la urmăritorii săi, precizează procurorii.

În urma unei percheziții la domiciliul său au fost descoperite şi ridicate obiecte de propagandă legionară și arme albe.

Este cercetat pentru „incitare la ură sau discriminare” în formă continuată (26 de acte materiale)  prev. de art. 369 Codul Penal cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal, „promovarea, în public, în orice mod, de idei, concepţii sau doctrine antisemite”, în formă continuată (29 acte materiale), prev. de art. 3 din Legea 157/2018 cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal, „utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, în formă continuată (27 acte materiale), prev. de art. 4 alin.(2) din O.U.G. 31/2002 cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal și „negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia prin intermediul unui sistem informatic” în formă continuată ( 19 acte materiale) prev. de art. 6 alin.(1) și (3) din O.U.G. 31/2002 cu aplicarea art. 35 alin.(1) Codul Penal.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Citește și:
Profesorul de istorie Marcel Bartic, critic al comemorării lui Zelea Codreanu din Tâncăbești, amenințat cu moartea pe rețele de socializare de către adepții mișcării legionare: „Nu îmi este teamă. Nu am ezitări, nu dau înapoi”

Exit mobile version