Banii pentru achiziționare de materialele didactice, pentru profesori, și posibilitatea ca cei care se titularizează în mediul rural să beneficieze de o indemnizație de instalare în cuantum de 3 salarii minime brute pe țară garantate în plată au fost eliminate din proiectul Legii învățământului preuniversitar. Amendamentele au fost din partea partidului social-democrat.
O altă propunere eliminată se referă la cea în care statul să asigure chiria pentru cadrele didactice care nu deţin locuinţă proprietate personală în sumă tarifară de 400 de euro (patru sute de euro.
În legătură cu eliminarea acestor propuneri, Szabó Ödön (UDMR), vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, a spus că „aceasta a fost discuția de ieri seară. Dacă sunteți de acord – și aici o să vă rog un consens – să-l trecem direct la respinse, cu posibilitatea ca, până la Senat, Ministerul de Finanțe și Ministerul Educației să se pună de acord, dacă susțin sau nu aceste prevederi, în sensul în care să nu avem probleme pe bicameralism. (…)”
Iată amendamentele eliminate:
„Art. 2141. – Personalul didactic de predare din învățământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice și curriculare necesare procesului instructiv-educativ.
Art. 2142. (1) De formarea profesională continuă beneficiază și personalul didactic auxiliar și personalul administrativ.
(2) Contravaloarea cursurilor de formare organizate, pentru aceste categorii de personal din învățământul preuniversitar, de către universități, CNFDCD și alți furnizori de servicii de formare profesională acreditați este acoperită integral de la bugetul de stat.
Art. 2143. (1) Personalul didactic de predare care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizație de instalare în cuantum de 3 salarii minime brute pe țară garantate în plată, cu condiția de a preda pe post/la catedră în mediul rural cel puțin 5 ani școlari.
(2) Fondurile necesare pentru plata indemnizației de instalare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.
(3) Personalul didactic de predare este obligat să restituie indemnizația dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani prevăzut la alin.(1), își schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, din motive imputabile lui, precum și în cazul demisiei.
Art. 2144. (1) Personalul din învățământul preuniversitar beneficiază de asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislația în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum și de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.
(2) Prin excepție de la dispozițiile art. 135 alin.(2) lit.e), fondurile necesare pentru examinările medicale periodice și pentru vaccinarea gratuită se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.
(3) Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății stabilește lista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Declararea bolilor profesionale se face de către direcția de sănătate publică județeană/ a municipiului București din care face parte medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea în vederea declarării cazurilor de îmbolnăvire profesională, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
(4) Personalul didactic care și-a pierdut capacitatea de muncă ca urmare a unei boli profesionale beneficiază de pensie de invaliditate, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
(5) Măsurile active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății.
Art. 2145. (1) Statul Român subvenţionează dobânda pentru cadrele didactice care au decis să îşi achiziţioneze o locuinţă cu credit imobiliar.
(2) Statul Român asigură chiria pentru cadrele didactice care nu deţin locuinţă proprietate personală în sumă tarifară de 400 de euro (patru sute de euro).”
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
16 comments
Banii sunt de la fondul de rezerva al statului. Profesorii sau alte catgorii sociale, care platesc taxe si impozite, sunt umiliti in propria tara… Rusine!!!!
Pe noi, profesorii,nu ne încălzesc banii voștri de chirie pentru care sigur o sa cereți 100 de foi pentru dovezi. Pe noi nu ne mulțumesc salariile…din salariul ala mizer plătim materiale pentru copii, din salariu ala mizer plătim cursurile ca, deh, trebuie sa avem 100 de specializări pana ajungem la pensie ca ni se face statuie. Voi, cei din Parlament, la ce intervale de timp trebuie sa faceti cursuri ca sa stiti sa manageriati situatia tarii? Nu se vede niciun progres in ceea ce priveste situatia tarii de mai bine de 3 decenii. Aveti nevoie de muuulte cursuri de formare. Apropo, va spun eu care e boala care ne macină pana la 60 și ceva de ani pana când ieșim la pensie…tot ce are legătură cu stresul de la voi, cu stresul salariului care nu ne ajunge sa asiguram propriilor copii cele necesare, cu stresul ca nu ne permitem sa ne achiziționam o amarata de locuinta deși se presupune ca profesorii sunt motorul unei tari prin prisma faptului ca formează generații de copii care sunt integrați ulterior pe piața muncii și va plătesc vouă salariile și pensiile alea nesimțite. Mai dati-le ucrainenilor bani de chirie și o gramada de facilități ca pe urma o sa va treziți cu deficit bugetar dublu fata de cel de care va plângeți în prezent și cereți tăieri. De ce nu va tăiați vouă sporurile alea nesimțite sa vedeți atunci ce repede se recuperează banii. Nu spune nimeni sa nu ajutam ucrainenii ca sunt intr-o situație nu prea grozava, însă se putea face cu limita, max 2-3 luni și ofereati facilitati angajatorilor, le puteați scoate taxele către stat, de exemplu, dar nu, voi v-ati lăudat și ați întins plapuma peste puterile tarii pe care o jefuiți de 3 decenii. Poate dacă va scoateți și voi banii de chirie, se mai economisesc bani ori șoferii care incaseaza pensie+salariu ca nici profesorii nu au șofer care sa ii ducă de la munca acasă și invers ori pe la inspectorate sau universități sa-si facă cursurile pe care le cereți voi.
Felicitări ! absolut adevărat ! ce bine ar fi sa și citească nesimțiți din parlament !!!
Adică, cei din instituțiile de forță primesc chirie, dar profesorii nu? Deci munca lor e mai merituoasâ, așa-i? Hm!
CORECT!!!!!!!!!
Daca nu luam atitudine, ne meritam soarta. Greva generala cu inchiderea scolilor!!!
Doamne iartă-ma, nu vreau sa spun ca nu e grav ce li se intampla ucrainienilor din pricina războiului, dar nu mi se pare ok ca un ucrainean refugiat sa primească, din economia țării (deci, implicit, si din munca profesorilor), bani pentru chirie (si încă câți bani!!!!!), iar profesorii, cei care educa odraslele ucrainienilor refugiați si nu numai, nu au dreptul la chirii…vai si amar ce vremuri trăim…
Banii aceia nu sunt din bugetul național, sunt fonduri europene. Personal mi se pare penibil să ne plângem că nu primim pomană de la stat… Atât stim, vai de ce acela primește, iau eu nu.
Aloooo, domnul bogat. Nu cere nimeni pomana. Ne cerem drepturile salariale. Daca dumitale supravietuiesti cu 3000 de lei, nu inseamna ca si altii pot face la fel. Altii poate stau cu chirie ca nu-si permit locuinta, nu mai vorbesc de rate si poate nu primesc bani suplimentari de la mamica si taticu’.De ce sa fie statul pentru unii, străini de altfel, mumă, iar pentru cetățenii tarii, ciuma? Cum s-au găsit bani pentru ucraineni și pentru profesori nu exista niciodată bani? De ce profesorii trebuie sa iasă la pensie după 40 de ani de munca și ala din justiție după 25 de ani? E aceeași uzura neurologica, totuși…
Articole importante, au fost eliminate ! Deci, in continuare, să ne plătim cursurile, chiria, tratamentele pentru eventuale boli profesionale, etc. Sabotori ai României needucate ! Pentru pensii speciale sunt bani! Periclitand viitorul celor care mai rămân în ,,Romanica,,……
incredibil..
Mi-e scârbă de indivizii din guvern care se cred intelectuali, mi-e scârbă de “România educată”, mi-e scârbă de partidele politice și de trepădușii lor, mi-e scârbă de tot ce înseamnă “Europa”!!! Cred că voi lua, zilnic, antivomitive!!! Amintiți-vă de Sartre!
De asta se va intra în grevă.. Rușine!
ma scuzati? care greva? oprim ceva ce n a nceput? :)))
Romania reeducată …
Visul frumos a durat 3 zile!
Nu te trebuie sa oprim greva pana cand un debutant nu va fi platit cu salariul mediu pe economie.