Cheltuielile cu transportul ale profesorilor care nu predau în localitatea în care locuiesc nu vor fi suportate de la bugetul de stat de anul școlar viitor, așa cum prevede legea Educației, ci abia din anul școlar 2025-2026, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică, miercuri, 13 decembrie, de Ministerul de Finanțe. Acesta prevede prorogarea mai multor articole din noua lege a Educației, abia intrată în vigoare în septembrie, printre care și cel privind cheltuielile cu formarea continuă.
- Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026 – proiect de OUG
Un proiect de OUG privind măsurile bugetar fiscale pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe prevede amânarea cu un an față de termenul prevăzut în legea Educației, privind acordarea banilor pentru “cheltuielile de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”.
Potrivit documentului, “prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3), (7), se prorogă până la începutul anului școlar 2025-2026”.
În plus, și cheltuielile cu formarea continuă sunt amânate tot cu un an.
Ce prevăd articolele din legea Educației, prorogate:
La art. 139, alin. (2) lit. d) este prevăzut că “finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, după cum urmează:
d) cheltuieli de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”.
Alin. (3) Costul standard pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute cu formarea continuă, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;
c) cheltuieli cu bunuri și servicii, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;
Foto: © Marad777 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
9 comments
Mai este si personalul didactic auxiliar care nu este de conducere (bibliotecari, administratori patrimoniu) care nu va beneficia de cresterea salariala prevazuta pentru functiile de conducere, nu beneficiaza nici de sporul de solicitare neuropsihica desi trebuie sa faca fata solicitarilor la mii de elevi si sute de cadre didactice o singura persoana, sunt incarcati la nesfasit cu sarcini,au personal in subordine unii, iar acum se taie si decontarea nevetei. Pana unde se poate merge cu exploatarea acestei categorii de angajati?
Pana la limiat suportabilitatii. Pentru ei munca acestor oameni nu conteaza din pacate!
Dar banii de naveta ai elevilor? Sa vezi acum abandon scolar!
Sa înțeleg că nu se va mai deconta deloc transportul?
Nu sunt bani pentru naveta profesorilor dar pentru inspectorate sunt…?!!
Dacă s-ar desființa aceste instituții, fără rost, ar fi tare bine.
normal că taie banii de formare…așa se obține performanta în educație după doctrina pesedista …
da,unele cursuri erau inutile,dar dacă știi să alegi nu doar credite,poți găsi chestii interesante …
sa fim însă serioși, nenii fara credite și cu gradații,cu zero perfecționări și loc cald în buricul târgului, sunt vocali…sunt cele mai bune trompete:))
Nu.
Au dat deja banii prin cardul de carieră.
Cu alte cuvinte ce putea plăti școala acum plătește fiecare din suma lui.
Afacerea ,, cursurilor de formare profesională “continuă.
Si-a dat sama cat de inutile sunt acele cursuri de fomare. Sunt fictive uneori si doar iau bani pe ele aia care isi pun numele ca le-au predat si organziat.
lasati , că primește ASFul al cinsprezecelea salariu acușica.
profesorii primesc respectul meseriei de la deca și ciolac “olo” dacă înțelegeți…